Kövér László;szoboravatás;Tisza István;

2020-10-22 20:06:00

Kövér László: A nemzeti hűség a magyar politikában az az akarat, amely révén helyreállítható a történelmi ország területi egysége

A házelnök Tisza István szoboravatásán – mai párhuzammal – a sajtót tette felelőssé az államférfi tragédiájáért, és hurkot oldana nemzetünk nyakán.

A nemzeti hűség államférfijának nevezte gróf Tisza Istvánt a Magyar Országgyűlés elnöke csütörtökön Cégénydányádon, ahol a polgármesteri hivatal udvarán felavatták az egykori miniszterelnök szobrát. Kövér László kijelentette:

A házelnök szerint Tisza István kortársai közül mindenkinél mélyebben átérezte azon évszázados magyar létparancsot, hogy az állam és a nemzet Mohács után egymástól szétvált határait minden áron helyre kell állítani, és Magyarországot egyben kell tartani.

A fideszes politikus az 1918. október 31-én az egyébként vértelen őszirózsás forradalom napján otthonában agyonlőtt államférfi tragikus sorsa mögött a sajtót és az újságírókat vélte felfedezni: 

Kövér László szerint Tisza István ellen elképesztő rágalomhadjáratot folytattak a korabeli magyarországi és európai sajtóban. Mielőtt fizikailag megölték volna, ellenségei megpróbálták a korabeli médiában erkölcsi értelemben meglincselni, majd halálában is meggyalázni – folytatta.

Szerinte Európában a szabadság jelszava alatt ma is egyre erőszakosabb kísérletek történnek a gondolkodás és a szólás szabadságának korlátozására.  

Kövér László szerint akárcsak Tisza István idejében, ma is „gondolkodás szabadságát” kell megvédeni. Végül meglehetősen homályosan kötél említése nélkül „történelmi hurkot” emlegetett, amelyet Tiszának egykor nem sikerült szétvágnia, de mint mondta: