Előfizetés

Lefejeztek egy tanárt Párizs közelében

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 20:27
Képünk illusztráció.
Fotó: THOMAS COEX / AFP or licensors
Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot.
Lefejeztek egy embert a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután, az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot

– közölték a francia hatóságok.  Értesülések szerint az elkövető a nyílt utcán késsel támadt áldozatára, majd lefejezte. A rendőrség a közeli Éragny-sur-Oise településen végzett a támadóval, aki állítólag a rendőrökre is rátámadt. A francia BMF TV ugyancsak arról számolt be, hogy a tettest agyonlőtték. A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt. A rendvédelmi szervek egyik forrása úgy tudja, hogy Mohamed-karikatúrákat mutatott az iskolai tanórán.  
Egy másik rendőrségi forrás közölte: szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot. Értesülések szerint Jean Castex francia miniszterelnök a helyszínre indult. A Le Figaro pedig arról számolt be, hogy délután 17 óra körül értesítették a rendőrséget egy gyanús személy miatt, aki az iskola környékén téblábol és kést tart a kezében. Amikor a rendőrség megkérte, tegye le a fegyverét, nem volt rá hajlandó. Emiatt rálőttek. Onnan kb. 200 méterre hevert áldozatának lefejezett holtteste. Az egyik szülő szerint a támadó robbanómellényt viselt, emiatt a speciális egységeket is hívni kellett. 
Rendőrök a támadás helyszínének közelében.
Fotó: ABDULMONAM EASSA / AFP or licensors
A BMF TV időközben arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök is odaindul a belügyminisztériumban tartott rendkívüli válságtanácskozást követően péntek este. 
"Egy történelemtanár meggyilkolása támadás a véleménynyilvánítás szabadsága és a Köztársaság értékei ellen. Egy tanárt megtámadni annyit tesz, mint megtámadni minden francia állampolgárt és a szabadságot"

- hangsúlyozta Twitter-üzenetében Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke. "Az iszlamizus háborút folytat ellenünk: erőszakkal kell kikergetnünk az országból" - reagált Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke mikroblogján a történtekre.  Nemrég – ugyancsak Párizsban – de egy hasonló jellegű támadás történt. Mint a Népszava is beszámolt, késsel megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert.

Nagy harc volt, de megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 20:01
A tűz nyomai.
Fotó: Debbie Bachmann /
A nemzeti park területének öt százalékát perzselték fel a lángok.
„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet”

– közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA) az MTI híre szerint. Az állami hírügnökség azt írja, a tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett vasárnap este egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martalék lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak – közölte a hatóság.
Műholdkép a lángokról.
Fotó: - / AFP
A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek. A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.

Trump és Biden mintha nem külön városokban, hanem külön univerzumokban beszélt volna

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.16. 18:40

Fotó: SAUL LOEB, JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök újra kicsinyíteni igyekezett a fertőzés veszélyét.
A Pfizer gyógyszergyár bejelentése szerint november közepe előtt semmiképp nem lesznek készen a koronavírus elleni oltóanyaggal. Ez rossz hír a választások előtti csodában reménykedő Donald Trumpnak, de még rosszabb az amerikaiaknak. Az utóbbi időben napi 60 ezer fertőzésről és ezer körüli halálesetről érkeznek a hírek. A modellszámítás szerint a következő hónapok tragikusnak ígérkeznek, az év végéig akár 400 ezerre is emelkedhet a Covid-19 következtében elhunytak száma. A Fehér Ház után a Biden-Harris kampányt is utolérte a vírus: Kamala Harris két munkatársának lett pozitív a tesztje, így az alelnökjelölt hétfőig lemondta kampányrendezvényeit és hazament, jóllehet az ő próbája negatív lett. A járvány volt a fő témája a két jelölt egy időben, de külön csatornákon tartott televíziós fórumának is. A New York Times konklúziója szerint Trump és Joe Biden mintha nem külön városokban, hanem külön univerzumokban beszélt volna. Az elnök újra kicsinyíteni igyekezett a fertőzés veszélyét és azt a képtelenséget találta mondani, hogy a maszkot hordók 85 százaléka elkapja a koronavírust. Biden a tudományos megközelítés szükségességéről beszélt és arról, hogy Trump hiába gúnyolja érte, ő bizony maszkot visel, ha emberek közé megy. A két műsor közül kétségkívül Trumpé volt az izgalmasabb. Az NBC műsorvezetője, Savannah Guthrie többször bátran vitába szállt vele és visszakérdezett. Például akkor, amikor Trump azt állította, hogy fogalma sincs a QAnon nevű, bizarr összeesküvés-elméletekben hívő mozgalomról. – Nem ismerem – mondta az elnök. – Dehogynem ismeri, most mondtam el – felelte Guthrie. – Na jó, de attól az még nem tény – hárított újra az elnök. Az ABC csatorna műsorában George Stephanopoulos műsorvezető ismételt kérdésére Biden  kibökte, hogy még a választások előtt megmondja, támogatja-e a kilenctagú legfelsőbb bíróság kibővítését – attól függően, hogy a republikánusok átverik-e a szenátuson a testületet végképp jobbra toló Amy Coney Barrett jelölését. Nagy meglepetésre Bident többen, mintegy 12.2 millióan nézték, mint Trumpot (10.3 millió), ami szintén csalódás lehet az elnöknek. Még nem teljesen világos, hogy megtartják-e a jövő csütörtökre, Nashville-be tervezett tévévitát – eddig csak Biden ígérte meg, hogy részt vesz, de Trump se hagyhatja ki az egyik utolsó lehetőséget, hogy behozza nagyjából 10 százalékpontos hátrányát.       

Biden látja, Szijjártó nem látja

„Látják, mi minden történik Belarusztól Lengyelországig, Magyarországig, és a totalitárius rezsimek számának növekedését a világban, és ez az elnök felkarolja a világ összes banditáját" – bírálta Donald Trump külpolitikáját a csütörtök esti tévéfórumon Joe Biden. Szijjártó Péter erre szükségesnek tartotta a Facebookon leszögezni, hogy „Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most”. A miniszter szerint Trump és Orbán Viktor hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása, illetve a keresztény közösségek védelme ügyében és Biden kijelentésének semmi köze nincs a valósághoz.