holokauszt;megemlékezés;

Virággal az erőszak ellen

A tizenkét országban futó Krókusz Projekt célja, hogy a diákok megértsék, az előítélet miként torkolhat népirtásba.

Közös virágültetést szervezett kedd délután a Dohány utcai Zsinagóga előtti Herzl Tivadar térre a Szembenézés Alapítvány az október végén, több ezer magyar fiatallal induló európai oktatási projektje, a Krókusz Projekt keretében. A Virággal az erőszak ellen alcímet viselő kezdeményezésben a résztvevő tanulók a holokausztban meggyilkolt másfél millió, és az előítélet más, sok millió gyerekáldozata emlékére ültették el a krókuszhagymákat. A tavasszal nyíló virág sárga szirmaival megidézi a kirekesztés szimbólumát – a vészkorszak idején a zsidókat megbélyegző, kötelezően viselt sárga csillagot –, ám egyúttal az életesélyre is utal. A megemlékezésen beszédet mondott Radnóti Zoltán főrabbi, Beer Miklós katolikus püspök és Lackner Pál evangélikus püspök.

Az Alapítvány öt évvel ezelőtt az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet közreműködésével az írországi Holocaust Eduation Trust Ireland 2005-ben indított kezdeményezéséhez csatlakozva indította el a magyar projektet. Az európai programban tizenkét ország több mint százezer fiatalja – köztük félszáz magyar intézmény – vesz részt. A napokban mindenütt virágot ültetnek, és kezdenek önálló előítélet-mentes projektekbe, melynek eredményét a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján mutatják majd be saját közösségükben és az interneten.

A pozitív holokausztemlékezet-projekt fókuszában a népirtásoknak az előítélettől a gyilkosságokig vezető útjának a megértetése áll. Azt szeretnék elérni: a fiatalok már a projektben átélhessék, milyen jó egymást tisztelve, előítéletek nélkül élni. Ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy egyre többen felismerjék (saját magukban is) az előítéleteket, és föl tudjanak lépni ellenük maguk és társaik védelmében.