Előfizetés

Felhőkarcoló magasságú képződményt fedeztek fel a Nagy-korallzátonyon

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 14:51

Fotó: BRUSINI Aurélien / hemis.fr / AFP/hemis.fr
Egy hete bukkantak az eddig ismeretlen, önmagában álló, 500 méteres képződményre.
Tengerkutatók 120 év óta először felfedeztek egy eddig ismeretlen, önmagában álló óriási korallképződményt az ausztráliai Nagy-korallzátonyon. Az új korallzátony 500 méter magas, vagyis magasabb, mint a New York-i Empire State Building vagy a Kuala Lumpur-i Petronas felhőkarcoló – közölte a Schmidt Ocean Institute alapítvány.
A Falkor kutatóhajón dolgozó tudósok, akik egy éven át kutatják a tengert Ausztrália körül, egy hete bukkantak az óriási korallzátonyra, amelyet egy interneten élőben közvetített merülésen tekintettek meg közelről is vasárnap.
A korallzátony 1,5 kilométer széles a talapzatánál, csúcsa pedig 40 méterrel a tengerszint alatt végződik. A térségben legutóbb 120 éve fedeztek fel és mértek le hét önmagában álló korallzátonyt.
A váratlan felfedezés megerősíti, hogy óceánjainkban továbbra is találunk ismeretlen képződményeket és új fajokat, és a modern technológiáknak köszönhetően most minden korábbinál jobb lehetőségeink vannak a felfedezésükre – mondta Wendy Schmidt, az intézet egyik alapítója.
Az új képződmény azért is örvendetes, mert, mint beszámoltunk róla, egy tanulmány szerint a Nagy-korallzátony az 1990-es évek óta korallpopulációjának több mint felét elveszítette, amelynek oka a rendszeres korallfehéredés, ami veszélyezteti a regenerálódási képességét.
A Great Barrier Reef a világ legnagyobb, 344 ezer négyzetkilométeres korallzátony-rendszere, valamivel nagyobb, mint Olaszország. Mint megírtuk, nemrég közösségi tudományos projekt kezdődött a felmérésére, amelynek keretében több mint 30 hajóról 100 fő zátonyról gyűjtenek vízalatti felvételeket. És a projektben bárki bármilyen fényképezőgéppel részt vehet. A képek online elérhetővé válnak, hogy a hobbikutatók segíthessenek az adatelemzésben is.

Egyre több pingvin és kormorán él a Galápagos-szigeteken

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 12:27

Fotó: BRUSINI Aurélien / hemis.fr / AFP
A populációk gyarapodását a járvány miatt elmaradó turisták és a La nina éghajlati jelenség kedvező hatásai okozhatják a szakemberek szerint.
Nőtt a Galápagos-szigeteken a pingvinek és a röpképtelen kormoránok populációja – adta hírül a Galápagosi Nemzeti Park. A legutóbbi felmérés szerint 1940 galápagosi pingvin és 2200 röpképtelen kormorán él a szigeteken. 
Ekkora pingvinpopulációt utoljára 2006-ban mértek, a kormoránok pedig még sohasem fordultak elő ilyen magas számban a szigeteken. A felmérés szerint a két állatfaj legtöbb kolóniája az Isabela- és a Fernandina-szigeten, valamint a Marielas mini szigetcsoporton él. Tavaly a pingvinek száma 1451, a kormoránoké pedig 1914 volt.
A nemzeti park azzal magyarázta a veszélyeztetett fajok közé tartozó röpképtelen kormoránok gyarapodását, hogy a La nina éghajlati jelenség kedvező hatásai miatt több élelemhez jutottak. Emellett a pandémia következtében jelentősen visszaesett az idegenforgalom, így a földön fészkelő madarak költését semmi sem zavarta meg.
A galápagosi pingvinek csak 35 centiméter magasra nőnek meg, a faj legkisebb képviselői. Emellett csak ez a pingvinféle él az egyenlítőnél. A galápagosi kormoránok is különlegesek: nem képesek röpülni, de a víz alatt kitűnően úsznak.
A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A védett szigetvilág Ecuador partjaitól ezer kilométerre nyugatra található a Csendes-óceánban.

Visszatért családjához Jack, Európa legnagyobb elefántbikája

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 09:44

Fotó: Balázs Attila / MTI
Azt remélik a Nyíregyházi Állatpark szakemberei, hogy újra egymásra találnak Kwanzával.
Újra a Nyíregyházi Állatparkban látható Európa legnagyobb afrikai elefántbikája (Loxodonta africana), az elefántot vasárnaptól már a látogatók is láthatják. A huszonhét éves, három méter magas és öt tonna súlyú, Jack névre keresztelt tenyészbika korábban már élt a sóstógyógyfürdői állatparkban, a park két évvel ezelőtt, az Európai Fajmegőrzési Program keretében kölcsönadta a bázeli állatkertnek.
Jacknak és itteni párjának, a tizenkilenc éves, korábban Svédországban élő Kwanzának 2015-ben és 2018-ban született két borja. A bikát a fajmegőrzési program koordinátorai az újabb szaporulat szándékával helyezték vissza Svájcból Nyíregyházára. 
Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta, mivel a szállítás bonyolult, Európa legrutinosabb állatszállítóját bízták meg  a feladattal. Bázelben speciális elefántszállító ládába helyezték el az állatot, majd ezt tették fel egy kamionra, amely egy nap alatt teljesítette a svájci város és Nyíregyháza közötti távolságot.
Nyíregyházára érkezve már nagyon morcos volt az elefánt, szeretett volna kiszállni a ládájából, de amikor meghallotta és megismerte korábbi gondozóinak hangját, megnyugodott, a vezényszavakra elhagyta a konténert és elfoglalta régi szállását – számolt be Gajdos László. Hozzátette, amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.
Az elefántházban felkészültek az ereje teljében lévő bika érkezésére, az épületben külön bikabiztos részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen: a felnőttkorba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le, ilyenkor a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három, de akár több hétig is elnyúló állapot levezénylésére felkészültek az állatpark szakemberei.
Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok tenyészcsordája, az ivarérett bika mellett két nőstény és két borjú él Nyíregyházán. Gajdos László ezzel kapcsolatban megjegyezte, a remények szerint jövő tavasszal ismét "egymásra talál" Kwanza és Jack, szerelmükből pedig újabb utódot remélnek a szakemberek.
Az állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él. Magyarországon az afrikai faj csak itt látható, Európában pedig csak négy állatkert tart egyszerre ázsiai és afrikai elefántfajt.