Előfizetés

Nagy harc volt, de megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 20:01
A tűz nyomai.
Fotó: Debbie Bachmann /
A nemzeti park területének öt százalékát perzselték fel a lángok.
„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet”

– közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA) az MTI híre szerint. Az állami hírügnökség azt írja, a tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett vasárnap este egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martalék lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak – közölte a hatóság.
Műholdkép a lángokról.
Fotó: - / AFP
A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek. A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.

Kutatók szerint a krónikus betegségek és a koronavírus együttes hulláma sújtja a világot

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.16. 17:20

Fotó: GARO / Phanie / AFP
A világ a legnagyobb átfogó epidemiológiai tanulmánya szerint a magas vérnyomás és vércukorszint, az elhízás globális terjedése kritikus szerepet játszott abban, hogy már több mint egymillió fölött jár a koronavírus-járvány áldozatainak száma.
A krónikus betegségek növekvő mértéke, a fertőző betegségek és a közegészségügyi rendszerek hiányosságai viharában vergődik a világ a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely világnépesség egészségének az állapotáról és a Covid-19-betegség hatásairól ad átfogó képet.
A világ a legnagyobb átfogó epidemiológiai kutatása, a The Global Burden Diesease (GBD) készítői az elhalálozások 286 okát, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek 204 országból és területről. A koronavírus világjárvány megjelenése a krónikus betegségek - például az elhízás és a cukorbetegség - globális terjedésével, valamint a környezeti kockázatokkal, mint például a légszennyezés, növelték a koronavírus halálozási arányát – írták a szerzők.

Megbetegedéshullám

„A Covid-19 egy akut, krónikus egészségi válsághelyzet” – mondta Richard Horton, a Lancet főszerkesztője, aki szindemikusnak nevezte a koronavírus-járványt együttesen az elhízás, a cukorbetegség és más krónikus betegségek magas globális mértékével. Horton, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és a University College London tiszteletbeli professzora már korábban felvetette, hogy hogy a Covid-19 nem csupán egy fertőző betegség, hanem a SARS-COV-2-koronavírus-fertőzés és a nemfertőző krónikus betegségek – légzőszervi betegségek, cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedések – szinergikus egészségkárosító kölcsönhatásából eredő szindémia, megbetegedéshullám.
A tanulmányból kiderül, hogy az 50 évesek vagy idősebbek körében világszerte a vezető haláloknak számítanak az iszkémiás szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség. A fiatalabbak – 10-49 éves korosztály – esetében a közlekedési balesetekben szerzett sérülések, a HIV/AIDS, a hát alsó részének fájdalma és a depresszió a domináns ok.
A szerzők azt is kimutatták, hogy a krónikus betegségek növekedése együtt a közegészségügyi rendszerek hiányosságaival – például a kockázati tényezők megelőzése terén – a népességeket sebezhetővé tette olyan egészségügyi válsághelyzetekkel szemben, mint a koronavírus-világjárvány. Az olyan krónikus állapotok, mint a magasvérnyomás, a magas vércukorszint, az elhízás és a magas koleszterinszint, amelyekben több millióan szenvednek világszerte, kritikus szerepet játszottak abban, hogy mostanra több mint egymillió fölé emelkedett az új koronavírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak a száma – hangsúlyozta Horton.
Ezek, az egészségtelen étrend és a nem megfelelő mennyiségű mozgás által kiváltott betegségek a járvány lecsengése után is alakítani fogják az emberek egészségét minden országban – tette hozzá. A veszély szindemikus természete megköveteli, hogy ne csak az egyes betegségeket kezeljük, hanem sürgősen lássunk hozzá a betegségek kialakulását befolyásoló társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához – hangoztatta.
A világon 38 854 432 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 097 278, a gyógyultaké pedig 26 814 948 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint pénteki adatai szerint.

Medve járt a miskolci Lyukó-völgyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 16:09
Képünk illusztráció
Fotó: PREAU Louis-Marie / AFP
A málna nem kellett neki.
Ismét medvetalpnyomokra bukkantak Magyarországon. Most a miskolci Lyukó-völgyben az egyik kertben fedezték fel látogatóra utaló jeleket. A boon.hu beszámolója szerint az egyik portán a villanypásztort is megrongálta. A lapnak János bácsi – akinél a fenevad megfordult – azt mondta, ő maga ugyan nem találkozott vele, de azt meg tudta mutatni, hogy a hátsó kerítésen érkezett. Mivel máshol nem látták nyomát, emiatt arra gondolnak, ugyanott távozott, ahol bejött. 
A későn érő málnaszemeket azonban érintetlenül hagyta a látogató, vagyis feltehetően nem éhsége miatt járhatott az idős férfi kertjében.

Korábban a Népszava is beszámolt róla, az utóbbi hónapokban többször láttak medvetalpnyomokat Magyarországon A ritkán bekövetkező támadások esetén az állat egyszerűen lecsapja az embert, majd tovább áll. Ami „jó”, mert a legtöbb esetben ennyivel megelégszik, halálos végű összetűzés ritka. Ez is jól mutatja, hogy nem zsákmányként tekint ránk a medve.