Előfizetés

Trumpnak bankszámlája van Kínában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.21. 11:08

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
A Trump-csoport ügyvédje szerint a számlát kizárólag adófizetés céljából nyitották.
Donald Trump amerikai elnök bankszámlával rendelkezik Kínában, és évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett

– írta a New York Times című amerikai napilap adónyilvántartási adatokra hivatkozva helyi idő szerint kedden. A tények napvilágra kerülése hiteltelenítheti Trump igyekezetét, aki azzal vádolja Joe Biden demokrata elnökjelöltet, hogy túl enyhe irányvonalat képvisel Kínával szemben – jegyezte meg a NYT az MTI szerint. Trump adónyilvántartásának elemzéséből kiderült, hogy az elnök rendelkezik egy kínai bankszámlával, amely azért nem szerepelt nyilvános pénzügyi beszámolójában, mert a Trump International Hotels Management cég nevén van. A vállalat 188 561 dollár (több mint 36 millió forint) adót fizetett az országban 2013 és 2015 között. Az elnöknek Nagy-Britanniában és Írországban is vannak bankszámlái. 
Trump még elnökké választása előtt nyitott irodát Kínában abban a reményben, hogy terjeszkedhet az ottani ingatlanpiacon. Az irodát elnöksége alatt is fenntartotta, és közben igyekezett megállapodást kötni egy fontos kínai állami vállalattal.

Alan Garten, a Trump-csoport ügyvédje jelezte, hogy a számlát kizárólag adófizetés céljából nyitották. „Egyetlen üzletre, tranzakcióra vagy más kereskedelmi tevékenységre nem került sor, és az iroda 2015 óta inaktív” – mondta a New York Times-nak. „Bár a bankszámlát továbbra is fenntartják, sohasem használták egyéb célra” – tette hozzá. Trump kereskedelmi és diplomáciai háborút hirdetett Kína ellen, és azzal kérkedett, hogy ő az amerikai érdekek egyetlen valódi védelmezője az ázsiai óriással szemben, mert Biden fia üzleti tevékenységet folytat az országban. Ugyanakkor a demokrata elnökjelöltet semmiféle érdekeltség sem fűzi Kínához az adónyilvántartás szerint – állapította meg a New York Times. A napilap egy korábbi tényfeltáró cikkében beszámolt róla, hogy Trump csak öt évben fizetett adót 2000 és 2015 között, mert a fennmaradó tíz évben cégei papíron több veszteséget termeltek, mint hasznot. Elnökké választása, illetve hivatali ideje első évében mindössze 750 dollár (körülbelül 230 ezer forint) adót fizetett.

Újabb lobbistával keltené jó hírét Amerikában a magyar kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.21. 10:52

Fotó: @davereaboi / Twitter
Úgy tűnik, a kabinet mindenáron szeretné javítani a megítélését Amerikában.
Ezért tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződött egy kommunikációs céggel az amerikai magyar nagykövetség, egyebek között azért, hogy megjelenést biztosítson vezető magyar politikusoknak amerikai médiumokban

írja a Szabad Európa. A washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dolláros szerződést kötött egy David Reaboi nevű személlyel, a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatójával, hogy az „pozitív médiamegjelenést [media coverage] generáljon Magyarország számára, és szembeszálljon a negatív médiamegjelenésekkel.” Emellett hálózatokat is kell építenie, hogy ezen kapcsolatok segítségével később magas rangú magyar politikusokkal készülhessen interjú (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában). A regisztrációs dokumentum szerint a megbízás a 2020. szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól. A portál megjegyzi, David Reaboi egy ösztöndíj kapcsán azt írja magáról, a szeptember 11-i támadások inspirálták arra, hogy politikával kezdjen foglalkozni. A kommunikációs cégéről, amivel a magyar nagykövetség is szerződött azt írja, hogy főleg „Amerika-barát, konzervatív vagy nacionalista nézőponttal szimpatizáló, és erősen iszlamizmusellenes” ügyfelekkel szerződik. Az Átlátszó korábbi becslései szerint a magyar állam eddig 970 millió forintot költött el lobbistákra.

Vízumra várakozókat tapostak halálra Afganisztánban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.21. 09:33

Fotó: NOORULLAH SHIRZADA / AFP
Tolongás alakult ki egy pakisztáni konzulátusnál.
Legalább 15 embert agyontapostak a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány fővárosában pakisztáni vízumra várakozók tömegében – közölték szerdán afgán hivatalos források. A balesetnek tucatnyi sérültje is van. Ataullah Khogjani, a nangarhari kormányzó szóvivője szerint több ezer, pakisztáni vízumra várakozó ember zsúfolódott össze a Dzsalalábádban lévő konzulátus melletti stadionban kedden, akik később egymást letaposva igyekeztek kijutni onnan. Szohrab Kaderi, a tartomány tanács egyik tagja szerint a sérültek közt több nő és idős ember is van. A Tolonews afgán hírportál azt közölte, hogy a halottak nagy része is nő. A hírre a pakisztáni konzulátus egyelőre nem reagált. Pakisztán néhány hete enyhített az afgán állampolgárokra vonatkozó vízumszabályokon, a könnyítések elsősorban diákokra és üzletemberekre vonatkoznak, valamint azon afgánokra, akik orvosi kezelés céljából utaznának a szomszédos országba.