Előfizetés

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 12:43
Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt.
Fotó: JOHANNA GERON / AFP
A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot. A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést - közölte Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve. A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene letesztelni. A hatóságok ezt egyfajta próbának tartják a következő két hétvégén megvalósuló jóval nagyobb méretű, az ország egész lakosságára kiterjedő tesztelés előtt. A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Egy-egy tesztelőhelyen legalább 7-8 emberre van szükség. Gondokat okozott, hogy pénteken különböző okok miatt több helyen hiányoztak az egészségügyi dolgozók, ezért hosszabb sorok alakultak ki, és egy-két órát is várakozniuk kellett az embereknek. Marek Krajcí egészségügyi miniszter felhívással fordult a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez, hogy a tesztelés idejére térjenek haza és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában. A prágai sajtó szerint Csehországban mintegy 2-3 ezer szlovák orvos dolgozik, a nővérek száma pedig ennek a duplája. A miniszter sikeresnek nevezte az első napot, de elismerte, hogy a tesztelés nem volt mindenütt zökkenőmentes, és számos helyen sokat kellett várakozniuk az embereknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon széleskörű akcióról van szó, amelynek nem minden részletét lehetett előre látni, ezért türelmet és megértést kért a lakosságtól. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség. A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt pénteken felszólította a kormányt, hogy állítsa le "a kormányfő átgondolatlan és megalomán akcióját", amely Andrej Danko pártelnök szerint "csak súlyosbítja a járványhelyzetet".

Lengyel nők ezrei tiltakoztak az új abortusztörvény ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 11:40
Tiltakozó nők Varsóban
Fotó: Piotr Lapinski / NurPhoto/AFP
Csütörtökön alkotmányellenesnek találta a lengyel alkotmánybíróság a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.
Folytatódtak a tiltakozások a lengyel alkotmánybíróság gyakorlatilag abortusztilalmat bevezető döntése nyomán: péntek este nők ezrei vonultak utcára az ország nagyvárosaiban, Poznanban, Varsóban, Wroclawban és Krakkóban is – írja a BBC. Mint arról a Népszava is beszámolt, csütörtökön alkotmányellenesnek találta a lengyel alkotmánybíróság a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. Aznap az államfői szóvivő elégedettséggel, az ellenzék felháborodással nyugtázta a döntést. A BBC megjegyezte, a pénteki már a tüntetések második éjszakája volt, pedig a koronavírus elleni szigorú intézkedések megtiltják a több mint 10 fős összejöveteleket a legtöbb nagyvárosban.
Összecsapások is voltak Jaroslaw Kaczynski kormányfő-helyettes varsói házánál
Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Péntek reggel a tüntetők rohamrendőrökkel csaptak össze Jaroslaw Kaczynski kormányfő-helyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének varsói háza előtt. A rendőrök paprika spray-t és fizikai erőt is használtak, amikor néhány tüntető köveket dobált és megpróbálta átnyomni a ház körüli kordont, amit végül az egyenruhások megakadályoztak. A demonstrálók péntek este ismét a kormányzó párt vezetőjének otthona közelében gyülekeztek. Transzparenseiken a többi között azt hirdették: „ez a háború”  vagy „vér van a kezeden”.        Krystyna Kacpura, a Nők és Családtervezési Szövetség vezetője az AFP hírügynökségnek a lengyel állam szégyenének nevezte az alkotmánybírósági döntés után kialakult helyzetet.   
Krakkóban a járvány ellenére is megtelt tüntetőkkel a piactér
Fotó: Artur Widak / NurPhoto/AFP
Hivatalosan Lengyelországban évente kevesebb mint 2000 terhességmegszakítás történik, de női csoportok becslése szerint akár 200 ezer abortuszt is végeznek illegálisan országon belül vagy külföldön.   Lapunk szintén írt arról is, hogy az Egyesült Államok kezdeményezésére abortuszellenes koalíció alakult: amelyhez az Orbán-kormány 31 országgal – köztük éppen Lengyelországgal, illetve Szaúd-Arábiával együtt csatlakozott egy, a nők önrendelkezési jogát kétségbevonó közös nyilatkozathoz.  Ugyanakkor a kormány az RTL Híradó kérdésére azt a választ küldte, hogy „semmilyen módon nem tervezik megváltoztatni az abortusz magyarországi szabályozását”, miközben hozzáfűzték: „az alaptörvény szerint a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve védelem illeti meg”.

Rohamosan terjed a fertőzés Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 10:03
Tábori kórház Prágában
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A helyi sajtó szerint Prága után a dél-morvaországi Brünnben is tábori kórház épül. A prágai tábori kórház 500 ágyas lesz, míg a brünnit 300 ágyasra tervezték.
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból. Tovább emelkedett a kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma is. A kórházakban már péntek délre 5044-re nőtt a betegek száma, közülük 751 volt súlyos állapotban. A Covid-19 szövődményeiben elhunytak száma 1971-re emelkedett. Ezen a héten a napi elhalálozások átlagos száma már meghaladja a százat, a fertőzötteké mintegy 145 ezer. A napi laboratóriumi tesztek száma már átlépte a 45 ezret. A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely a hivatalos beismerés szerint is már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. A kormányzati intézkedések egyik legfőbb konkrét célja megakadályozni az egészségügyi rendszer összeomlását. A cseh sajtó szerint Prága után a dél-morvaországi Brünnben is tábori kórház épül. A prágai tábori kórház 500 ágyas lesz, míg a brünnit 300 ágyasra tervezték. A cseh kormány a járvány leküzdése érdekében a héten segítséget kért az Európai Uniótó és a NATO-tól. Magyarország ennek keretében 150 lélegeztetőgépet küld.