Előfizetés

Pusztai Erzsébet: A lélegeztetőgépre kerülők 60 százaléka meghal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 18:49

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az infektológus szerint ma már mindenhol arra törekszenek, hogy elkerüljék azt, hogy lélegeztetőgépre kerüljön a beteg, mert az ritka esetben jelent megoldást.
A kedd reggeli hivatalos adatok szerint 28 koronavírussal fertőzött ember halt meg egy nap alatt. Ennél többen eddig egyetlen nap sem hunytak el a járvány következtében Magyarországon. Pusztai Erzsébet infektológus az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy lehetett számítani arra, hogy a fertőzés egyre inkább érinteni fogja az idősebb korosztályt, és ezzel együtt megnő a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Megállapította, hogy a tesztelés nem csak azért fontos, mert izolálni lehet a fertőzötteket és fékezni a fertőzést, hanem azért is, mert, ha valakinek tünetei vannak, időben tesztelik és hamar kiderül, hogy koronavírusos, akkor hamarabb meg lehet kezdeni a kezelést. Elmondása szerint ma már mindenhol próbálják elkerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön a beteg, mert mindenki tudja, hogy a lélegeztetőgép ritka esetben jelent megoldást.
– A gépre kerülők 60 százaléka meghal

– jelentette ki.

Megjegyezte, hogy ma már több olyan készítmény van, amit, ha időben elkezdenek adni a betegnek, az fékezheti az állapotromlást. A koronavirus.gov.hu kedd reggeli adatai szerint kórházban 1519 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.   Pusztai Erzsébet óriási hibának tartja, hogy a mintavételt a mentőkre testálták. Úgy vélekedett, hogy inkább mintavételi pontokat kellene felállítani. Véleménye szerint nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, hogy az iskolás gyerekeket nem tesztelik, és annak is, hogy a legkisebb nátha esetén is otthon tartják 10 napra az iskolásokat. Az infektológus közölte azt is, hogy veszélyesnek tartja a tömegrendezvényeket, azokat szerinte le kellene állítani.

Árvízvédelmi készültség a Hernádon és a Sajón

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.13. 18:05

Fotó: Népszava
A Bánréve-Felsőzsolca és a Miskolc-Sajópüspöki árvízvédelmi szakasz teljes hosszára első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, de ugyancsak első fokú a készültség a Hernád Hernádnémeti-hernádszurdoki és a Hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi szakaszán.
Árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Hernádon és a Sajón a sok eső miatt kedden – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Tájékoztatása szerint kedden eleinte a Bódva és a Hernád vízgyűjtőjén volt a legerősebb az esőzés, majd a déli órákra ott kissé mérséklődött, és inkább a Bükk és a Mátra, valamint a Sajó szlovákiai vízgyűjtője fölé helyeződött az intenzívebb eső. A sajópüspöki mértékadó vízmérce kedd délután két órakor 210 centiméteres áradó jellegű vízállást mutatott, ezért a Bánréve-Felsőzsolca és a Miskolc-Sajópüspöki árvízvédelmi szakasz teljes hosszára első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Ugyancsak első fokú a készültség a Hernád Hernádnémeti-hernádszurdoki és a Hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi szakaszán.

Simonka György mindent tagadott a tárgyalásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 16:16

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A fideszes képviselő és társai elleni vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak Simonkára 8,5 évi fegyházbüntetés is várhat.
Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát vádolják. A politikus nyolc és fél évi fegyházbüntetést is kaphat, valamint az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak arra az esetre, ha Simonka elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Ezt a fideszes politikus az előkészítő ülésen és a mostani tárgyaláson sem tette meg – számolt be róla a hvg.hu. Simonka György és 32 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot, a Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft-nél feltárt szabálytalanságok miatt. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A hvg.hu arról számolt be, hogy Simonka György nem járult hozzá, hogy a bírósági tárgyaláson felvételek készüljenek róla, és írásbeli vallomását is a bíró olvasta fel. Ezt megelőzően a képviselő mindössze annyit mondott, hogy a nyomozás során többször tett vallomást, az ügyészség minden kérdésére válaszolt írásban és szóban is, ezeket továbbra is fenntartja. Kijelentette, hogy a média komoly nyomás alá helyezte őt és családját is az elmúlt időszakban, ezért nem tesz szóban vallomást és kérdésekre sem válaszol.
A bíró által felolvasott írásbeli vallomás szerint Simonka lényegében a vádirat minden ellene hozott pontját tagadta.

  A dokumentumból többek közt kiderült, hogy Simonka szerint
  • olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek,
  • a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett,
  • nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem vezetésénél,
  • a kétezres évek közepén nem is reménykedhetett támogatásban, mert baloldali kormány volt hatalmon,
  • a 2000-es években vállalkozó volt, tanácsokat adott más vállalkozóknak, de a döntést egyetlen esetben sem ő hozta,
  • minden beruházás a "tészek" működését szolgálta, túlárazásról nem tudott,
  • hamis az az állítás, hogy pénzeket osztottak vissza,
  • a vádiratban szereplő beruházások megvalósultak, és azokat szakszerűen végezték el.
Simonka a januári tárgyalás után
Fotó: Béres Márton / Népszava
A bíró felolvasta a képviselő korábbi, gyanúsítotti vallomásait. A januári, előkészítő tárgyaláson Simonka szintén az ártatlanságát hangsúlyozta. A képviselőn kívül a vádlottak padján ül még Simonka felesége és unokahúga is. A 24.hu arra emlékeztet, hogy bár a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője magabiztosan áll ki ártatlansága mellett, 32 vádlott-társa közül nyolcan már beismerték bűnösségüket, a vallomásokból pedig négyet elfogadott a bíróság.