Előfizetés

Hollik István sem akar még egy vereségbe belefutni Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.20. 15:00

Fotó: Népszava
A Fidesz kommunikációs igazgatója már a sokadik kormánypárti politikus, aki visszalép az egyéni képviselő-jelöltségtől.
Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója sem indul egyéni körzetben a 2022-es országgyűlési választásokon – értesült az Index
A Budapest négy kerületéből (I., V., VIII., IX.) kialakított 1. számú országgyűlési egyéni választókerületben Hollikot 2018-ban a baloldali pártok jelöltjeként az LMP-s Csárdi Antal verte meg. A kommunikációs igazgató a portálnak megerősítette, hogy nem indul egyéniben, helyette inkább „a központi kampányban” venné ki a részét. Mint írták, Hollik helyett Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke, volt V. kerületi alpolgármester lehet a kormánypárt jelöltje. Böröcz László elismerte ezt a lehetőséget, de mint mondta: „erről hivatalos döntést azonban a párt elnöksége hoz majd”.  Arról nemrég a Népszava is beszámolt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sem indul egyéni képviselő-jelöltként. Valamennyien Budapesten indultak a korábbi ciklusokban.

Müller Cecília: Újra a járványgörbe ellaposítása a cél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.20. 13:35
MÜLLER Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az operatív törzs senkinek nem ajánlja, hogy részt vegyen bármilyen tömegrendezvényen. A koronavírusról tájékoztató oldal keddi adatai nem teljesek.
Nem csökken, hanem napról napra emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, a hétfői adatok nem teljesek, mert egy egyetemről jelezték, nem érkezett be hozzájuk a napi adat, és így ők sem továbbíthatták azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Amint arról a Népszava is korábban beszámolt, a hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), és ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Mint az Müller Cecília megjegyezte: a később érkező adatokat majd a szerda reggeliekhez számolják hozzá. A Magyarországon eddig rekordszámú, 38 halálesettel kapcsolatban ismét azt hangsúlyozta a szakember, hogy többségében idős, krónikus (40 és 90 év közötti) beteg halt meg, az elhunytak száma 1211 főre emelkedett. A nyilvántartások szerint valamennyiüknek volt alap- vagy kísérő betegsége, amelyre „rárakódott” a koronavírus okozta megbetegedés. 
„A pozitív esetek jelentős emelkedésével az elhunytak száma is emelkedik, ahogy a kórházban és a lélegeztetőgépen kezeltek száma is. Nagy fokú az emelkedés nem csak Magyarországon, hanem az az egész világon a halálozások, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számában is”

– hangsúlyozta.

Müller Cecília, akárcsak tavasszal, kedden ismét a „járványgörbe ellaposítására” szólított fel, a már közismert előírások – higiénés kézmosás, fertőtlenítés, maszkhasználat, távolságtartás – betartásával. Kiemelte: 
„nem javasoljuk a tömegrendezvényeken való részvételt”

A felhívás mind október 23-ra, nemzeti ünnepünkre, mind egyéb más rendezvényre érvényes.   A koronavírus-járvány második hullámában az országos tisztifőorvos megjegyezte, az elmúlt hetekhez képest változás, hogy a fiatalabb korosztályokhoz képest a középkorúak és az idősebbek közül kerülnek ki az új fertőzöttek, akiknek átlagéletkora 44,4 év. Érdekesség, hogy míg a világon többségében a férfiak érintettek a járványban, nálunk ez fordított: 52 százalék nő és csak 48 százalék férfi. A 14 év alatt gyermekek fertőzöttsége nem éri el az 5 százalékot sem. – A pénteken kezdődő iskolai őszi szünetben minden intézményben fertőtlenítő takarítás lesz, ott pedig, ahol előfordult vagy visszatért koronavírusos fertőzés, a honvédséget is bevonják a fertőtlenítésbe – hangsúlyozta Müller Cecília. Egyben ismertette azt is, hogy mindenhova, minden praxisba kiszállították az influenza elleni védőoltást amely mindenkinek ajánlott, de a legfontosabb a krónikus betegségben szenvedők, illetve 60 év fölöttiek számára. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese csalókra hívta fel a lakosság figyelmét: 
„ismeretlen személyek fehér öltözetben fertőtlenítéssel házalnak, önkormányzati fejléces papírokkal, kívánnak bejutni magánlakásokba”.

Fontos tudni, hogy ilyen fertőtlenítést kizárólag a járási vagy kerületi tisztifőorvosi hivatalok rendelhetnek el, leginkább árvíz esetén. Kiss Róbert mindenkit arra kért, hogy ha ilyen jellegű visszaélést tapasztalt, értesítse a rendőrséget. Az újságírói kérdések  sorában a Hajdú-Bihari napló érdeklődésére az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elmondta: a Románia és Magyarország között ingázók, például a 30 kilométeres sávon belül szüleiket meglátogatók, ha 24 órán belül visszatérnek, nem kell karanténba vonulniuk, és tesztet sem kell bemutatniuk. Müller Cecília több kérdésre adott válaszai sorában kitért arra, hogy a mentőautókban már a hosszadalmas PCR-teszthez hasonlóan megbízható antigén gyorstesztet alkalmazzák. – Míg a PCR-teszteknél a vírus örökítő anyagának egy darabkáját sokszorzzák meg, és abból mutatják ki a fertőzöttséget, az antigén alapúaknál a vírus alkotóelemét, legtöbbször egy fehérjedarabkája segítségével jutnak ugyanarra az eredményre pozitivitás esetén. A mentők pedig már egyből tudják, melyik kórház, melyik osztályára kell vinni a beteget – emelte ki az eljárás lényegét az országos tisztifőorvos.

Szigorították a feltételes szabadlábra helyezést

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.20. 13:25
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Egyhangúlag szavazta meg az Országgyűlés, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények esetén még jó magaviselet esetén sem bocsájtható feltételesen szabadlábra egy elítélt.
A hitelmoratórium meghosszabbítása mellett a „hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről” szóló törvényjavaslatot is egyhangúlag szavazta meg kedden az Országgyűlés. A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott indítvány szerint nem bocsátható feltételesen szabadságra az, aki hozzátartozója sérelmére követett el erőszakos bűncselekményt és ezért nyolcévi, vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel büntethetik. Fiatalkorúak esetében a 16 évnél idősebb vádlottak, elítéltek akkor nem bocsáthatók feltételesen sem szabadlábra, ha minimum tíz évnyi szabadságvesztéssel büntetendő erőszakos bűncselekményt követtek el. A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de erőszakos bűncselekmények esetén kötelező lesz a pártfogói felügyelet elrendelése a bíróságok számára. A módosítások szélesítik a kötelező pszichiátriai gyógykezelések körét is. A módosításokat azután kezdeményezte a kormány, hogy a közelmúltban több olyan nagy felháborodást kiváltó gyilkosság történt, ahol az elkövetőket korábban már elítélték családon belüli erőszak miatt, de a bíróság feltételesen szabadlábra helyezte őket. Tavaly év végén például egy felesége bántalmazásáért elítélt férfi megölte Győrben három gyermekét, mikor láthatáson nála tartózkodtak. A férfit korábban szintén szabadlábra helyezték.