felmérés;Political Capital;fiatalok;

A kormány kedvenc témái kevésbé érdekli a fiatalokat

A magyar fiatalok mindössze 17 százalékát érdekli nagyon a politika, a városban élő, magasabb végzettségűek körében magasabb ez az érték, míg 38 százalék nem érdeklődik iránta - ismertette a Visegrádi 4-ek országaira kiterjedő, a fiatalok politikai attitűdjét vizsgáló felmérés eredményét Molnár Csaba, a Political Capital elemzője.

A járvány viszont a fiatalok körében növelte az érdeklődést a politika iránt, a válaszolók fele nyilatkozott így. A megkérdezettek 46 százaléka vett már részt választáson, harmaduk írt már alá online petíciót, de kevesebb mint tizedük vett részt önkéntes munkában vagy éppen politikai demonstráción.

A kutatásban részt vevők 31 százaléka nem végez semmiféle politikai aktivitást, 13 százalékuk teljesen el is zárkózik ezektől. Ezzel összefüggésben áll, hogy a fiatalok nagy többsége (60 százalékot meghaladó arányban) elégedetlenek a kormánnyal és általában az ország politikai helyzetével is. A legnagyobb problémának (72 százalék tette ezt az első helyre) az egészségügy helyzetét tartják, ezt követi az infláció (67 százalék) és a korrupció (62 százalék), míg a koronavírus a 17 kategóriából a 13. helyen szerepelt csak – igaz, a júniusi mintavétel idején még sokkal jobbnak tűnt a helyzet.

Érdekes, hogy a kormány által napirenden tartott témák (nemi szerepek átalakulása, bevándorlás, nemzeti kultúra elleni fenyegetések) csak a megkérdezettek mintegy negyedét aggasztották komolyan. A többség ugyanakkor inkább elégedett a kormány koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásával és 70 százalékuk „észszerűnek és érthetőnek” tartotta a kormány rendkívüli intézkedéseit is.

Ugyanakkor a megkérdezettek 30 százaléka szerint kínai, 24 százalékuk szerint amerikai tudósok szabadították a világra a koronavírust, míg 42 százalék egyik elméletben sem hisz. Ugyanakkor a megkérdezettek 79 százaléka kifejezetten demokrácia párti, míg 23 százalék szerint egy autokrata vezető lenne jó az országnak. A többi V4-es országgal összehasonlítva viszont kiderül, hogy a magyar fiatalok közéleti érdeklődése még mindig magasabb mint a cseheké, de némileg alacsonyabb, mint a lengyel vagy a szlovák fiataloké, de a „politika iránt nagyon érdeklődők” aránya mindenhol 20 százalék alatt van.

Az „Elégedetlenek de (még) passzívak?” - címmel készült nemzetközi kutatást a National Democratic Institute nemzetközi civilszervezet megbízásából a Political Capital végezte a Mediánnal együtt, 750 fős mintán 16-29 év közötti fiatalok körében idén júniusban.