Előfizetés

Kétli a remdesivir gyártója a WHO eredményeit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 21:14

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az eddig jónak hitt gyógyszer alkalmazása most vitákat váltott ki.
Megkérdőjelezte a gyártó Gilead az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatásának eredményeit, amelyek szerint a remdesivir nevű szer nem segít az új koronavírus okozta betegség miatt kórházban ápoltakon.

A Gilead Sciences Inc. amerikai vállalat a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte a WHO-kutatás adatai „ellentmondásosak, elhamarkodottak”, korábbi kutatások pedig már igazolták a szer előnyös hatásait.  Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy az Egészségügyi VilágSzervezet (WHO) egy 30 ország 11 ezer Covid-19 betegét vizsgáló tanulmány alapján azt közölte, alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a koronavírussal kórházba került betegek halálozási kockázatát, és úgy tűnik, nem segíti a betegek gyorsabb felépülését a remdesivir hatóanyagú vírusellenes gyógyszer. Ez a vírusellenes szer egyike azoknak, amelyeket Donald Trump amerikai elnök koronavírus-fertőzésének kezelésekor bevetettek. Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy csökkenti a felgyógyulási időt. A WHO több mint 30 ország 11 266 felnőtt páciense részvételével végezte a kutatást. A kapott bizonyítékok meggyőzőek voltak – közölte a világszervezet.  A Gilead szerint a remdesivir más vizsgálatai – köztük az is, amely 1062 páciens részvételével placebóval hasonlította össze a szert – kimutatták, hogy a kezelés csökkenti a Covid-19-ből való felépülés idejét. 
„A WHO nyilvánosságra hozott adatai nem következetesek, miközben több, véletlenszerűen válogatott résztvevővel, kontrollcsoportokkal végzett, szakértők ellenőrizte tudományos lapokban közölt tanulmányok erős bizonyítékai támasztják alá a rendesivir klinikai hatásosságát”

– mondta el a társaság. A Gilead szerint nem világos, hogy lehet-e perdöntő következtetést levonni a WHO-kutatásból, mivel „különbségek” voltak abban, ahogy az egyes helyszíneken a teszteket végezték, valamint a pácienssek között, akik a szert kapták.
Áprilisban Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető infektológusa azt jósolta, a remdesivir lesz „a szabványkezelés”. A gyógyszerkutató vállalatok megfeszített tempóban keresik a Covid-19 gyógymódját. Az új koronavírus okozta világjárvány eddig csaknem 1,1 millió ember halálát okozta, az igazolt fertőzöttek száma majdnem 39 millió a Johns Hopkins Egyetem adatösszesítő portálja szerint. A remdesivirt az emberi testnedvekkel terjedő, lázt, vérzést, hányást és hasmenést okozó ebola kezelésére fejlesztették ki. A WHO Solidarity tesztsorozata más hatóanyagokat is megvizsgált (a hidroxiklorokint, a lopinavir/ritonavir AIDS-ellenes szereket és az interferont), és azt állapította meg, hogy alig volt hatásuk a betegek túlélésére és a kórházi kezelés idejének csökkentésére. A kutatási eredményeket a medRxiv szerverre töltötték fel, még ellenőrzésre várnak. 
A Gilead azért nevezte elhamarkodottnak a Solidarity-kutatás eredményeit, mert tudósok még nem ellenőrizték őket.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatósága (FDA) május elsején sürgősségi használati engedélyt adott ki a remdesivirre, amelyet a világ számos más országban is engedélyeztek. A Solidarity-kutatás hidroxiklorokin- és lopinavir/ritonavir-vizsgálatait júniusban leállították, mert hatástalannak bizonyultak, a Gilead gyógyszerének – a remdesivirnek – és az interferonnak a vizsgálata azonban tovább folyt több mint 30 ország több mint 500 kórházában. 
Hirdoxiklorokin. Már korábban is kiderült, hogy nem válik be koronavírus ellen.
Fotó: NARINDER NANU / AFP or licensors
Pénteken a WHO reagált a Gilead közleményére, amelyben a cég a Solidarity módszertanát kritizálta. „Az eredmény megbízható, ne hagyjuk, hogy mást állítsanak, mert lesznek, akik megpróbálják. A remdesivir bármiféle jótékony hatása valószínűleg a véletlen műve” – mondta újságíróknak Richard Peto független statisztikus, akit a Solidarity eredményeinek kiértékelésére kért fel a WHO.

Lefejeztek egy tanárt Párizs közelében

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 20:27
Képünk illusztráció.
Fotó: THOMAS COEX / AFP or licensors
Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot.
Lefejeztek egy embert a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután, az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot

– közölték a francia hatóságok.  Értesülések szerint az elkövető a nyílt utcán késsel támadt áldozatára, majd lefejezte. A rendőrség a közeli Éragny-sur-Oise településen végzett a támadóval, aki állítólag a rendőrökre is rátámadt. A francia BMF TV ugyancsak arról számolt be, hogy a tettest agyonlőtték. A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt. A rendvédelmi szervek egyik forrása úgy tudja, hogy Mohamed-karikatúrákat mutatott az iskolai tanórán.  
Egy másik rendőrségi forrás közölte: szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot. Értesülések szerint Jean Castex francia miniszterelnök a helyszínre indult. A Le Figaro pedig arról számolt be, hogy délután 17 óra körül értesítették a rendőrséget egy gyanús személy miatt, aki az iskola környékén téblábol és kést tart a kezében. Amikor a rendőrség megkérte, tegye le a fegyverét, nem volt rá hajlandó. Emiatt rálőttek. Onnan kb. 200 méterre hevert áldozatának lefejezett holtteste. Az egyik szülő szerint a támadó robbanómellényt viselt, emiatt a speciális egységeket is hívni kellett. 
Rendőrök a támadás helyszínének közelében.
Fotó: ABDULMONAM EASSA / AFP or licensors
A BMF TV időközben arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök is odaindul a belügyminisztériumban tartott rendkívüli válságtanácskozást követően péntek este. 
"Egy történelemtanár meggyilkolása támadás a véleménynyilvánítás szabadsága és a Köztársaság értékei ellen. Egy tanárt megtámadni annyit tesz, mint megtámadni minden francia állampolgárt és a szabadságot"

- hangsúlyozta Twitter-üzenetében Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke. "Az iszlamizus háborút folytat ellenünk: erőszakkal kell kikergetnünk az országból" - reagált Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke mikroblogján a történtekre.  Nemrég – ugyancsak Párizsban – de egy hasonló jellegű támadás történt. Mint a Népszava is beszámolt, késsel megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert.

Nagy harc volt, de megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 20:01
A tűz nyomai.
Fotó: Debbie Bachmann /
A nemzeti park területének öt százalékát perzselték fel a lángok.
„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet”

– közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA) az MTI híre szerint. Az állami hírügnökség azt írja, a tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett vasárnap este egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martalék lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak – közölte a hatóság.
Műholdkép a lángokról.
Fotó: - / AFP
A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek. A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.