Előfizetés

Orbán Viktor: Ne tervezzenek külföldi síutakat!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 11:27

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A koronavírus terjedése miatt Európában és itthon is nehéz őszre, sőt még nehezebb télre számít a kormányfő.
Közeleg a síszezon, mindenki tervezi a téli vakációját, de részletesen megismerve az európai járványügyi helyzetet, azt javaslom, ne tervezzenek a síszezonban külföldi utazásokat – tolmácsolta az itthoniaknak Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videójában.
A kormányfő Brüsszelből, az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójáról jelentkezett. Mint mondta, éjszakába nyúló egyeztetéseket folytattak a koronavírus-járvány kezelésének tapasztalatairól. – Egész Európában nehéz a helyzet, és itthon is nehéz ősz és talán még nehezebb tél elé nézünk – fűzte hozzá.

Pintér Sándor elismerte: mentési hiba vezetett a siklóernyős halálához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:51

Fotó: Facebook/Oroszi Zsolt
A belügyminiszter szerint a "túlzó segítség" okozott tragédiát, de a belügyi szervek szerinte nem tévedtek.
„Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett”

 mondta Pintér Sándor a siklóernyős halálához vezető, kudarccal végződő vértesszőlősi mentési kísérletről.
A belügyminiszter erről két hete, szeptember 29-én beszélt, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén beszélt, ahol az MSZP országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás és a DK alelnöke, Vadai Ágnes egyebek mellett vértesszőlősi siklóernyős balesetről is kérdezték a kormánytagot  - írja a Telex.   Július elején a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem munkatársai mellett a Magyar Honvédség Mi-8-as helikoptere is részt vett egy siklóernyős mentésében Vértesszőlős közelében, aki fennakadt egy fa tetején. 
A 46 éves férfi egészen addig biztonságban volt a fán, amíg a honvédségi helikopter fölé nem szállt. A 3900 lóerős gép rotorszele ugyanis azokat az ágakat is letörte, amin a siklóernyős ült. Oroszi Zsolt közel 20 métert zuhant, augusztus 10-én pedig a kórházban meghalt.

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, de a baleset óta eltelt három hónapban senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként. Pintér Sándor belügyminiszter a jegyzőkönyv szerint azt mondta: csak a büntetőeljárás lezárása után lehet majd tudni egészen pontosan, hogy mi történt, ám - mint fogalmazott - „a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet.”
A siklóernyős nővére október elején nyilatkozott a Telex hírportálnak. Oroszi Angéla szerint testvére halála egy olyan felesleges tragédia, amivel láthatóan senki nem tud mit kezdeni. Szülei különösen nehezen élték meg, hogy eddig a katasztrófavédelem és a honvédség részéről sem állt eléjük senki és vállalta a felelősséget.  Pintér Sándor az ezt firtató kérdésre azt mondta, hogy a férfi hozzátartozóinak, a szüleinek innen is a részvétét nyilvánítja. „Nem hiszem, hogy a belügyi szervek hibáztak, de függetlenül ettől, mint a kormány tagja, én a részvétemet nyilvánítom feléjük. És egyet tudok ígérni: azt tudom ígérni, hogy a lehető legnagyobb alapossággal fogjuk ezt az ügyet kivizsgálni”, mondta. 

Szelektív szigor: focimeccsre mehetünk, a Hungaroringre nem

Boda András Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:11

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Népegészségügyi Központ kérdésünkre nem árulja el, hogy a járványügyi szabályozást illetően miért tesznek különbséget sportág és sportág között.
„Ha fociszurkolónak öltözünk bemehetünk?” – kérdezte egy kommentelő a Hungaroring hivatalos Facebook-oldalán, miután kiderült, hogy járványügyi okok miatt zárt kapusak lesznek a mogyoródi autóversenypályán a hétvégi futamok. Az irónia nem indokolatlan:
miközben a közelmúltban 15500 ember drukkolhatott az UEFA által is kísérleti meccsnek nevezett labdarúgó szuperkupán Budapesten, és hétről-hétre kilátogathatnak a drukkerek az NBI-es mérkőzésekre, addig a túraautó-világkupa (WTCR) és a kamion Európa-bajnokság hétvégi futamait nem lehet a helyszínen nézni.

Az állami Hungaroring Sport Zrt. a múlt héten jelentette be, hogy zárt kapusak lesznek a versenyek. Mint azt közleményükben írták, „a versenypálya vezetősége az elmúlt hetekben és napokban egyeztetett az illetékes hatóságokkal, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján hozta meg döntését.” A lépés annyiban nem indokolatlan, hogy a járványügyi adatok napról napra aggasztóbbak, jelentősen nő a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a vírus miatt elhunytak száma is, vagyis van érv a kockázatok csökkentés mellett. Csakhogy a Hungaroringen hozott döntés rávilágít arra: meglehetősen következetlen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ha ugyanis az autóversenyek esetében kerüli a kockázatokat az NNK, akkor például a futballmeccseknél miért nem látszik ugyanez az óvatosság? Ha a Hungaroring veszélyes, akkor a Puskás Aréna miért nem az? Megkerestük az NNK-t, és kértük, oldja fel ezt az ellentmondást. Megkérdeztük azt is, változott-e az NNK álláspontja, és esetleg a Hungaroringnek adott ajánlás már azt jelzi-e, hogy a futballmeccsektől is távol tartanák a nézőket. Az állami szervezet azonban a múlt pénteken elküldött kérdéseinkre öt nap alatt sem válaszolt. Azóta viszont kiderült, a futballmérkőzéseket továbbra sem tekintik annyira kockázatosnak, hogy távol tartsák a nézőket. A pénteki Kisvárda-Ferencváros bajnoki labdarúgó mérkőzésre még szerdán is lehetett jegyet vásárolni. Megkerestük a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is, egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, tervezik-e felülbírálni a Hungaroringnek adott NNK-ajánlás alapján azt a gyakorlatot, hogy nézők előtt rendezik a hazai mérkőzéseket. Azt írták: „Az MLSZ a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan kizárólag a kormányzati és járványügyi szervek által nyilvánosan előírtakat követi. Amennyiben egy ilyen előírás a labdarúgásra vonatkozik, akkor követjük az előírást, amennyiben szélesebb körben érvényes az előírás, akkor kidolgozzuk a labdarúgásban történő alkalmazás speciális szabályait. Fentiek szerint a járványügyi kérdésben a szövetség nem hozott önálló döntéseket, valamint nem kezdeményezett a nyilvános rendeleti szabályozáson kívül eső eljárásokat, és a jövőben is ehhez tartja magát.”