Előfizetés

Zacher Gábor: politikai alapon zajlik a járványkezelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 19:10

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A neves toxikológus szerint komoly szigorításokra, iskolabezárásra, idősávos vásárlásra és sokkal több tesztelésre lenne szükség.
Éles kritikát fogalmazott meg a kormány óvintézkedéseivel szemben Zacher Gábor. A toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában arról beszélt, tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. Emiatt szerinte Magyarországon szigorításokra lenne szükség.
„Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…”

- ezeket az intézkedéseket tartaná célravezetőnek a szakember, aki a járványkezelést szakmai kérdésnek tartja, ugyanakkor szerinte ez ma politikai alapon történik.  A csatornának nyilatkozott Pusztai Erzsébet is, aki még az első Orbán-kormány idején volt két évig az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára, de mára már kormánykritikus politikus lett. Ő úgy vélekedett, főként a tesztelésnek és a kontaktkövetésnek kellene gördülékenyebben működni, emellett ahol nagyon sok ember gyűlik össze, ott elengedhetetlennek kell lennie maszkviselésnek. Ebből a szempontból botrányosnak tartotta, hogy nézők előtt játszották a Fradi-Újpest meccset szombaton. A képek látva szerinte a stadionban nem sokan viselték szabályosan a maszkot.  Utóbbira a példát épp Rogán Antal miniszteri biztosa szolgáltatta. Mint a Népszava is megírta, Farkas Örs saját maga töltött fel egy fotót, aminek tanúsága szerint nem viselt maszkot, úgy szurkolt a lelátón. Később azzal magyarázta, csak a fotó kedvéért vette le magáról.   

A fertőtlenítésre hivatkozva hosszabbítják meg az őszi szünetet a színművészetin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 18:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hivatalos indok szerint az eddig elmaradt fertőtlenítés és karbantartások pótlása miatt van rá szükség.
November 1-ig tart az őszi szünet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ami elvileg október 26-ig tartott volna

- írja a Telex.

A portál az új kancellár és az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil körlevelére hivatkozik. Ebben az áll, hogy a kollégiumi elhelyezés biztosított a hosszabbítás ideje alatt is, a munkavállalók home office-ban dolgoznak, bemenni csak a felettes engedélyével lehet, indokolt esetben. A meghosszabbítás időszakában elvégzik az elmaradt fertőtlenítéseket, műszaki karbantartást is. Az egyetem új, gépesített lövész végzettségű kancellára azért rendelte el korábban a szünetet, mert így az egyetem épületeit mindenkinek el kellett volna hagynia. Ám ezt a hallgatók megtagadták és az őszi szünet ellenére tovább folytatódik az oktatás. Korábban a Népszava is megírta, Szarka Gábor azt mondta, a lehető legtovább el fog menni abban, hogy a "belső anarchiát" megszüntesse.  Október 23-án tízezrek vonultak utcára és álltak ki az egyetem mellett. Beszámolónkat a demonstrációról ide kattintva olvashatja el.  

Újabb COVID-kórházakat jelölt ki Kásler

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 18:18
-
Fotó: KAROLY ARVAI / AFP or licensors
Az ágyak 20 százalékát kell felszabadítani a koronavírusos betegeknek.
Újabb hat vidéki kórház fogad a jövőben covidos betegeket

- írta vasárnapi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A miniszter egyúttal utasította a COVID-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházakat, hogy az összes finanszírozott ágyszámuk 20 %-a helyett annak 30 %-át készítsék fel igazolt és gyanús COVID-betegek ellátására 2020. október 30-ig. A most kijelölt intézmények a következők: 
  • a váci Jávorszky Ödön Kórház
  • ceglédi Toldy Ferenc Kórház
  • az esztergomi Vaszary Kolos Kórház,
  • a hatvani Albert Schweitzer Kórház
  • a Bajai Szent Rókus Kórház
  • és az Orosházi Kórház.
Kásler Miklós ugyancsak utasította az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetőjét, hogy amennyiben az elsőhelyi felelősként kijelölt egészségügyi szolgáltató kapacitása telítődik, a másodlagosan, illetve harmadlagosan kijelölt egészségügyi intézményekbe kell a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket beszállítani. A tájékoztatás szerint Budapesten és Pest megyében 3+1 kórház szerepel az elsődlegesen és 11 a másodlagosan kijelölt intézmények között. A többi megyében elsődlegesen összesen 12 kórházba, másodlagosan 6, harmadhelyi felelősként pedig 9 intézménybe kell szállítani a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint a COVID-gyanús betegeket a minisztérium közlése szerint.  A mostani intézkedésre azért is lehet szükség, mert a kiskunhalasi mobilkórház is kezd betelni az intézmény vezetője szerint.