Joe Biden;Hunter Biden;Ukrajna;Burisma Holdings;

2020-10-15 07:47:00

Szexvideóval gyanúsítja a Trump-média Biden fiát

Alighanem lesz mit megmagyaráznia Donald Trump demokrata kihívójának.

A New York Post szerdán nyilvánosságra hozta Joe Biden fia, Hunter Biden egyes leveleit az ukrajnai Burisma-kapcsolatokról- szemlézi a cikket az MTI. Az állami hírügynökség beszámolója szerint Joe Biden kampánystábja tiltakozott és visszautasította, hogy a demokraták elnökjelöltjének közvetlen kapcsolatai lettek volna az energetikai céggel, a Twitter pedig betiltotta a levelek közlését. A New York Post által közölt e-mailekből az tűnik ki, hogy 

Hunter Biden 2014-től volt a Burisma igazgatótanácsának tagja, busás - havi 50 ezer dolláros - javadalmazásért, holott nem volt semmilyen cégvezetési tapasztalata. Kapcsolata a Burismával, és más, jövedelmező kínai és oroszországi üzletei már korábban ismertek voltak, az azonban nem, hogy az apját ő hozta össze az ukrán energetikai vállalat vezetőivel. Egy 2015 májusában keltezett elektronikus levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsnak egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának.

Egy esztendővel korábban ugyanez az ukrán szakember levélben felvetette Hunter Bidennek, hogy "miként tudná latba vetni a befolyását" az ukrán vállalat érdekében. A nyilvánosságra került levelezés kapcsán a The Wall Street Journal a szerda esti internetes kiadásában rámutatott:

írta a The Wall Street Journal, idézve Giuliani szerdai Twitter-bejegyzését is. Joe Biden kampánya visszautasította, hogy a demokraták elnökjelöltjének közvetlen kapcsolatai lettek volna a Burismával. "Átnéztük Joe Biden akkori hivatalos találkozóinak napirendjét, és soha nem került sor arra a találkozóra, amelyről a New York Post írt" - jelentette ki szerdán este Andrew Bates, a Biden-kampány szóvivője. Hozzátette: azért nem kívánnak reagálni a levelekben foglalt tartalomra, mert a New York Post nem kérdezte meg a kampánytörzs véleményét.

A Twitter elutasította a levelezés részleteinek közlését, de szerda este Jack Dorsey, a Twitter elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben elhibázott döntésnek minősítette saját cége lépését. Az Iowában kampányoló Donald Trump amerikai elnök a nagygyűlésen reagált a nyilvánosságra került újabb információkra.

Szerda este a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany közölte: a Facebook és a Twitter cenzúrázta őt, nem engedte közzétenni a Joe Bidenre nézve szerinte terhelő dokumentumok megosztását. McEnany közzétette a Twitter-fiókján megjelent feliratot. "Az ön fiókját zárolták" - jelezte a közösségi médium.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió szerdán este ismét bejátszotta azt a felvételt, amely 2018 januárjában készült a Külügyi Tanács egyik rendezvényén, ahol Joe Biden nevetgélve mesélte el a közönségnek, hogyan zsarolta meg - az Egyesült Államok alelnökeként - az ukrán vezetést: követelte a Burisma feltételezett korrupciós ügyeiben vizsgálódó főügyész eltávolítását, Kijev tudomására hozva, hogy ellenkező esetben az amerikai kormányzat nem adja meg az ukrán kormányzat által kért egymilliárd dolláros hitelt.

A már említett laptopból egyébként más, Hunter Bidenre terhelő adatok kerültek elő. A gyanús emailek mellett előkerült 

A merevlemez az FBI-nál kötött ki, miután a laptopszerviz tulajdonosa értesítette a rendőrséget. Ugyan nem emlékezett, ki hozhatta be, de rengeteg fotót találtak rajta a Biden-családról, emiatt valószínűsítik, hogy Hunter Biden tulajdona a gép. 

A Business Insider szerint számos kérdés merül fel a történtekkel kapcsolatban. Thomas Rid, a Johns Hopkins Egyetem professzora a levelezés nyilvánosságra kerülését követően azt tweetelte, nagyon gyanúsak a történések, különösen egy politikai kampányban. Erre utal, hogy az újság a levelezést kép formátumban tette fel, nem pedig fájlként töltötte fel és ez megnehezíti a hitelességének ellenőrzését. 

Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban szankcionálta Derkachot, mondván, hogy orosz ügynökként lépett fel és terjesztette a választásokkal kapcsolatos dezinformációkat. A Politico szerint mindezt egy éven át csinálta a férfi.