Előfizetés

Pintér Sándor elismerte: mentési hiba vezetett a siklóernyős halálához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:51

Fotó: Facebook/Oroszi Zsolt
A belügyminiszter szerint a "túlzó segítség" okozott tragédiát, de a belügyi szervek szerinte nem tévedtek.
„Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett”

 mondta Pintér Sándor a siklóernyős halálához vezető, kudarccal végződő vértesszőlősi mentési kísérletről.
A belügyminiszter erről két hete, szeptember 29-én beszélt, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén beszélt, ahol az MSZP országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás és a DK alelnöke, Vadai Ágnes egyebek mellett vértesszőlősi siklóernyős balesetről is kérdezték a kormánytagot  - írja a Telex.   Július elején a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem munkatársai mellett a Magyar Honvédség Mi-8-as helikoptere is részt vett egy siklóernyős mentésében Vértesszőlős közelében, aki fennakadt egy fa tetején. 
A 46 éves férfi egészen addig biztonságban volt a fán, amíg a honvédségi helikopter fölé nem szállt. A 3900 lóerős gép rotorszele ugyanis azokat az ágakat is letörte, amin a siklóernyős ült. Oroszi Zsolt közel 20 métert zuhant, augusztus 10-én pedig a kórházban meghalt.

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, de a baleset óta eltelt három hónapban senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként. Pintér Sándor belügyminiszter a jegyzőkönyv szerint azt mondta: csak a büntetőeljárás lezárása után lehet majd tudni egészen pontosan, hogy mi történt, ám - mint fogalmazott - „a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet.”
A siklóernyős nővére október elején nyilatkozott a Telex hírportálnak. Oroszi Angéla szerint testvére halála egy olyan felesleges tragédia, amivel láthatóan senki nem tud mit kezdeni. Szülei különösen nehezen élték meg, hogy eddig a katasztrófavédelem és a honvédség részéről sem állt eléjük senki és vállalta a felelősséget.  Pintér Sándor az ezt firtató kérdésre azt mondta, hogy a férfi hozzátartozóinak, a szüleinek innen is a részvétét nyilvánítja. „Nem hiszem, hogy a belügyi szervek hibáztak, de függetlenül ettől, mint a kormány tagja, én a részvétemet nyilvánítom feléjük. És egyet tudok ígérni: azt tudom ígérni, hogy a lehető legnagyobb alapossággal fogjuk ezt az ügyet kivizsgálni”, mondta. 

Szelektív szigor: focimeccsre mehetünk, a Hungaroringre nem

Boda András Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:11

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Népegészségügyi Központ kérdésünkre nem árulja el, hogy a járványügyi szabályozást illetően miért tesznek különbséget sportág és sportág között.
„Ha fociszurkolónak öltözünk bemehetünk?” – kérdezte egy kommentelő a Hungaroring hivatalos Facebook-oldalán, miután kiderült, hogy járványügyi okok miatt zárt kapusak lesznek a mogyoródi autóversenypályán a hétvégi futamok. Az irónia nem indokolatlan:
miközben a közelmúltban 15500 ember drukkolhatott az UEFA által is kísérleti meccsnek nevezett labdarúgó szuperkupán Budapesten, és hétről-hétre kilátogathatnak a drukkerek az NBI-es mérkőzésekre, addig a túraautó-világkupa (WTCR) és a kamion Európa-bajnokság hétvégi futamait nem lehet a helyszínen nézni.

Az állami Hungaroring Sport Zrt. a múlt héten jelentette be, hogy zárt kapusak lesznek a versenyek. Mint azt közleményükben írták, „a versenypálya vezetősége az elmúlt hetekben és napokban egyeztetett az illetékes hatóságokkal, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján hozta meg döntését.” A lépés annyiban nem indokolatlan, hogy a járványügyi adatok napról napra aggasztóbbak, jelentősen nő a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a vírus miatt elhunytak száma is, vagyis van érv a kockázatok csökkentés mellett. Csakhogy a Hungaroringen hozott döntés rávilágít arra: meglehetősen következetlen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ha ugyanis az autóversenyek esetében kerüli a kockázatokat az NNK, akkor például a futballmeccseknél miért nem látszik ugyanez az óvatosság? Ha a Hungaroring veszélyes, akkor a Puskás Aréna miért nem az? Megkerestük az NNK-t, és kértük, oldja fel ezt az ellentmondást. Megkérdeztük azt is, változott-e az NNK álláspontja, és esetleg a Hungaroringnek adott ajánlás már azt jelzi-e, hogy a futballmeccsektől is távol tartanák a nézőket. Az állami szervezet azonban a múlt pénteken elküldött kérdéseinkre öt nap alatt sem válaszolt. Azóta viszont kiderült, a futballmérkőzéseket továbbra sem tekintik annyira kockázatosnak, hogy távol tartsák a nézőket. A pénteki Kisvárda-Ferencváros bajnoki labdarúgó mérkőzésre még szerdán is lehetett jegyet vásárolni. Megkerestük a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is, egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, tervezik-e felülbírálni a Hungaroringnek adott NNK-ajánlás alapján azt a gyakorlatot, hogy nézők előtt rendezik a hazai mérkőzéseket. Azt írták: „Az MLSZ a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan kizárólag a kormányzati és járványügyi szervek által nyilvánosan előírtakat követi. Amennyiben egy ilyen előírás a labdarúgásra vonatkozik, akkor követjük az előírást, amennyiben szélesebb körben érvényes az előírás, akkor kidolgozzuk a labdarúgásban történő alkalmazás speciális szabályait. Fentiek szerint a járványügyi kérdésben a szövetség nem hozott önálló döntéseket, valamint nem kezdeményezett a nyilvános rendeleti szabályozáson kívül eső eljárásokat, és a jövőben is ehhez tartja magát.”

Közel 1300 új fertőzött, 33-an haltak meg koronavírus következtében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 09:43

Fotó: Árvai Károly / MTI / kormany.hu
Már több mint 1600 beteget ápolnak kórházban, 1300 közelében a frissen regisztrált fertőzöttek száma.
1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal. Ez azt jelenti, hogy már napi szinten dőlnek meg a halálozási rekordok, mivel csütörtökön is rekordértéket, 29 halálos áldozatot jelentett be a kormány. Egy nap alatt emellett 9797 mintavétel történt - ez alapján azonosították az újabb fertőzötteket,  vagyis a tesztek 13,1 százaléka bizonyult pozitívnak; ez nem azt jelenti, hogy a lakosság is ilyen arányban lenne fertőzött, inkább a tesztelés alacsony számát mutatja.
 Az ismert aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 42 százaléka, gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. 
A honlap felhívja a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet - akinek pedig tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát, kéri az oldal. Arra is emlékeztetnek, hogy a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben - ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.
Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat.  Az Operatív Törzs jelenleg 52 óvodában és 22 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 185 osztálynál és 10 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.