Előfizetés

Az ország egyik részén naposabb, máshol szürkébb időt hoz a kedd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 17:09
Viharfelhők Salgótarján közelében 2020. június 14-én
Fotó: Komka Péter / MTI
Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd miatt.
Az északkeleti országrészben naposabb, a Nyugat-Dunántúlon felhősebb időnk lesz kedden. Az esernyőre inkább csak az Alpokalján és a Kisalföld egy részén lesz szükség, és a hőmérséklet is ott maradhat el a kellemes tartománytól – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fővárosra és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.
Az előrejelzés szerint a párásság megszűnése után az ország túlnyomó részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de nyugaton megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott délután elszórtan gyenge eső, zápor valószínű. Mérsékelt marad a délies áramlás, de az Alpokalja térségében északnyugatira fordul a szél, néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 21 fok között alakul, de északnyugaton pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Több beteg is koronavírusos az Idegtudományi Intézetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 15:51

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A tervezett idegsebészeti beavatkozásra váró betegek felvételét elővigyázatosságból felfüggesztik, az akut idegsebészeti feladatokat továbbra is ellátják.
„Sajnálatos módon, a hosszú hétvégén Intézetünkben több betegünknél is koronavírus fertőzést igazoltak az elvégzett szűrési célú tesztek. A kiszűrt betegeket elkülönítettük és a járványügyi protokolloknak megfelelően megtörtént a kontaktkutatás” – olvasható az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Facebook-oldalán. A bejegyzésben hozzáteszik: a pozitív betegek mindegyike panasz- és tünetmentes. Az érvényes eljárásrend szerint, mivel az érintett betegek már nem igényelnek idegsebészeti ellátást, van, akit visszahelyeznek küldő intézményébe, vannak, akik otthonukba távozhatnak. A még az intézetben tartózkodó pozitív betegeket az eljárásrendnek megfelelő módon elkülönítik. „A jelenlegi helyzet megoldásáig Intézetünk a tervezett (elektív) idegsebészeti beavatkozásra váró betegek felvételét elővigyázatosságból felfüggeszti, természetesen az akut idegsebészeti feladatokat továbbra is ellátjuk. A már felvett, műtétre előkészített, negatív PCR-teszttel rendelkező betegek műtéteit a megfelelő izoláció megtartása mellett elvégezzük” – írják.  Kiemelik, hogy a mai napon életbe léptetett korlátozások nem érintik az intézet neurológiai, gyermek idegsebészeti és járóbeteg-ellátási tevékenységét. 

Négy vidéki városban nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 15:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legtöbb településen stagnál.
A 43. héten az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, míg néhány nagyvárosban (Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Zalaegerszeg) a tendencia emelkedő – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn a koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn.  
„A járványhelyzet változatlanul fennáll, a megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges” – hangsúlyozták a kormányzati portálon.