egészségügy;influenzaoltás;Sanofi-Aventis;

2020-10-17 13:02:31

Aligha lesz a patikákban influenzaoltás

Az állam felvásárolja a piacon elérhető influenzaoltásokat, hogy a lehető legtöbben megkaphassák a háziorvosoknál a vakcinát térítésmentesen. A gyógyszertárakba így vélhetően idén nem jut majd, ahol viszont egyre erősebb a roham érte.

– Nemrég megkeresést kaptunk az országos tisztiorvostól, hogy szeretnék megvásárolni a cégüknél rendelkezésre álló Vaxigrip Tetra vakcina mennyiséget a veszélyeztetett célcsoportok számára. Mindezt annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjanak oltani a háziorvosok – mondta a Népszavának Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette: – A kontingens átadásáról most zajlanak a tárgyalások, ha megkötjük a szerződést a magyar kormánnyal, akkor a patikákban nem lesz megvásárolható a vakcina. Az oltóanyag ugyanis limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat, a cég nem is tud többet szállítani.

Asztalos Andrea elmondta azt is, hogy a korábbi évekhez képest óriási az érdeklődés az influenza-elleni oltás iránt, így ha be is kerülne a termékük a gyógyszertárakba, heteken belük hiánycikké válhatna.

A Nemzetközi Oltóközpont – ahogy azt elsőként a Telex megírta – arról tájékoztatta pácienseit, hogy az influenza elleni oltás külföldről megrendelt kontingense megérkezett ugyan az országba, azonban „kormányzati okokra” hivatkozva leállította a szállítást a gyártó. A Nemzetközi Oltóközpont részletesebb magyarázatot hétfőre ígért.

Ezek az esetek azt jelzik, a kormány minden követ megmozgat azért, hogy a lehető legtöbb vakcinát szerezze be a közellátás számára. Arról október elsején jelent meg a jogszabály, hogy az influenza elleni védőoltás a 2020-2021-es szezonban térítésmentesen igényelhető a háziorvosoknál mindenkinek. A nagy kormányzati vakcinafelvásárlási láz ugyanakkor azt is jelezheti: a kormánynak kétségei támadtak, elég lesz-e a meglévő oltóanyagkészlet idén. Ez kulcskérdés, hiszen a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa Szlávik János fogalmazott úgy: „Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát.”

A kormány eddig minden évben 1,3 millió vakcinát biztosított térítésmentesen a kockázati csoportokba tartozóknak, ám ennek rendre alig a fele fogyott el ennek a mennyiségnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma másfél hete az ATV-nek azt mondta: az előzetes felmérések szerint elegendő lesz az 1,3 millió influenza elleni oltóanyag. Vagyis e szerint idén sem rendeltek többet, mint amennyit az előző években szoktak. Meglehet, a tárca jól kalkulált, mindenesetre Németországban például a kabinet úgy számolt, hogy jelentősen megugrik az influenzaoltás iránit igény. A koronavírus járványa miatt minden korábbinál több, 20 millió helyett 26 millió adag oltással készülnek az ugyancsak légzőszervi megbetegedést okozó szezonális influenzavírus elleni védekezésre Németországban – jelentették be még a múlt hét közepén Berlinben a távirati iroda közlése szerint. Az MTI tudósítása szerint tavaly a 20 millió adag oltásból nagyjából 14 millió fogyott el. Vagyis annak ellenére rendelt a német kormány 30 százalékkal több oltóanyagot, hogy a múlt évben – akárcsak Magyarországon – sok oltóanyag maradt használatlanul.

Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), amelynek sajtóosztálya csak annyit közölt: Az idei influenzaszezonra az oltóanyag kiszállítása akadálymentesen megkezdődött és már egyes háziorvosoknál, foglalkozás egészségügyi szolgáltatóknál elérhető. Hozzátették, hogy a védőoltások beadásának szervezését a háziorvosok végzik a betegrendeléstől térben és időben elkülönítve. Az oltást kérőknek előzetesen telefonon kell jelezniük igényüket a háziorvosnál, aki időpontra hívja őket.