Előfizetés

Müller Cecília: fokozatosan készülünk szigorítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 12:45
Müller Cecília, országos tiszti főorvos
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tisztifőorvos szerint a 63 elhunyt és a kórházban ápoltak száma is arra utal, hogy a járvány felszálló szakban van.
A tömegrendezvényeken résztvevők tartsák be a járványügyi szabályokat

- hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi tájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, a 63 elhunyt és a kórházban ápoltak száma is arra utal, hogy a járvány felszálló szakban van. A maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet. Egyúttal jelezte, fokozatosan készülnek szigorítani. Mindenkit arra kért, csökkentse a kontaktusok számát és ne menjen olyan tömegrendezvényre, amelyre nem muszáj. "Ne felejtkezzünk meg azokról a jól bevált intézkedésekről, amik az első hullám alkalmával már jól berögzültek és mindenki számára ismertté váltak, bármennyire egyszerűnek hangzanak ezek" - fogalmazott, majd hozzátette: csak együtt, közösen lehet ellaposítani a járványgörbét. Ahhoz, hogy az egészségügy jó teljesítményt tudjon nyújtani, nagyfokú fegyelmezettségre van szükség.
A területi adatokat ismertetve elmondta, Budapesten, Pest megyében és Borsod megyében van a legtöbb fertőzött, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, és Zala megyékben terjed a leggyorsabban a vírus.

Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese pedig az Országgyűlés által elfogadott, szigorúbb bírságolási szabályokat ismertette. Ennek értelmében - aki önkényesen elhagyja a karantént - 150 ezer forintos bírságot is kaphat, akár egy nap többször is. Ennek mértéke egy nap alatt azonban csak 600 ezer forint lehet. A rendőri intézkedésekről szólva Kiss Róbert alezredes elmondta, az elmúlt egy napban 48 ilyet kezdeményeztek, ebből 17 esetben tömegközeledési eszközön. A többség esetében elég volt a figyelmeztetés, egy esetben tettek szabálysértési feljelentést.  Müller Cecília az RTL Klub kérdésére arról is beszélt, nem látják, mikor jön el a számokban egy "megnyugvás". Arra nem válaszolt, milyen esetszámnál fognak ismét szigorítani. Hozzátette, ez nem helyettesíti az egyéni felelősséget, vagyis a szabályok betartását.

200-nál is több fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:54
A dákai intézmény
Fotó: Google Street View
54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív.
A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes -

- tájékoztatta az Indexet az intézmény igazgatóhelyettese.

Fazekas Andrea beszámolója szerint 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív. Jelezte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint járnak el, hogy megakadályozzák a további fertőzéseket. A portál megjegyzi, a Veszprém megyei intézmény alaptevékenységei közé tartozik – többek között – a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg és fogyatékos személyek ápolása, gondozása, egyéb habilitációs és rehabilitációs jellegű ellátása. Mint kiderült, a parlament hétfői ülésén a jobbikos Rig Lajos már tett fel kérdést a témában, ám az EMMI államtitkára egy sablonválasszal hárított. Vitályos Eszter azt mondta, nem tud semmiféle fertőzésről, de utánanéz a dolgoknak.  Nemcsak Veszprém megyében, de Budapesten, egy idősotthonban is berobbant a járvány: a Népszava is megírta, vizsgálatot rendelt el a fővárosi önkormányzat a Baross utcai idősek otthona Csokonai utcai telephelyén, mert az elvégzett koronavírustesztek magas arányú fertőzöttséget mutattak.

„Egy orvos sem szeretne vállalkozó lenni”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:11

Fotó: Népszava
Így látják az új jogszabályt a kizárólag magánszférában dolgozó szakorvosok.
Az október 6-án elfogadott új egészségügyi jogszabály továbbra is közbeszéd tárgya. A Foglaljorvost.hu ezért olyan szakorvosok véleményét tudakolta, akik csak a magánegészségügyben tevékenykednek, az állami ellátásban már nem. A Foglaljorvost.hu alapítója Straub Fanni olyan budapesti magánrendelő tulajdonosokkal beszélgetett a vezető magánorvosi portál második magánegészségügyi kerekasztal-beszélgetésén, akiknek már évtizedes tapasztalata van magánpraxisukban.  Dr. Bánfalvi Péter, proktológus, összegezte, míg másfél évtizede, eszközbefektetések nélkül, szakmailag akár kérdéses volt magánpraxist indítani, ma már a nagy befektetéssel alapított magánrendelőkben vagy magánklinikákon nem okoz gondot valóban színvonalas ellátást nyújtani. Az orvoslás gazdasági kérdései kapcsán kifejtette, az egészségügyi szolgáltatást, bár figyelembe veszi a költségeket és a piac egyéb szereplőinek árazását, értékalapon határozza meg. A folyamatos orvosi, tudományos fejlődéssel párhuzamosan egyértelműen hangsúlyozta a vállalkozói önképzés szükségességét is. Ezek a tanulási folyamatok rengeteg idővel, sok áldozatot járnak, de csak így lehet minden szempontból sikeres a magánpraxis. Útmutatóként a saját értékek és elvek átgondolására hívta fel a figyelmet, amelyek mentén érdemes a hosszútávú döntéseket meghozni. 

Életmódváltást jelenthet az állami szektor hátra hagyása

Dr. Gáspár Szabolcs, ortopédsebész, pár éve csak a magánszektorban végzi az ellátást, amit egy évtized alatt fokozatosan alakított ki. A hibridmodellben, államiban és magánban is, eltöltött idő rengeteg tapasztalatot hozott, végül nem csak a közfinanszírozott ellátást hagyta hátra, egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet választott, ahogy fogalmaz, életmódot is váltott. Hangsúlyozta, a magánpraxisban voltak szakmai kompromisszumok, hiszen ortopédsebészként nem tudott mindenfajta műtétre vállalkozni szakterületén, de ma már a magánkórházak fejlődésével egyre szélesebb a magánműtétek lehetősége. A praxis gazdasági kérdései kapcsán kiemelte, egyetlen orvos sem gazdasági szakember, belekényszerülnek azonban abba, hogy a befektetések, beruházások vagy akár az árazás kapcsán képben legyenek. Meglátása szerint a páciensek a várakozásmentes, gyors ellátásért fizetnek a privát egészségügyben, ez azt időt és a szakmai tudás szükséges a magánpraxisban beárazni.  Dr. Moravcsik Bence Balázs, ortopédorvos, a BMM vezetője, bár szakmai útját mindvégig az állami szektorban képzelte el, két évtizede kényszerből lett vállalkozó. Tapasztalatai szerint egy orvos sem szeretne vállalkozó lenni, de az anyagi megbecsülés érdekében vállalkozóvá válnak. Hisz abban, hogy vállalkozó orvosként továbbra is az értékteremtés, a gyógyítás a feladata, és ha korábban aktív részt is vállalt az orvoslástól távoli, szakmai kérdésekben, ma már szakértők segítik az általa alapított csoportközösséget. Ugyanakkor a vállalkozás marketing-, értékesítési és gazdasági kérdései ugyanúgy folyamatos tanulásra késztetik, ahogy szakmájában is igyekszik mindig fejlődni, tudását fejleszteni. A paraszolvencia eltörlését történelmi lépésként üdvözölte. Abban a résztvevők egyetértettek, a mai magánegészségügyben a társadalom széles rétegei vesznek részt, keresik a minőségi idővel és törődéssel járó ellátást. A magánegészségügyi szektor jövőjét illetően jóslásokba senki nem mert bocsátkozni, az új jogszabály hatásai még beláthatatlanok, de személyes példájukkal tudnak alternatívát felmutatni, ennek részleteit megismerheti a beszélgetésből: