Előfizetés

Diákok és tanárok is koronavírusosak lettek egy szolnoki általános iskolában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.26. 14:33

Fotó: Mészáros János / MTI
A honvédség végzi az épület fertőtlenítését.
A szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát fertőtlenítik a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái hétfőn. 
Az intézményben pedagógusoknál és tanulóknál is igazolták a koronavírust.

Pécsvárady Szabolcs ezredes, megbízott dandárparancsnok elmondta: magas alkoholtartalmú szerrel dolgozik kilenc katona az iskolában. 
– Délutánig minden ember által érinthető felületet fertőtlenítenek

– közölte, hozzátéve: a szer hatása a következő igazolt fertőzésig kitart.

– Alapos szellőztetés után ismét használható az épület – jegyezte meg. Az ezredes kifejtette, hogy az alakulat Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megyében végez fertőtlenítést a Magyar Honvédség operatív csoportjának ütemterve alapján. 
– Egerben voltak már és mennek is még, miként Tiszaföldváron is végeznek majd fertőtlenítést

– tette hozzá.

Váradi Éva, a Kassai úti iskola intézményvezetője elmondta: az elmúlt egy hónapban több pedagógus, felsős és alsós diák is volt megfertőződött.
– Az érintett tanárok és osztályok karanténba kerültek, nekik digitális formában zajlott az oktatás, a többiek számára pedig a szokásos módon

– tájékoztatott.

Közölte, hogy az őszi szünet után hétfőn kezdődik a tanítás az iskolában. Szombaton az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola fertőtlenítését végezte a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede szombaton. Ott a múlt héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust. A hétfői adatok szerint jelenleg 51 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig zajlanak a fertőtlenítő takarítások az őszi szünet alatt.

Visszavonhatja a kormány a civileket megbélyegző törvényt

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.26. 14:03

Fotó: Népszava
"Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség" - áll a benyújtott tervezet indoklásában, a kormánypárti képviselők által is támogatva.
Visszavonni készül a kormány a "külföldről finanszírozott" civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt – legalábbis erre utal, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága hétfői ülésén a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával vették tárgysorozatba az erről szóló ellenzéki indítványt. A Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan MSZP elnök és Harangozó Tamás szocialista képviselő által jegyzett indítvány szerint hatályát veszti a "Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló", még 2017-ben elfogadott törvény, melynek értelmében azok a civil szervezetek, melyek külföldről is kapnak adományokat, ezt kötelesek feltüntetni, különben a Nemzeti Adó és Vámhivatal eljárást indíthat ellenük. A jogszabály egyértelműen a kormány által "sorosistának" nevezett civil szervezetek ellen irányult, akkor széles körű kormányzati lejárató kampány is indult az érintettekkel szemben. Az Európai Unió Bírósága azonban idén június 18-án az uniós joggal ellentétesnek minősítette a törvényt. A mostani parlamenti tárgysorozatba vett ellenzéki indítvány így hangsúlyozottan az eredeti állapot visszaállítását célozza. A törvény indoklásában - a kormánypárti képviselők támogatásával - többek között az szerepel: 
"Fontos kiemelni azt is, hogy Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség, nem sikerült igazolnia azt, hogy ez valóban bármiféle jogszerű célt szolgálna, mivel Magyarország Kormánya által hangoztatott célok túlságosan általánosak voltak és a konkrét esetben a célok elérése érdekében alkalmazott lépések nem voltak igazolhatóak. Magyarországnak, az Európai Unió tagjaként, teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának ítéletét és helyre kell állítania az Unió jogával összeegyeztethető állapotot. Meg kell szüntetni a civil szervezetek megbélyegzését, a velük szembeni ellenséges légkör kialakítására irányuló kormányzati lépéseket."

A Fidesz frakcióból cikkünk megjelenése után azt jelezték lapunknak, hogy a tárgysorozatba vétel nem jelenti automatikusan azt, hogy a kormány visszavonja a törvényt, de "kétségtelenül ebbe az irányba mutat, ami a bizottságban történt, legalábbis a parlamenti vita lehetőségét mindenképpen megteremti", hiszen nagyon ritkán fordul elő, hogy ellenzéki indítványok kormánypárti támogatással kerülnek tárgysorozatba. A lépés azt jelenti, hogy a következő hetekben tárgyalhat a javaslatról az országgyűlés.

Jöhet az egészségügyi dolgozók korlátlan átvezénylése két évre

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.26. 13:55
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egyszerre döntött az Országgyűlés a kaszinók koncessziós díjáról, az egészségügyi dolgozók átvezényléséről és a karanténszabályok szigorításáról is hétfőn.
Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legfrissebb salátatörvény javaslatot. Ez megteremtette az adminisztratív lehetőségét az egészségügyi dolgozók kétéves határidejű átvezénylésének tíz napos határidővel a belügyminiszter döntésére. Erről még két hete döntött a parlament az orvosok bérének megemelésével együtt. A most elfogadott törvény értelmében – a jelenlegi helyzet szerint legalább december 18-ig – az egészségügyi dolgozók átvezényléséről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetve az állami tisztifőorvos hozhat határozatot. A törvény kifejezetten nevesíti, hogy egészségügyi válsághelyzetben bármely egészségügyi dolgozó átvezényelhető. A parlament június 18-án úgy szüntette meg a veszélyhelyzetet, hogy a kormány még aznap el is rendelte – a megszüntetési törvény adta lehetőségét egyből kihasználva – az egészségügyi válsághelyzetet hat hónapra, vagyis december 18-ig. (Ez határidő nélkül meghosszabbítható, amíg az országos tisztifőorvos szerint fennállnak a feltételei.) Eddig a megyei kormányhivatalok dönthettek a kirendelésről - ezek megyén belül történtek -, most viszont országosan is megnyílt a lehetőség az átvezénylésre. Döntöttek a karanténszabályok szigorításáról is, eszerint a hatóságok által elektronikus levélben elküldött karanténhatározatot kinyomtatva és a rendőrség által átadott piros figyelmeztető cédulát jól látható helyre ki kell rakni, ellenkező esetben maximum 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújtható a szabályszegő. Rig Lajos ellenzéki képviselő szerint a legtöbb magyar háztartásban viszont – még ha meg is kapják az emailt, kinyomtatni biztosan nem tudják. Ugyancsak 150 ezer forinttal büntethető az is, aki elhagyja a karantént. Többszöri szabálysértés esetén pedig akár napi 600 ezer forintos bírság is kiszabható. A törvény elfogadásával összekötik az állami egészségügyi és oktatási adatbázisokat, így lehetővé válik a fertőzött tanárok vagy tanulók számának, földrajzi elhelyezkedésének pontosabb nyomon követése. Változnak a szerencsejátékok koncessziójára vonatkozó szabályok is, az ellenzék szerint azért, hogy az államnak lehetőséget nyújtson a kaszinók koncessziós díjának elengedésére a koronavírus miatt kialakult gazdasági válsághelyzetre hivatkozva. A kormánypártok képviselői érdemben nem válaszoltak ezekre a kritikákra.