Előfizetés

Egészségügy: hatalmas pofont vett a kormány 300 milliárdért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 17:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Muszáj lesz módosítania a kormánynak az orvosi bérek emeléséről és a munkavégzési szabályokról szóló törvényen, mert komoly tüzek látszanak a rendszerben – mondja Sinkó Eszter egészség-közgazdász, aki szerint jelenleg a folyamat nem a megoldás irányába megy.
Bár a kormány arra készült, hogy az orvosi béremelésekkel tiszta helyzetet teremt, óriási bonyodalmak alakulnak ki az egészségügyben az intézkedés miatt. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjában arról beszélt: a kormány elképzelése az volt, hogy a jelentős orvosi béremelés nyomán a betegek, ha bemennek egy közellátó intézménybe, ott nem találkoznak magánorvossal és hálapénzt sem kell adniuk, illetve nem kell „pitizniük” az ellátásért. Azaz világos helyzet alakul ki. Csakhogy a történet nem ilyen egyszerű. A mostani szabályok szerint ugyanis az orvosoknak új szerződést kell kötniük az intézményeikkel, és el kellene fogadniuk, hogy hónapokra vagy akár egy évre is máshova rendeljék ki őket. Erre az orvosok többségének az a válasza, hogy így eszük ágában sincs aláírni a szerződést. A másik problémás pont a másodállás kérdése, amit kivezetnének. „A közellátó rendszeren belül az orvosok rengeteg másodállást vállalnak, és az intézmények lényegében körbefoglalkoztatják őket. Ez nemcsak a pénz miatt fontos, hanem azért is, mert rengeteg ellátási pont van az egészségügyben, ahol nincs elegendő létszám. Vagyis ha a másodállást nem engedélyezik vagy korlátozzák, akkor bizonyos szolgáltatások megszűnnek”. Biztos, hogy a kormány a szabályozás korrigálására kényszerül, mert most az látszik, hogy – miként a politológusok mondani szokták – 300 milliárdért egy hatalmas pofont vásárolt meg magának. A kérdés csak az, hogy ki hogyan akar ebből a helyzetből kijönni. Sinkó Eszter azt is problémának látja, hogy nem lehet látni, a kormányban ki ma az egészségügy irányítója, „illetve amit látni, az picit ijesztő”. Hiszen úgy tűnik, a belügyminiszter engedélye nélkül semmi nem történik. Ez olyan, mintha Pintér Sándor a gyámja lenne mindannak, ami az egészségügyi államtitkárságon történik. Vagyis ahelyett, hogy átalakítanák az egészségügyi rendszer irányítását, mindenféle kiegészítő megoldásokat hoznak. Annak ugyanakkor szavai szerint örülni lehet, hogy Pintér Sándor vette kezébe az irányítást, hiszen legalább világos elvárásokat fogalmaz meg.  

Nagyon nem szeretné a Fidesz, ha a jogállamiságot néznék az uniós pénzekért cserébe

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.14. 17:29

Fotó: Az Országgyûlés Hivatala / MTI
Most éppen Kövér László beszélt erről a nyugat-lengyelországi Wroclawban.
"A jogállamisági kérdést le kell választani az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési kerete és a helyreállítási alap témájáról"

- közölte a házelnök az MTI szerint, miután találkozott lengyel kollégájával. Az Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kövér László megállapította: Lengyelország és Magyarország jelenleg "kitüntetetten célkeresztjében van a politikai és ideológiai hadjáratnak", amelyet Brüsszelből és az EU egyes nyugati tagállamából folytatnak "annak érdekében, hogy érdekeinket alárendeljék mások érdekeinek". Ezeket a törekvéseket a házelnök szerint "jogállamisági eljárásokba próbálják csomagolni". Annak kapcsán, hogy az EU-ban zajló tárgyalások során felmerült az uniós források felhasználásának a jogállamisági elvekhez kötése, a házelnök kijelentette: "immáron a sokadik akciót indítják el" Magyarországgal és Lengyelországgal országgal szemben, "attól sem visszariadva, hogy az Európai Tanács által elfogadott, az EU-költségvetési tervéről szóló kompromisszumos megállapodást módosítsák". Kövér szerint fontos lenne, hogy a lengyel és a magyar parlament leszögezze:
nem hajlandó "egy olyan játékban szerepet játszani, amely lényegében országaink megzsarolására irányul". Amennyiben az EU-ban nem sikerül a jogállamisági kérdést leválasztani a pénzügyi kérdésekről, "úgy tekintjük, mintha a miniszterelnököknek semmiben sem sikerült volna megállapodniuk egymás között" a költségvetési tárgyalások során.

Az Országgyűlés elnöke úgy látta: felelőtlenül járnak el azok, akik a déli EU-tagállamok "gazdasági, pénzügyi stabilitását is kockára téve megpróbálják átvinni az ideológiai, politikai előítéleteikből fakadó szándékaikat". A sajtóértekezleten Elzbieta Witek házelnök is az uniós alapszerződésekkel ellentétesnek minősítette az uniós források jogállamisághoz kötését. A két házelnöknek az MTI-hez eljuttatott közös nyilatkozata szerint az uniós alapszerződés indokolatlan módosításának tekinthető, ha "pénzügyi tárgyú megállapodásokkal összefüggésben jogállamisági kérdéseket kívánnak rendezni" a tagállamok hozzájárulása nélkül, a tagállami parlamenteknek pedig "nemcsak joga, hanem kötelessége is fellépni" ez ellen - áll az állami hírügynökség beszámolójában. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén olyan uniós mechanizmus létrehozásáról fogadott el állásfoglalást, amely a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat védené és erősítené. 

Negyvennégy lakó lett fertőzött egy kiskunfélegyházi idősotthonban, hárman meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 17:02

Fotó: Google Street View
A demensrészlegen terjedt leginkább a fertőzés, amit egy helyi dolgozó hozhatott be az intézménybe.
Valószínűleg egy tünetmentes konyhai dolgozó vitte be a koronavírust egy kiskunfélegyházi idősotthonba, ahol aztán később 44 ellátott és 11 dolgozó vagy kontaktszemély tesztje lett pozitív. A fertőzött lakók közül hárman meghaltak– írja a 444.hu, a Félegyházi Közlönyre hivatkozva. Az idősotthon igazgatója, Gálig Erzsébet még múlt pénteken nyilatkozott az az önkormányzati lapnak; beszámolója szerint a demensrészlegen volt a legtöbb fertőzött, az áldozatok pedig 80 évnél idősebbek voltak, és alapbetegségekkel is küzdöttek. A betegek közül jelenleg negyven főt ápolnak kórházban.
Hozzátette, a fertőzés miatt be kellett zárni a konyhát, és „mivel a fertőzöttekkel kontaktban álló munkatársaknak is karanténba kellett vonulniuk, egyszerűen nem volt, aki dolgozzon”. A központi önkormányzati konyha vette át a feladatokat, a karanténba került sofőrök helyett pedig a mezőőrök dolgoztak.  „Nagyon megnehezíti a dolgunkat, hogy sok munkaerő kiesett a rendszerből a kontaktkutatások következtében elrendelt karantén miatt is. Túlzás nélkül mondhatom, hogy emberfeletti munkával tudjuk ellátni a feladatainkat. Iszonyatosan nagy teher van a dolgozókon lelki és fizikai értelemben egyaránt.” - mondta Gálig. A 444.hu beszélt az egyik elhunyt lakó lányával, aki azt mondta, szeptember 28-án érkeztek meg a pozitív teszteredmények. Aznap este tudta meg telefonon, hogy az édesanyját a többi lakóval együtt a kiskunhalasi kórházba, majd október 1-jén a helyi börtön területén felépített járványkórházba szállították.  A hozzátartozó úgy tapasztalta, az idősotthonban tényleg mindent megtettek a lakók védelme érdekében. Azt viszont nehezményezi, hogy az önkormányzat több mint egy héttel a pozitív tesztek után közölt erről bármit nyilvánosan. A lap az ügyben kérdéseket küldött Csányi József polgármesternek, ám egyelőre nem kaptak választ. Keddi adatok szerint az országban 52 idősotthonban van jelen a vírus, és 640 fertőzött gondozottról tudnak.