Előfizetés

A NER-polip egyre izmosabb csápjának tűnik a Mathias Corvinus Collegium

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 11:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az MCC beszáll a Libri-Bookline-csoportba és a révfülöpi vitorlás kikötő is hamarosan az övé lehet.
Egy frissen benyújtott fideszes módosítás szerint a révfülöpi vitorláskikötőt a Mathias Corvinus Collegium kapja meg – vette észre a 444. Ez azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatot módosítaná, amelyről hamarosan szavazhat a parlament, és amelynek alapján a Millenáris Park például egy új vagyonkezelő alapítvány tulajdonába kerül. A törvény több másik, kormányközeli alapítványnak átadott ingatlanról is rendelkezik. Az új szervezet a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány nevet viseli majd, közérdekű vagyongazdálkodással fog foglalkozni, és a kormány 9,1 milliárd forintot különít el erre a célra. A vezetőségét az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós nevezi majd ki.   Az MCC óriási támogatásokhoz jutott a közelmúltban, többek között a kormány áprilisban átadta neki a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi részvénycsomagjait. A tehetséggondozással és oktatással foglalkozó MCC alapítója és kurátora az a Tombor András, aki többek között Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, illetve a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesíti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. A Collegium emellett beszáll a Libri-Bookline csoportba is, amelynek kisebbségi tulajdonát Spéder Zoltántól veszik meg. Miután Spéder Zoltán, a korábban kormányközeli milliárdos 2016-ban a Fidesz-média és ügyészség célkeresztjébe került, fokozatosan értékesítette piaci érdekeltségeit, de könyves tulajdona idáig megmaradt. A telex.hu cikkében azt fejtegeti, hogy az MCC motivációja mögött a vétel egyszerre lehet jó üzlet és kultúrpolitikai hadművelet.

363,58 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.15. 08:22

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök reggel.
Az euró 363,58 forinton forgott reggel hét órakor, 31 fillérrel nőtt az árfolyama a szerda esti 363,27 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 309,08 forintról 309,36 forintra erősödött, a svájci franké pedig 338,60 forintról 338,84 forintra kúszott fel.
Az euró 1,1753 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,06 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. 
A svájci frankhoz képest viszont 0,01 százalékkal gyengült az euró, 1,0732 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9130 frankot adtak, 0,09 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest viszont 0,11 százalékkal erősödött a dollár, 105,27 jenen jegyezték csütörtök reggel.

Felpörögtek a cégalapítások

M. I.
Publikálás dátuma
2020.10.15. 08:08

A koronavírus második hullámának ellenére szeptemberben a korábbi éveket is meghaladó vállalkozás-létesítési lázat tapasztalt az Opten.
Az újonnan induló vállalkozások szeptemberi, 2584-es értéke 2020 második legerősebb adata - közli az Opten. Ez azért is figyelemre méltó, mert míg a júliusi csúcsot az elhalasztott cégalapításoknak tudták be, addig ez a hatás szeptemberre enyhült – közölte Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató elemzője. Az alapítások száma 6,8 százalékkal haladta meg az igen erős évnek számító 2019 átlagát. Az elmúlt 5 év során nem mértek ilyen magas szeptemberi adatot. A jelenség csak kis mértékben utal a vállalkozási bizalom javulására. A szeptemberi érték még lehet a Covid két hulláma közötti megnyugvás hatása és a gazdasági válság miatt sokan vágnak kényszervállalkozásba is. Bár az adat hasonlít az elmúlt évek szintjéhez, az Opten elemzője ebben mégis kevésbé vél egészséges és tartós jeleket felfedezni. A magas cégalapítási kedvhez az is hozzájárulhat, hogy a 2021-től jelentősen szigorodó KATA-szabályok miatt az egyéni vállalkozók egy része inkább társaságot alapít. A szeptemberben közzétett 2500 cégtörlés az elmúlt öt év 3. legalacsonyabb értéke. Vagyis összességében bővül a bejegyzett cégek száma. Ez azért is fura, mert 2019-ben csökkent az érték. A fordulat azonban itt is ideiglenes lehet, mivel a vállalatközi kapcsolatok jelentős részét most jellemző hitelezői türelem idővel elfogyhat. A legcsúnyább cégmegszűntetésnek számító felszámolásból 323-at tettek közzé, ami szintén alacsony érték. Az ősz első havában 731, nyugodtabb bezárást sejtető végelszámolás jelent meg. Ez magasabb, mint az előző évek értéke, de a 2020-as szintnél alacsonyabb. Szeptemberben 4214 társas vállalkozás ellen indult legalább egy végrehajtási eljárás. Ez kevesebb, mint a 2019-es havi értékek - vagyis a hitelezői türelem itt is tetten érhető -, az 510 ezer céget tartalmazó hazai bázishoz képest viszont még mindig sok.