Előfizetés

Milliárdos pénzeső kormányközeli szervezetekre

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:04

Fotó: Shutterstock
Új alapítványt készül létrehozni a magyar kormány, amelynek rögtön el is különítenek 9,1 milliárd forintot – derül ki abból a törvényjavaslatból, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztett a parlament elé, s amelyet Gulyás Gergely kancellárminiszter előadóként jegyez.
A rejtélyes szervezet a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány nevet viseli majd, és a javaslat szerint közérdekű vagyongazdálkodással fog foglalkozni a Millenáris Parkban. A vezetőségét a „társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter”, azaz az emberi erőforrások tárca vezetője, Kásler Miklós nevezi majd ki. A javaslat igen hosszan, de elég zavarosan taglalja, mi lesz az új alapítvány feladata: „a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományos technikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása”. Ugyanez a törvénytervezet újabb, jelentős állami támogatást biztosít a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC), amely deklaráltan elitképzéssel és tehetséggondozással foglalkozik. A kormány javaslatára az állam átengedné az MCC alapítványának a Pécs központjában lévő helyőrségi klub épületét, amelyet 2018-ban még 425 millió forintért hirdette eladásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ám az épület nem kelt el, s most a Semjén-Gulyás-féle tervezet átengedné a háztömböt az MCC-nek. A javaslat szerint az alapítvány akár el is adhatja az ingatlan. Az MCC igencsak jól beágyazott a NER-be: a kuratórium elnöke Gulyás államtitkára, Orbán Balázs, a vezetőségében ott ül továbbá a Fidesz ideológusaként számon tartott Lánczi András, és az Orbán-család bizalmasa, Madarász László, alapítója Tombor András pedig a miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád bizalmasa. A szervezet 2019-ben közel félmilliárd forint támogatást kapott, idén júniusban pedig az állam átengedett számára 10-10 százaléknyi, tulajdonában lévő Mol, illetve Richter részvényt. Szintén jól jár a kormány tudományszervezési döntéseit rendszerint támogató Professzorok Batthyány Köre: a mögötte álló alapítványt közérdekű vagyonkezelővé minősítenék, illetve állami vagyont engednének át a szervezetnek, ám a tervezetből nem derül ki, pontosan mennyit és mit. Az alapítvány idén júniusban is kapott 3,5 milliárdot Rogán Antal minisztériumától a 2020-as működésére.

Az alsósok szülei is bemehetnek gyerekükkel a lázmérésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:41
Képünk illusztráció
Fotó: JOAQUIN SARMIENTO / AFP
Hogy haza tudják vinni őket, ha baj van.
Megjelentek rendeletben azok az intézkedések, amelyeket Orbán Viktor a szerdai kormányülés után közzétett Facebook-videójában jelentett be.

Mint arról lapunk is beszámolt, itt a miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, maradnak a határvédelmi intézkedések, a szórakozóhelyeknek 23 óra után be kell zárniuk, illetve a diákok és a tanárok testhőmérsékletét ellenőrzik, mielőtt belépnek az iskolába. A most megjelent közlés szerint köznevelési és szakképzési intézménybe nagykorú tanuló csak akkor léphet be az intézménybe, ha testhőmérséklete nem éri el az országos tisztifőorvos által meghatározott értéket.  „A belépés során azt a gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell” – olvasható a Magyar Közlönyben. A kormány Facebook-oldala ehhez azt a kiegészítést teszi hozzá, hogy az alsó tagozatos gyerekek esetében a szülő is jelen lehet a procedúránál, hogy azonnal haza tudja vinni gyerekét, ha baj van.
Ugyanakkor az érdekképviselet vezetője megkésettnek látja a hőmérőzést. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa nemrég azt nyilatkozta lapunknak, nemhogy iskolaorvosokból, még védőnőkből sincs elég a rendszerben. Hangsúlyozta, a koronavírus elleni iskolai védekezés megfelelő számú védőnővel is hatékonyabb lehet, ezért a PSZ kezdeményezte az iskolai védőnői szolgálat mihamarabbi megerősítését.

Lépcsőzetesen szigorodnak a maszkviselési, kocsmabezárási és iskolába járási szabályok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:35

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legújabb járványügyi csomagja. Akinek még nincs, hétfőig annak is tanácsos beszereznie maszkot.
Eltérő határidőkkel lépnek életbe az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán este Facebook-videóban bejelentett járványügyi szigorítások – derült a pénteken megjelent Magyar Közlönyből.  A kabinet szerdai ülésén elfogadott, „A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről” szóló kormányrendelet maszkviselésről, pontosabban a „száj és az orr kötelező eltakarásáról” szóló rendelkezése szeptember 21-én lép hatályba. Ennek lényege, hogy jövő hétfőtől mindenki, aki betöltötte a hatodik életévét köteles maszkot viselni az ország bármely tömegközlekedési járművén és minden várótermében. Az üzemeltetőknek szankciókat kell bevezetniük, ahogyan Budapesten is megtette ezt a Fővárosi Közgyűlés. Aki az előírásokat nem tartja be, azt a járművezetőnek le kell szállítania, sőt „közérdekű üzem működésének megzavarása” miatt köteles rendőri intézkedést is kezdeményezni.  Természetesen kötelező a maszkviselés – a kórtermek, és több meghatározott eset kivételével – az egészségügyi- szociális intézmények területein. A fellépők kivételével minden előadó-művészeti rendezvényen el kell takarni az orrot és a szájat, jellemzően színházban, koncerten. Akárcsak a mozikban, múzeumokban, kiállítóterekben, könyvtárakban, de levéltárakban, postán és egyebek mellett mindenhol, ahol ügyfélfogadás történik.

Véget vetnek a zenének

Ha „vendégek” vagyunk a vendéglátóhelyeken, akkor nem kell maszkot viselnünk, ám ha csak nem fogyasztunk, csak vásárolunk, netán a helyszínen dolgozunk, akkor bizony kötelező lesz. Ugyanígy a bevásárlóközpontok teljes területén, kivéve, ha az ottani vendéglátóhely vendégei vagyunk, irodában, sportcélú- vagy üzemi helyiségben tartózkodunk. Ugyancsak jövő hétfőtől lép életbe, hogy a vendéglátóhelyeknek, a zenés, táncos rendezvényeknek helyt adó létesítményeknek – a korábban beharangozottak szerint – este 23 órakor be kell zárniuk, és azokban reggel hatig – ételrendelés és elvitel kivételével – senki nem tartózkodhat. A rendezvényeken résztvevők létszámát eddig is korlátozó, a személyzettel együtt, egy időben számítandó 500 fős határ megmaradt.

Több mint két hét a „vasszigorig”

A már korábban ismertetettek szerint október elsején lépnek hatályba az iskolákat, a köznevelési és szakképzési intézményeket érvédelmi intézkedések, így a többi közt a kötelező testhőmérséklet-mérés, illetve, az országos tisztifőorvos által meghatározott eltérés esetén követendő eljárás. Október 4-től lesznek alkalmazhatók a kormányfő által már szintén emlegetett szigorú szankciók.  A részletes eljárásrend legfontosabb pontjai szerint a hatósági ellenőrzéseken észlelt szabálysértéseknél az érintett bevásárlóközpontok, vendéglátóhelyek és üzletek üzemeltetőire – az első figyelmeztetés után – másodjára százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabnak ki. Egy esetleges harmadik esetnél az üzletet három napra, de többszörös „visszaesőként” akár egy évre is bezárhatják.