Szijjártó Péter;Joe Biden;

2020-10-22 08:31:00

Antidiplomácia

Amerikából követve az eseményeket még most is a hideg ráz Szijjártó Péter külügyminiszter teátrális túlreagálásától Joe Biden Magyarországgal kapcsolatos rögtönzött kiszólására, mely egy televíziós választási fórumon hangzott el. A demokrata elnökjelölt hazánkat – urambocsá! – egy lapon említette olyan tekintélyelvűnek nevezett országokkal, mint Belarusz és Lengyelország. Amire a magyar külügyminiszter Budapestről egy videóüzenetben szólította fel Bident, hogy inkább a saját korruptságára vonatkozó kérdéseket válaszolja meg Ukrajnával kapcsolatban. A külügyminiszter ezzel árulkodóan magára (illetve a fennálló magyar politikai rendszerre) vette a tekintélyuralmi minősítésre való utalást, azt a látszatot keltve, mintha találat érte volna a magyar kormányt.

Sajnos nem ez volt a magyar diplomácia első anti-diplomatikus túlreagálása Amerikával kapcsolatban. 2016 nyarán szörnyülködve néztem Bill Clintonra, a volt amerikai elnökre zúdított budapesti össztüzet egy jelentéktelen kampányrendezvényen odavetett megjegyzése miatt Magyarország és Lengyelország politikai tekintélyelvűségéről. Orbán Viktor és Szijjártó Péter azt a Clintont támadta vehemensen, akinek erős támogatása nélkül hazánkat nem vették volna be a NATO-ba 1999-ben.

Terjedelmes videóüzenete megtervezésekor mérlegelte-e a külügyminiszter, hogy milyen fogadtatásban lesz része Washingtonban január 20. után, ha a bideni külügyi stáb költözik be a State Departmentbe? Ahol – közelről láttam ezt – az elmúlt évtizedben rendre mélyen rangja alatt fogadták őt az amerikai kormány és a kongresszus képviselői. Mire számít ezután? Tisztában volt-e Szijjártó Péter azzal, hogy most ugyanazt a hibát követte el – súlyos beavatkozás az amerikai belügyekbe, ráadásul az elnökválasztás véghajrájában –, amelyet oly hangosan és kitartóan sérelmezett Magyarországgal kapcsolatban az Obama/Biden-kormány idején?

A magyar külpolitika az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb, nem kikényszerített hibáját követte el most. Véleményem szerint a legfontosabb szövetségesünkkel fenntartott stratégiai kapcsolat meggondolatlan kockáztatása súlyosan árthat Magyarország nemzeti érdekének. Ezért komolyan megfontolandónak tartanám a külügyminiszter lemondását vagy leváltását, ha Joe Biden lesz Amerika következő elnöke. Szijjártó Péter borítékolhatóan kijátszotta magát a valószínűnek tűnő bideni Washingtonból.

A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza