Előfizetés

200-nál is több fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:54
A dákai intézmény
Fotó: Google Street View
54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív.
A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes -

- tájékoztatta az Indexet az intézmény igazgatóhelyettese.

Fazekas Andrea beszámolója szerint 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív. Jelezte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint járnak el, hogy megakadályozzák a további fertőzéseket. A portál megjegyzi, a Veszprém megyei intézmény alaptevékenységei közé tartozik – többek között – a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg és fogyatékos személyek ápolása, gondozása, egyéb habilitációs és rehabilitációs jellegű ellátása. Mint kiderült, a parlament hétfői ülésén a jobbikos Rig Lajos már tett fel kérdést a témában, ám az EMMI államtitkára egy sablonválasszal hárított. Vitályos Eszter azt mondta, nem tud semmiféle fertőzésről, de utánanéz a dolgoknak.  Nemcsak Veszprém megyében, de Budapesten, egy idősotthonban is berobbant a járvány: a Népszava is megírta, vizsgálatot rendelt el a fővárosi önkormányzat a Baross utcai idősek otthona Csokonai utcai telephelyén, mert az elvégzett koronavírustesztek magas arányú fertőzöttséget mutattak.

„Egy orvos sem szeretne vállalkozó lenni”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:11

Fotó: Népszava
Így látják az új jogszabályt a kizárólag magánszférában dolgozó szakorvosok.
Az október 6-án elfogadott új egészségügyi jogszabály továbbra is közbeszéd tárgya. A Foglaljorvost.hu ezért olyan szakorvosok véleményét tudakolta, akik csak a magánegészségügyben tevékenykednek, az állami ellátásban már nem. A Foglaljorvost.hu alapítója Straub Fanni olyan budapesti magánrendelő tulajdonosokkal beszélgetett a vezető magánorvosi portál második magánegészségügyi kerekasztal-beszélgetésén, akiknek már évtizedes tapasztalata van magánpraxisukban.  Dr. Bánfalvi Péter, proktológus, összegezte, míg másfél évtizede, eszközbefektetések nélkül, szakmailag akár kérdéses volt magánpraxist indítani, ma már a nagy befektetéssel alapított magánrendelőkben vagy magánklinikákon nem okoz gondot valóban színvonalas ellátást nyújtani. Az orvoslás gazdasági kérdései kapcsán kifejtette, az egészségügyi szolgáltatást, bár figyelembe veszi a költségeket és a piac egyéb szereplőinek árazását, értékalapon határozza meg. A folyamatos orvosi, tudományos fejlődéssel párhuzamosan egyértelműen hangsúlyozta a vállalkozói önképzés szükségességét is. Ezek a tanulási folyamatok rengeteg idővel, sok áldozatot járnak, de csak így lehet minden szempontból sikeres a magánpraxis. Útmutatóként a saját értékek és elvek átgondolására hívta fel a figyelmet, amelyek mentén érdemes a hosszútávú döntéseket meghozni. 

Életmódváltást jelenthet az állami szektor hátra hagyása

Dr. Gáspár Szabolcs, ortopédsebész, pár éve csak a magánszektorban végzi az ellátást, amit egy évtized alatt fokozatosan alakított ki. A hibridmodellben, államiban és magánban is, eltöltött idő rengeteg tapasztalatot hozott, végül nem csak a közfinanszírozott ellátást hagyta hátra, egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet választott, ahogy fogalmaz, életmódot is váltott. Hangsúlyozta, a magánpraxisban voltak szakmai kompromisszumok, hiszen ortopédsebészként nem tudott mindenfajta műtétre vállalkozni szakterületén, de ma már a magánkórházak fejlődésével egyre szélesebb a magánműtétek lehetősége. A praxis gazdasági kérdései kapcsán kiemelte, egyetlen orvos sem gazdasági szakember, belekényszerülnek azonban abba, hogy a befektetések, beruházások vagy akár az árazás kapcsán képben legyenek. Meglátása szerint a páciensek a várakozásmentes, gyors ellátásért fizetnek a privát egészségügyben, ez azt időt és a szakmai tudás szükséges a magánpraxisban beárazni.  Dr. Moravcsik Bence Balázs, ortopédorvos, a BMM vezetője, bár szakmai útját mindvégig az állami szektorban képzelte el, két évtizede kényszerből lett vállalkozó. Tapasztalatai szerint egy orvos sem szeretne vállalkozó lenni, de az anyagi megbecsülés érdekében vállalkozóvá válnak. Hisz abban, hogy vállalkozó orvosként továbbra is az értékteremtés, a gyógyítás a feladata, és ha korábban aktív részt is vállalt az orvoslástól távoli, szakmai kérdésekben, ma már szakértők segítik az általa alapított csoportközösséget. Ugyanakkor a vállalkozás marketing-, értékesítési és gazdasági kérdései ugyanúgy folyamatos tanulásra késztetik, ahogy szakmájában is igyekszik mindig fejlődni, tudását fejleszteni. A paraszolvencia eltörlését történelmi lépésként üdvözölte. Abban a résztvevők egyetértettek, a mai magánegészségügyben a társadalom széles rétegei vesznek részt, keresik a minőségi idővel és törődéssel járó ellátást. A magánegészségügyi szektor jövőjét illetően jóslásokba senki nem mert bocsátkozni, az új jogszabály hatásai még beláthatatlanok, de személyes példájukkal tudnak alternatívát felmutatni, ennek részleteit megismerheti a beszélgetésből:

Szijjártó: Ukrajna lemondott arról, hogy Magyarország támogassa európai integrációs törekvéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:02

Fotó: Dominique Hommel / MTI/EP
Ennek ellenére a magyar kormány a jószomszédi viszonyra törekszik.
Kedden épp Algériába indult a külgazdasági és külügyminiszter, de előtte még a felszállás előtt megosztott pár gondolatot a kiéleződő magyar-ukrán konfliktusról is. Mint a Népszava is beszámolt Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre. Erre válaszul Ukrajna kitiltott két magas rangú magyar tisztségviselőt. Az ukránok ugyanis úgy gondolják, a magyar fél ezzel beleavatkozott az ukrán belpolitikába. Emellett a kijevi magyar nagykövetet is bekérették.   
Szijjártó Péter szerint barátságtalan az ukránok válasza, közlésmódja pedig kulturálatlan.

A tárcavezető nem érti pontosan, mire is gondolt ukrán kollégája, amikor beavatkozásról beszél. "Nem tudom hogy arra gondolt-e, hogy néhány héttel az ukrajnai önkormányzati választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vette át Kárpátalján azt az ötven lélegeztetőgépet, amelyet nekik adományoztunk és amelyek alapvető fontosságúak voltak a kárpátaljai kórházak fenntartása és a koronavírusos betegek ellátásának érdekében. Vagy arra gondolt-e magyar kormányzati beavatkozásként, hogy gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek akik megengedjük az ukrán állampolgároknak a tranzitálást de Nyugat-Európa irányába" - sorolta.  
Értékelése szerint az ukránok lemondtak arról hogy Magyarország támogassa az európai, illetve euroatlanti integrációs törekvéseiket.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar fél továbbra is készen áll a jószomszédi viszonyra és a párbeszéde, ám sajnos az elmúlt hetek és hónapok történései azt mutatják, ez a szándék egyoldalú.