Előfizetés

A cselszövés lavinája – Modern Othello a Katona József Színházban

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az előadás üzenete elől nem lehet kitérni.
Nem az vagyok, aki vagyok – mondja Jago rögtön a dráma elején, és ezzel szinte mindent elárul. Ja és még egyet: hogy gyűlöli a „vastagszájút”, vagyis Othellót. Székely Kriszta rendezésben Shakespeare drámájának kulcsa Jago. Ő gyűlöl, hazudik, nem az, akinek mutatja magát, és a hazugságaival, mindent szétzilál. Akárcsak, mint III. Richard, elhatározza, hogy gazember lesz, és minden tettét ennek rendeli alá. Nem inog meg, megy előre. Nem riad vissza semmitől. Sértett: főnöke nem őt nevezte ki ezredessé, maradt százados. Székely Kriszta előadásában ez a frusztráltság és elvakult gyűlölet mozgat mindent.  Ez egy markáns értelmezés, amely ráadásul végig működik. A zavarbejtő, a módszer, az hogy semmi és senki sem számít. E kell érni a végcélt, mindegy, hogy miként, milyen áron. Sajnos, vannak ilyen ügyeink manapság, ráadásul színháziak is. Az előadás talán ezért is hamar megérinti a nézőt, mert azt látja, amit nap, mint nap tapasztal. Másrészt rendkívül friss és mai a forma. Egy hatalmas buli, vagy revü! Matisz Flóra Lili énekel élőben és ő keveri, mint egy dj a zenét. Az egész lüktet, olykor kitörnek a szereplők, aztán elkeseredett dühükben elcsendesednek, lehalkulnak.  Pallós Nelli átlátszó PVC-hőfüggönyből álló díszlete egyszerre nyomasztó és nagyszabású. A színlapon Illyésnek az Egy mondat a zsarnokságról kezdetű szövege köszön vissza, a zsarnokságot viszont a hazugsággal helyettesítették be. Az előadásban ezek a mondatok nem jelennek meg, de a manipuláció kegyetlensége, lavinaszerű könyörtelensége annál inkább. A darabot Márton László fordításában játsszák, de Szabó-Székely Ármin dramaturg is olykor közbeavatkozott, tovább élesítve az elhangzottakat.  A Jágót játszó Kovács Lehel legalább egy fejjel kisebb a többieknél. Nem is mer melléjük állni, kilógna a sorból. A mozdulatai, gesztusai rendkívül erősek. Mindenkin képes átgázolni, a végén még saját magán is. De az se számít, a lényeg a győzelem, elérte amit akart. Othellót, Bányai Kelemen Barnát végig négerezik, pedig a színpadon csak a ruhája fekete jelzésszerűen. A másságot így nagyon finoman érzékelteti a rendező. Bányai Kelemen olyan, mint egy alvó parázs. A néző arra vár, mikor is kap lángra. Sokáig vívódik, tartja magát, aztán elnyeli őt az ármány.
Rujder Vivien, mint Desdemona nem csak hamvas és elbűvölő, hanem helyén van az esze, mer dönteni és a döntését felvállalja. Emelt fővel, szenvedéllyel képviseli azt amit, illetve akit választott. Amíg tudja, aztán pedig a sorsát is vállalja. Vizi Dávid jóravaló Cassiója hamar áldozattá válik. A végén jóvátételt kap ugyan, de ami történt az örökké vele marad, nem lehet kitörölni. Borbély Alexandra Emiliája leleplezi a cselszövő férjét, így hős mártírként végzi, a színésznő ezt képes is eljátszani. Elek Ferenc, Takátsy Péter, Vajdai Vilmos, Lengyel Benjámin és Berényi Nóra kisebb karakterszerepekben válnak fontossá.  A többször elhangzó Alabama Songra még mindenki tombol egy kicsit, aztán érkezik Othello „véres hosszú körmondata”. Nagy szíve volt neki, mondja Cassio végezetül. Tort ülhet a gyűlölet és a hazugság. Megy minden tovább, még akkor is, ha már semmi sem mosható teljesen tisztára.

Infó:

William Shakespeare: Othello Katona József Színház Rendező: Székely Kriszta

Szimfonikus- és cigányzenekar is fellép az SZFE megemlékezésén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 21:50
Nem engednek 56-ból
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A „Titkos Egyetem” Budáról induló, Pesten elnémuló október 23-i vonulásához más egyetemek hallgatói is csatlakoztak.
Újabb részleteket hozott nyilvánosságra csütörtök este a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldala a hallgatók szerdán meghirdetett 2020. október 23-i vonulásos demonstrációjáról. Mint írták ünnepi sétájukhoz, amelyet a „Titkos Egyetem” fog össze, egyre többen csatlakoznak, más egyetem alulról szerveződő hallgatói is.
Emlékeztettek: a menet a Műegyetem rakpartról indul, és a Szabadság hídon át – a Március 15-e tértől a tiszteletadás jegyében némán – vonul majd az Urániáig. Ott az SZFE hallgatói és a résztvevők megemlékezést tartanak 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk 64. évfordulóján, többek közt egy szimfonikus- és egy ötvenhattagú cigányzenekar közreműködésével.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.15. 20:38

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja üzent a tiltakozó egyetemistáknak: aki nem adja be a derekát, ki lesz rúgva. Szarka Gábor szerint van elég színész a piacon. Iustitia pénteken bekopogtat az Alkotmánybíróság kapuján.
Péntek délelőtt alkotmányos panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságra az egyetem képviseletében megalakult pertársaság – a Népszava információja szerint mintegy ötven oktató és száz diák. Álláspontjuk, valamint a felkért ügyvéd szakvéleménye szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásának módja és lebonyolítása az alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-e óta működtető kuratórium felhatalmazása meglátásuk szerint szembemegy az oktatás szabadságával.  A terv szerint az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) Fő utcai épületénél emelt őrtoronytól az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületéig élőláncot alkotnak a diákok, amelynek elején Iustitia – az igazságot képviselő római istennő – megszemélyesítője fog állni: ő fogja beadni a bíróságra azt az iratcsomagot, amelyet az élőlánc kézről kézre ad. Az ITM-nél emelt őrtoronynál egyébként minden nap óránként felolvassák az ELTE hallgatói az SZFE diákjainak követelését, ez az akció október 18-ig tart. Az SZFE hallgatóinak október 23-ára tervezett demonstrációjához a hvg.hu információja szerint azóta több egyetem diákjai is csatlakoztak. Az Ódry Színpad lezárásáról, az internet korlátozásáról Szarka Gábor kancellár a Pesti TV-nek csütörtökön úgy nyilatkozott: „Kialakult egy olyan helyzet az egyetemen, hogy a hallgatók az oktatókkal egyfajta bázisdemokráciát alkotva átvették a hatalmat. Utasítják az embereket, idős portásokat fenyegetnek. (...) Tegnap eljutottunk odáig, hogy ez a dolog csak az egyetemen kívül működhet, tegnapi nap lekapcsoltattam az internetet és ez a következő napokban is így lesz.” Szarka Gábor szerint „a hallgatók egyfajta beszűkült tudatállapotban vannak, egy katasztrófa, ami odabent lehet. (...) A kancellár nem legitim, de az aláírása az ösztöndíj papíron, az legitim” – mondta. A kancellár szerint a diákoknak nincs elképzelése, magáért a tiltakozásért tiltakoznak, és „lehet tudni, hogy ez az egyetem évtizedek óta egy érdekcsoporthoz fűződik”. „Azt kérjük, hogyha nem értenek egyet a modellváltással, akkor álljanak fel” – üzente a diákoknak a kormányközeli tévén keresztül. Arra kérdésre, hogy mekkora sérelmet szenved a magyar színjátszás, ha az SZFE helyzete rövid időn belül nem rendeződik, úgy válaszolt: „Azt hallom, hogy van színész a piacon. (...) Mostantól nem az a fő szempont, hogy ők mit csinálnak, hanem hogy mi lesz ezután. Olyan helyzetet teremtenek, hogy nincs más lehetőségünk. hogy elkezdjük átstrukturálni ezt az egész rendszert és a következő hetekben hónapokban szépen lassan elválunk valamilyen formában. Aki jön jön, aki nem jön, nem jön.”