Előfizetés

Tovább falazna Görögország a török határon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.19. 19:23
Menekültek a török oldalon a görög határnál
Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Az illegális migrációt szeretnék megállítani.
Görögország kormánya hétfőn bejelentette, hogy elkészült annak a falnak a meghosszabbításáról szóló terveivel, amelyet törökországi határán épít fel, hogy megakadályozza az illegális bevándorlást az Európai Unióba török területről.

Az MTI szerint jelenleg 10 kilométer hosszan húzódik fal a két ország határán, a hosszabbítás 26 kilométernyi lesz és 63 millió euróba - 22 milliárd forintba - kerül. A tervek szerint jövő április végére húzzák fel. A görög fal építése az után vált sürgetővé, hogy Törökország tavasszal közölte: nem akadályozza többé migránsok kijutását területéről az Európai Unióba, melynek tagja Görögország is. A fal felhúzására négy vállalatot választott ki a görög kormány. Az új részen kívül fel kell javítaniuk a meglévő falszakaszt. A fal galvanizált acélból és betonból készül. Törökországból az idén a korábbiaknál sokkal kevesebb migráns jutott görög földre, mert a koronavírus-világjárvány miatt szigorúbb a határ ellenőrzése. Törökországban csaknem négymillió menekült vesztegel, zömmel szíriai - áll az állami hírügynökség beszámolójában. 

Újra pánikvásárlásba kezdtek a németek

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.19. 17:23

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Főleg a járvánnyal leginkább sújtott tartományokban táraznak be higiéniai termékeket és tartós élelmiszereket.
A koronavírus-járvány második hullámának felerősödésével ismét feltűnt a pánikvásárlás jelensége Németországban – írta hétfőn Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német lap beszámolója szerint a tavaszi első hullám után ismét egyes higiéniai termékek és tartós élelmiszerek forgalma növekszik látványosan, de egyelőre nem országszerte, hanem néhány térségben, főleg a járvánnyal leginkább sújtott tartományok közé tartozó Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben.
Az utóbbi - Németország délnyugati részén fekvő - tartományban annak is lehet szerepe, hogy sokan újabb határlezárásoktól tartanak. Így például Kehlben, a Rajna franciaországi partján fekvő Starbourggal szemben elterülő német kisvárosban az utóbbi napokban rendkívüli mértékben felélénkült a bevásárlóturizmus.
Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezési miniszter szerint nincs szükség a szokásosnál nagyobb készletek felhalmozására. A szállítási láncolatok működnek, az élelmiszerellátás nincs veszélyben – mondta a miniszter a FAZ-nak, kiemelve, hogy a pánikvásárlás nemcsak oktalanság, hanem ellentétes a társadalmi szolidaritással. Ráadásul így "sok minden a kukában köt ki" – mondta Julia Klöckner.

Kevesebb a mozgás

A pánikvásárlás megjelenése mellett más jelek is arra utalnak, hogy az elsőnél erősebb és a járványgócok helyett az egész országra kiterjedő fertőzéshullám hatására változik a német lakosság magatartása. Ezt mutatja a többi között a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság kimutatása, amely szerint az utóbbi két hétben zuhanásszerűen csökkent a távolsági járatokra értékesített jegyek száma, és a mobil távközlési hálózatokból kinyert adatok is azt jelzik, hogy október eleje óta visszaesett a lakosság mobilitása, vagyis az emberek ritkábban és rövidebb ideig mozdulnak ki otthonról, és kisebb távolságot tesznek meg.
Németországban egyre gyorsabban terjed az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2). A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 4325 fertőzést regisztráltak, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 2467-nek. A járvány kezdete óta 366 299 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 12-vel 9789-re nőtt. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

Szélsőséges iszlamistáknál razziáznak a brutális tanárgyilkosság után Franciaországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.19. 16:17

Fotó: Edouard Richard / AFP/Hans Lucas
51 szervezet ellen folytatnak nyomozást.
A francia rendőrség több tucat iszlám radikális otthonában tartott razziát, miután pénteken lefejeztek egy Mohamed-karikatúrákat bemutató tanárt Párizs elővárosában

- írja a BBC. A cikk szerint ők nem vettek részt a terrortámadás előkészítésében, hanem támogató üzenteket küldtek a gyilkosnak. A tettest egyébként lelőtték a rendőrök nem sokkal a támadás után. Gerard Darmanin belügyminiszter azt közölte, a razziák azt üzenik, hogy "nincs haladék a köztársaság ellenségeinek." Egyúttal jelezte, a rajtaütések várhatóan a héten folytatódni fognak. Tájékoztatása szerint a rendőrség 80 embert fog első körben kihallgatni. Róluk azt sejtik, hogy támogató üzeneteket küldtek a gyilkosnak. Több muszlim szervezet ellen is vizsgálat folyik. Erről az eljárásról a kormány azt közölte, ha kiderül ezekről az egyesületekről, hogy támogatják a gyűlöletkeltést, akkor megszüntetik az ilyen szerveződéseket. A rendőrség azt közölte korábban, tizenegy embert tartóztattak le a támadásokkal összefüggésben. Az MTI szerint az elkövető szüleit, nagyapját, öccsét, két barátját, akik a támadás helyszínére gépkocsival szállították, a tanár egyik tanítványának az apját, aki néhány nappal ezelőtt feljelentést tett a tanár ellen, egy hatóságok által iszlamistaként nyilvántartott embert, aki a közösségi oldalakon felhívást tett közzé a tanár ellen istenkáromlás miatt, valamint a középiskola egyik 15 éves tanulóját is, aki pénzért cserébe megmutatta a csecsen támadónak, hogy ki a különböző portálokon célpontként megjelölt tanár. A támadó és áldozata ugyanis nem ismerte egymást. Mint a Népszava is beszámolt róla, Franciaországban egy csecsen fiatalember, Abdoulakah Anzorov pénteken lefejezte Yvelines város gimnáziumának 47 éves középiskolai tanárát Samuel Patyt amiatt, mert diákjainak megmutatott két Mohamed-karikatúrát.