Előfizetés

Kásler Miklós előírta, hogy a kórházaknak meg kell duplázniuk a készenlétben tartott ágyszámot

B. V.
Publikálás dátuma
2020.10.15. 17:25

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A kórházaknak az eddigi 10 százalék helyett az ágyak 20 százalékát kell fenntartaniuk a COVID-betegek ellátására.
Új egészségügyi utasítást adott ki Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere. A lapunk birtokába jutott, október 12-i keltezésű egyedi utasítás szerint egyes intézményeket kizárnak a koronavírusos betegek ellátásából, a COVID-fertőzöttek részére pedig az eddig előírt kórházi ágyszám dupláját kell fenntartani. Eszerint koronavírussal fertőzésgyanús, illetve igazoltan fertőzött személy nem kerülhet be a következő intézetekbe:
  • a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, valamint más egészségügyi intézmény akut szív- és érrendszeri betegségeket ellátó egységeibe,
  • az Országos Onkológiai Intézetbe, vagy más egészségügyi intézmény daganatos betegeket ellátó szervezeti egységbe,
  • minden gyermekellátó kórházba, klinikára,
  • diabéteszeseket ellátó egységbe,
  • pszichiátriai intézetbe, osztályra,
  • immunhiányosokat ellátó egységbe,
  • geriátriai, krónikus egységbe,
  • szülészetre,
  • fogyatékosokat ellátó intézetbe.
Minden olyan kórháznak, egészségügyi szolgáltatónak, amely nem kapott mentesítést a COVID-betegek ellátása alól,
„az összes ágyszámának eddigi 10 százaléka helyett az összes ágyszámának 20 százalékát kell, hogy készenlétben tartsa, azért, hogy ezen ágyak szükség esetén a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába bevonhatóak legyenek”.

Valamennyi 200 fő feletti, bentlakásos idősotthonban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, így különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. Új előírás az is, hogy most már a járó- és fekvőbeteg ellátásában a magas kockázatú elektív beavatkozásokat csak akkor lehet elvégezni, ha a páciens rendelkezik egy negatív PCR-teszttel.   Az apás szülések továbbra is engedélyezettek, a szülőszobában jelen lehet az apa, illetve az anya által választott személye. Császármetszés esetén azonban nem tartózkodhat hozzátartozó a műtő légterében. Az egészségügyi szolgáltatók továbbra is kötelesek kiemelten őrizni a védőeszközöket, és nyomon követni azok nyilvántartását. Védett raktárban kell tárolni azokat, szigorú napi készletgazdálkodás mentén. Amennyiben egy dolgozó nem az előírásnak megfelelően használja a védőeszközt, fel kell hívni a figyelmét a rendeltetésszerű használatra. Ha ezután sem teszi meg, akkor „a munkavégzéstől a rendeltetésszerű használatig el kell tiltani”. Az utasítás rögzítette, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók részt vehetnek a betegellátásban.    A levéltől a 24.hu is beszámolt.

„Van ágy, van eszköz és van ember”

Az EMMI később közleményében azt írta: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem most, hanem már hónapokkal ezelőtt utasította az emberi erőforrások minisztere a 200 fő feletti idősek számára bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményeket, hogy biztosítsák a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket. Szintén már több, mint egy hónapja utasította a tárcavezető a kórházakat is arra, hogy a korábbi 10 százalék helyett ágyaik 20 százalékát készítsék fel a koronavírusos betegek számára – tették hozzá. „A sajtóban megszellőztetett levélben egyetlen új utasítás sincs, az EMMI azzal kívánt segíteni az intézményeknek, hogy egy dokumentumban összefoglalta a még érvényben levő korábbi utasításokat. A lényeg: ahogyan a járvány első hullámában, most is van ágy, van eszköz és van ember. A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására” – fogalmazott a tárca.

Kiadták a figyelmeztetést: zivataros, szeles időnk lesz pénteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 17:12

Fotó: Shutterstock
A párás, ködös reggelek egyre gyakoribbá válnak.
Ismét légörvény közelít délnyugat felől, melynek hatására többfelé várható eső, zápor, sőt néhol zivatar. A párás, ködös reggelek pedig egyre gyakoribbá válnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, de délen, délkeleten felszakadozhat a felhőzet, főként az ország északi felén több helyen várható eső, zápor, keleten zivatar is lehet. A szél északnyugatira, nyugatira fordul, több helyen megélénkül, a Kisalföldön helyenként meg is erősödik. A zivatarok veszélye miatt Bács-Kiskun, BékésCsongrád-CsanádHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de északkeleten néhány fokkal melegebb is lehet.
.

A koronavírus-vakcina is terítéken lesz Orbán szerint az EU-csúcson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 14:47

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
A jogállamisági kérdések most hivatalosan nincsenek terítéken, de a téma bármikor előjöhet.
Rövid Facebook-videóban számolt be arról a miniszterelnök, hogy megérkezett Brüsszelbe, ahol miniszterelnöki csúcs lesz a következő napokban. Orbán Viktor azt mondta, ennek fő témája a koronavírus-járvány és annak európai koordinációja. 
„Reményeink szerint kapunk jó híreket arról is, hogy mikor lesz vakcina, milyen sorrendben és hogyan lehet ahhoz majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ugyanakkor más, nem éppen kellemes ügy is várhat a kormányfőre. Ilyen például a jogállamisági kérdés. A Népszava brüsszeli tudósítója arról számolt be, a ma kezdődő EU csúcs napirendjén nem szerepel hivatalosan a költségvetés és a hozzá kapcsolódó feltételrendszer megvitatása, de a téma előjöhet akár a tárgyalóteremben, akár azon kívül.