Előfizetés

Müller Cecília: még jövő nyáron is harcolunk majd a járvánnyal

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.18. 08:41
Müller Cecília országos tiszti főorvos
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az országos tisztifőorvos úgy látja, a lakosság tehet a legtöbbet a fertőzés megfékezéséért.
Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.   Az MTI összefolalója szerint a tisztifőorvos arról beszélt, hogy az utóbbi héten világszerte, így Magyarországon is megugrott az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma – ám mivel az országok különböző módszerekkel kezelik a pandémiát, másként gyűjtik az adatokat, így azok nem összehasonlíthatóak. Ez nem teljesen igaz, hiszen a napi halálozási és fertőzési kimutatások könnyen összevethetőek a Johns Hopkins Egyetem globális adatbázisából; ráadásul az Our World in Data (Telex által idézett) kimutatásából az is látható, hogy a környező országokban is sokkal több tesztet végeznek mint itthon, a PCR-tesztek számát tekintve csak Bulgária marad alattunk.
Müller szerint szerint a járvány első hullámában Magyarország nagyon sikeresen védekezett, "mindenki a helyén volt", az egészségügy, a hatóságok, az irányító szervek és legfőképpen a lakosság. A járvány az első hulláma után egy rövid fellélegzést követően sokkal erőteljesebben indult újra, ám most nem szabad elfáradnunk, mert a járványból legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk áll - hangsúlyozta.
Mivel a koronavírus-járvány Magyarországon március elején jelent meg hivatalosan, és nyolc hónapja terjed változó intenzitással, Müller becslése alapján még nyolc hónapig jelenthet itthon fenyegetést – azaz, 2021 nyaráig.

A járvány megelőzésében és terjedésének lassításában a lakosság tud a legtöbbet tenni, és ebben mindenkire számít, hiszen a felelősség közös - emelte ki a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az őszi időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedések megjelenésének, előttünk az influenzaszezon. A háziorvosokhoz eljuttatták az influenza elleni védőoltásokat - mondta  Müller, és arra kérte a krónikus betegeket, hogy igényeljék az oltást háziorvosuktól (igaz, ennek hatására a patikákban aligha marad vakcina). A fiatalabbaknak egészségük megőrzése érdekében C- és D-vitamin szedését javasolta a tiszti főorvos. Müller Cecília úgy látja, az egészségügyi ellátórendszert felkészítették a betegek fogadására. Ezzel együtt a koronavírus-betegek ellátására első körben kijelölt kórházak lassan telítődnek, ezért azokban megemelték az ágyak, és ehhez rendelve a szükséges eszközök számát. A nagy esetszám miatt már a második vonalbeli intézmények némelyike is részt vesz a betegek gyógyításában, és folyamatos az egészségügyi dolgozók átvezénylése.

A magyar fiatalok többsége kínai és amerikai szándékot sejt a koronavírus mögött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.18. 08:36

Fotó: William Volcov / AFP
A Political Capital felmérése egészen érdekes összeesküvés-elméleteket mutat.
Bálint Kata, a Political Capital politikai elemzője arról beszélt a Spirit FM-en a Szlazsánszky Ferenc vezette Spirit Show pénteki műsorában, hogy mennyire mozgatják meg a fiatalabb korosztályt a politikai témák, és ez hogyan változott a koronavírus alatt. A Political Capital kutatása szerint a fiatalok nagy részét egyáltalán nem érdekli a politika: 38 százalékukat egyáltalán nem vagy csak minimálisan foglalkoztatja, írja az atv.hu. Bálint Kata elmondta, hogy ez nem meglepő, megfelel a trendeknek. Azt azonban hozzátette, hogy a koronavírus megnövelte a fiatalabbak érdeklődését a politika és a közügyek iránt. Az szintén kiderült, hogy az első hullám (nyáron zajlott a felmérés) alatt alapvetően elégedettek voltak a kormány döntéseivel, ésszerűnek találták a szigorításokat. A műsorban szóba került, hogy a fiatalok több mint harminc százaléka gondolja, hogy a kínaiak szabadították ránk a vírust, huszonöt százalék pedig az amerikaiakról hiszik ugyanezt. Népszerűek a szándékosságot sejtető összeesküvés-elméletek.

Mutatjuk az ötöslottó nyerőszámait

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.17. 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezen a héten a főnyeremény 2,48 milliárd forint volt.
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:  
  • 4 (négy)
  • 15 (tizenöt)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 64 (hatvannégy)
  • 88 (nyolcvannyolc)
Joker: 341970 Ezen a héten a főnyeremény 2,48 milliárd forint volt. Nem volt telitalálatos szelvény, ezért a jövő heti főnyeremény a lottoszamok.net szerint már 2,65 milliárd forint.  4 találatos szelvény 45 darab, nyereményük egyenként 1.196.240 forint; 3 találatos szelvény 3.312 darab, nyereményük egyenként 17.505 forint; 2 találatos szelvény 84.938 darab, nyereményük egyenként 1.780 forint.