Előfizetés

Szabad szemmel: az ütőkártyák Brüsszel kezében vannak Orbánnal szemben

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.10.28. 07:05

EUobserver Jávor Benedek arra szólítja fel az uniót, hogy az mondja ki: Orbán csak blöfföl, amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik. Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője azzal érvel, hogy Magyarország már eddig is az EU-támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozott, a koronaválság miatt pedig csak még inkább rászorul a segítségre, mert már elköltötte a közösségtől kapott alapok 99 %-át. Azaz üres a kassza, nincs miből enyhíteni a fertőzés okozta súlyos gazdasági veszteségeket. Vagyis Orbánnak eszméletlenül kell az uniós bőségszaru, hogy életben tartsa a gazdaságot és valamennyire tompítsa a járvány pusztító következményeit. Márpedig ehhez csak a segélycsomagra és a hétéves büdzsére támaszkodhat, úgyhogy a soros német elnökségnek nem kellene annyira komolyan vennie a magyar ijesztgetést. Erre utal, hogy a Fidesz által Strasbourgban előterjesztett módosításokból az tűnik ki: még az infrastruktúra fejlesztésére sincs pénz, és a mentőprogramból a Covid-19 elleni küzdelem helyett ilyen célokra csoportosítanák át a támogatást. Ahelyett, hogy a munkanélkülieknek és a kis-, illetve középvállalkozásoknak nyújtanának segédkezet. Továbbá zöld alapokon újraindítanák a gazdaságot. De emellett az is szempont, hogy az infrastruktúra kiépítése során nagy összegeket lehet lenyúlni, tehát táplálni lehet a folyton éhes oligarchákat és kormányzati politikusokat. A hiányzó anyagi források már az orbáni rendszer alapjait, a vazallusok hűségét veszélyeztetik, ezért nagyon fontos, hogy gyorsan befolyjanak az új szubvenciók. Ebből következik, hogy a politikus zsarolni próbál, hiszen pontosan tudja, hogy a tervezett jogállami mechanizmus gyorsan elvezethet az annyira áhított források egy részének felfüggesztéséhez. Ily módon most farkasszemet néz az EU-val, mert azzal is tisztában van, hogy Brüsszel számára jelenleg a bajban lévő országok megsegítése a fő cél, nem pedig a demokrácia megvédelmezése. Ezért az EU engedni fog, így Orbán újabb csatát nyer meg. Csakhogy most más a helyzet, mint korábban, mert a magyar kormány stratégiailag kiszolgáltatott helyzetben van, azaz a közösségnek ragaszkodnia kell az eredeti jogállami javaslathoz. Egyben alternatívát kell kidolgoznia, hogy ezúttal ne a miniszterelnök és az oligarchák zsebét tömje tele. Vagyis az ütőkártyák Brüsszel kezében vannak, így rá kell olvasnia a politikus fejére, hogy az csak kamuzik, hazardírozik.
Washington Post A lap szerint mind az Egyesült Államok, mind Európa elveszti a harcot a koronavírussal szemben. Trump stábfőnöke már beismerte, hogy a kórokozó terjedése kész tény, és a Fehér Ház nem is próbálja feltartóztatni a járványt. Az öreg földrészen minden eddigi rekordot megdöntött a megbetegedések száma, újabb kijárási tilalmakat és zárlatokat rendeltek el. Amíg nincs meg az ellenszer, addig a szakértők a maszk viselését és a folyamatos vizsgálatokat ajánlják, de Trumpnak esze ágában sincs ezekre odafigyelni. Ahogy a new yorki kormányzó mondta: az elnök egyetlen lövés nélkül adta meg magát, Amerika kapitulált a fertőzés előtt. De katasztrófára készülnek az európai vezetők is. A nyári nyitás és lazítás után megindult az idegenforgalom is, ám a 2. hullám most azokat az országokat is lerohanja, amelyek viszonylag simán megúszták az első menetet. Most még keményebb idők jönnek, hiszen sok ország mély gazdasági visszaeséssel küszködik, ezért próbálja elkerülni az ismételt leállást, mivel az megfektetné az ipart, ugyanakkor feltornászná a munkanélküliséget. Csakhogy aligha lehet kivédeni a kemény tilalmak következményeit.
Washington Post Megkapta a vírust az amerikai Külügyminisztérium egyik magas rangú munkatársa, miután Európában járt, de hogy hol, azt nem tudni, mert tárgyalt Londonban, Budapesten és Párizsban is. Peter Berkowitz, a politikai tervező részleg igazgatója egyes források szerint igencsak lazán kezelte a maszkviselés, illetve a távolságtartás szabályait az út során, bár ezt a State Department szóvivője cáfolta. De az bizonyosnak tűnik, hogy a járvány miatt Európában dolgozó amerikai diplomaták eleve megpróbálták rávenni a tisztségviselőt, hogy halassza el a látogatást. Az igazgató Budapesten Sztáray Péter államtitkárral és Dancs Ferenc helyettes államtitkárral találkozott. Egyben részt vett azon a kerekasztal-vitán, amelynek témája az volt, hogy az Egyesült Államok miként látja Közép-Európát. A két fél egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a stratégiai célok javarészt egybeesnek a régióban. Magyar részről azonban nincs hír arról, hogy a megbeszélés folyományaként a házigazdák közül bárki megfertőződött volna, és az sem tűnt fel a magyar fővárosban, hogy a vendég beteg lett volna. Viszont Berkowitz megbetegedése miatt a brit külügyi tárca már lemondta megbeszélést Washington iráni és venezuelai ügyekben illetékes különleges felhatalmású nagykövetével.
Euractiv Egy brüsszeli szóvivő azt közölte, hogy a bizottság nem kíván beleszólni Magyarország és Ukrajna vitájába, miután Kijev előbb azzal vádolta meg Budapestet, hogy az beleavatkozott az ukrán választásokba, amire válaszul a magyar fél kilátásba helyezte, hogy megtorpedózza a szomszéd ország uniós, illetve NATO csatlakozási törekvéseit. Az állásfoglalás szerint az EU nem szeretne közvetítői szerepre vállalkozni, mert itt kétoldalú ellentétről van szó. Ezzel együtt jó volna, ha a nézeteltérések az uniós értékek, illetve a jó szomszédság elve alapján oldódnának meg. A szóvivő kitért arra, hogy az EU az új fejleménytől függetlenül továbbra is szorosan együttműködik Ukrajnával, mert az egyhangúlag meghozott eddigi határozatok a viszony fejlesztését irányozták elő.
FT A vezércikk arra emlékeztet, hogy nagy a tét az egy hét múlva tartandó amerikai választáson, mert a polgárok arról szavaznak, milyen demokráciát akarnak, de nem nehéz dönteniük Trump és Biden között. Hogy a demokrata jelölt jó esélyekkel várja az erőpróbát, az javarészt annak köszönhető, hogy vetélytársa teljesen elbaltázta a vírusválság kezelését. Sok mindent fel lehet róni a hivatalban lévő elnöknek az elmúlt évek melléfogásaiért, tavaszig mégis egyenlők voltak az esélyek, mert hasított a gazdaság, de azután beütött a Covid-19. Ha a kihívó nyer, tanácsos elismernie, hogy változatlanul jelen van az amerikai politikában az az elégedetlenség, ami 4 éve a Fehér Házba repítette Trumpot. Az intézményekkel szembeni bizalmatlanság soha nem látott szintre emelkedett. Azaz fennállnak az előfeltételek egy újabb populista visszavágáshoz, és ez még fenyegetőbb, mint a mostani elnök. De Trump akkora fiaskót kénytelen elkönyvelni a járvány kapcsán, hogy az csak a vietnami háborúhoz mérhető. Ám továbbra is gúnyolódik a szociális távolságtartáson. Az USA-nak azonban olyan vezetőre van szüksége, aki komolyan veszi a tisztségét. Ráadásul a bajban kiütköztek a tengerentúli tőkés rend gyengeségei. Amit Biden ajánl megoldásként, az sokba kerülne, de még magasabb volna a tétlenség ára. Amit a korábbi alelnök a külpolitikában tervez, az konzervatív: nem ártani. De ha hatalomra kerül, más világgal szembesül, mint amelyet ott hagyott az Obama-kormányzat második embereként. Sokkal nehezebb lesz kezelni például Kínát. Hogy Trump az amerikai választási rendszert ostorozza, az ajándék Pekingnek, hiszen annak csak rá kell erősítenie a politikus állítására, mármint hogy a gépezet korrupt. Mindenesetre ha Biden nem tud nagy különbséggel felülkerekedni, akkor nagy próbatétel elé kerül az amerikai demokrácia, mivel Trump azzal fenyegetőzik, hogy leállíttatja a levél útján beérkezett voksok összeszámlálását. Vagyis az egész politikai szerkezet jövője forog kockán. De ha netán alkotmányos válság robban ki, az csak azok kezére játszik, akik rosszat akarnak a demokráciának az Egyesült Államokban.
Libération Az asszonyok nem gépek, akiknek az a női princípiumuk, hogy gyereket szüljenek. Így foglalt állást a nők joga és a nemi egyenlőség ügyében illetékes EP-Bizottság vezetője, miután a magyar és a lengyel kormány részéről egyaránt frontális támadás érte az abortusz intézményét. Az osztrák Evelyn Regner, a szocialista frakció tagja, maradi véleményként elutasította mind a lengyel alkotmánybíróság állásfoglalását, mind pedig azt a nyilatkozatot, amelyet 30 másik állammal együtt a magyar és a lengyel kormány is aláírt, és amely azt hangoztatja, hogy a művi terhességmegszakítás szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik. Azt mondja, hogy teljes mértékben elutasítja a varsói döntést, mert az hatalmas pofon, barbár húzás, és veszélybe sodorja a nők egészségét, mivel a jövőben az ilyen beavatkozásokat csak illegálisan vagy külföldön lehet elvégeztetni. Nem mellesleg támadás az alapjogok és az uniós értékek ellen. Megemlítette ugyanakkor, hogy a lengyel Alkotmánybíróság összetétele eleve kétségeket vet fel a testület függetlenségét illetően. Ugyanakkor ő maga azon van, hogy az Európai Parlament nyilatkozatban rögzítse álláspontját a magzatelhajtás ügyében, azaz küldjön egyértelmű üzenetet a tagoknak. Ami azt a magyar és lengyel véleményt illeti, hogy az államnak kell megvédenie a nőket, az a válasza, hogy az uniós alapszerződések valóban nem szabályozzák az abortuszt. Ám az EU alapelvei értelmében mindenki saját maga rendelkezik a testével. Azaz a kormányok nem határozhatnak senki helyett. A nők akkor hozzák világra a gyereküket, amikor akarják! Regner azt szeretné, hogy az unió tegye törvényessé az abortuszt a szervezet földrajzi határain belül. De persze itt szem előtt kell tartani, hogy a szembeszegülő országok azt mondanák: lám, Brüsszel rákényszeríti akaratát a polgárokra, noha azok nem értenek egyet az EU-val. Itt a pénzt kell bevetni, azaz nem szabad egy fityinget sem adni, sem a leendő költségvetésből, sem a mentőalapból azoknak az országoknak, amelyek tesznek az alapvető jogokra.

Meghekelték Trump oldalát

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.28. 06:36
Trump holds rally in swing state of Wisconsin
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP or licensors
Az elkövetők kriptovalutát akartak kérni azoktól, akik hozzá akarnak férni bizonyos, az elnökkel kapcsolatos érzékeny információkhoz. Az elnök és felesége folytatta a kampányt.
Meghekkelték és elcsúfították Donald Trump kampányának hivatalos honlapját – jelentette be az amerikai elnök újraválasztási kampánytörzse kedden. Közleményükben tudatták, hogy a hekkerek nem fértek hozzá érdemleges vagy bizalmas információkhoz, mert ezeket nem a honlapon tárolják. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A Politico című lap információi szerint a kiberbűnözők azt állították, hogy olyan bizalmas információkhoz jutottak a honlapról, melyek azt bizonyítják, hogy az amerikai elnök „érintett a koronavírus-járvány eredetében”, és együttműködik „a 2020-as választásokat manipuláló külföldi szereplőkkel”. A számítógépes bűnözők kriptovalutát kértek két különböző virtuális címre: az egyikre azoktól, akik az állítólagos információkhoz hozzá akarnak férni, a másikra pedig azoktól, akik meg akarják akadályozni az információk nyilvánosságra hozatalát. Tim Murtaugh, Trump kampányának kommunikációs igazgatója a Twitteren megerősítette, hogy a honlapon nem voltak érzékeny adatok. Helyi idő szerint kedd éjjelig még nem kerültek nyilvánosságra információk arról, hogy kik irányíthatták a számítógépes támadást. Elemzők szerint azonban abból, hogy kriptovalutát kértek, az tűnik ki, hogy a hekkerek valószínűsíthetően nem valamely külföldi állam megbízásából cselekedtek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem kívánta kommentálni a történteket. 

Kampányfinis

A gazdaságot és járványügyi kérdéseket előtérbe helyezve kampányolt kedden Donald Trump amerikai elnök a középnyugati államokban, és tőle külön vett részt egy kampányrendezvényen a first lady, Melania Trump. Az elnök Michiganben, Wisconsinban és Nebraskában kampányolt, míg a first lady Pennsylvaniában. Donald Trump Michiganben kezdte és Nebraskában zárta a keddi napot. Lansingben, Michigan állam fővárosában az esőben többezres, lelkes tömeg várt rá. Az éljenzők előtt Trump kijelentette: „a republikánusokra leadott szavazat az amerikai álomra leadott szavazat”. Hangsúlyozta azt is, hogy a november 3-i választás „Michigan gazdasági túléléséről szól”. Wisconsinban és Nebraskában az elnök szintén főleg a gazdaságról és a járvány utáni gazdasági újjáépítésről szólt. E három középnyugati államban négy évvel ezelőtt – az elemzők nagy meglepetésére – Trump aratott győzelmet Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben. A legutóbbi felmérések szerint Michiganben és Wisconsinban pillanatnyilag Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje áll jobban. Melania Trump a pennsylvaniai Lancesterhez közeli Atglenben Joe Bident bírálta, szocialistának minősítve a programját.
„Joe Biden támadta Trump döntését a határok lezárásáról a Kínából érkező beutazók előtt. Idegengyűlölő hisztériának nevezte ezt. Most pedig azt sejteti, hogy ő jobban csinálta volna”

– fogalmazott a first lady. Majd azt hangsúlyozta: az amerikaiak „megnézhetik azt a 36 évet, amelyet Joe Biden a kongresszusban, illetve azt a 8 évet, amelyet alelnökként töltött, és eldönthetik, hogy végre képes lesz-e valamit is tenni az amerikai emberekért”. A kampányrendezvényt Kellyanne Conway, a Fehér Ház korábbi belpolitikai tanácsadója moderálta. Az elnök felesége élesen bírálta a demokrata párti politikusokat. Úgy fogalmazott: a saját ügyüket az ország jóléte elé helyezik, és a járvány kitörésekor is inkább az elnök elleni alkotmányos elmozdítási eljárásra (impeachment) összpontosították erejüket. „Ne felejtsük el, hogy a demokraták mire összpontosították a figyelmüket akkor, amikor a világjárvány elérte a mi országunkat is. A demokraták blöffölő impeachmentre vesztegették az amerikai adófizetők pénzét. Inkább azzal törődtek, hogy elmozdítsák a megválasztott elnökünket” – jelentette ki Melania Trump. Bírálta a sajtót is. Kifejtette: „amikor (Trump) úgy döntött, hogy republikánusként indul az elnökségért, a média olyan képet alakított ki a férjemről, hogy rá sem ismertem. És ugyanolyan lenézéssel kezelte a támogatóit is”. Kedden külön kampányolt Joe Biden felesége is. Jill Biden az északkeleti Maine államban a demokrata párti szenátorjelölt mellett korteskedett.

Bizonyíték Bidenék ellen

Cáfolta a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden állításait a fia volt üzlettársa a Fox televíziónak adott kedd esti interjújában. Tony Bobulisnki szerint „égbekiáltó hazugság”, hogy Joe Biden nem tudott fia vitatott üzleti ügyeiről. Bobulinski a haditengerészet veteránja és a Sinohawks Holdings vállalat volt vezetője. A céget úgy mutatta be, mint a CEFS China nevű, kínai energetikai vállalat és a Biden-család két tagja partnervállalatát. Az interjúban a többi között arról beszélt, hogy 2015-ben és 2016-ban – amikor Joe Biden már az Egyesült Államok alelnöke volt – Hunter Bidennel közösen üzletelt Kínával. Bobulinski azt mondta, ő személyesen köszönte meg Joe Biden öccsének, James Bidennek az alelnök közbenjárását bizonyos ügyekben. A Fox televízió már a múlt héten bemutatott olyan levélváltást, amelynek egyikében Bobulinski levélben köszönte meg „Joe Biden idejét”, amelyet e vállalat kínai ügyleteire szánt. Bobulinksi beszámolt Joe Biden fiának ukrajnai, kazahsztáni, romániai üzleti ügyeiről is. „Mindenütt a Biden családi nevet használta fel” – állította volt üzlettársáról. A Fox televízió a kedd esti hosszas interjúban bemutatta több levélváltás fénymásolatát Bobulinski állításainak alátámasztására.

Több mint ötezer fertőzött Lombardiában, a tartomány azonnali lezárását kérik az orvosok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 20:42
Maszkos rendőrök az éjszakai Milánó utcáin, 2020. október 22-én. A Lombardia tartománybeli városban kijárási tilalommal is próbálják visszaszorítani a járványt
Fotó: Pier Marco Tacca / 2020 Anadolu Agency
Milánót és Nápolyt is el kell szigetelni a római kormány egészségügyi szakértője szerint a járvány újabb berobbanása miatt.
A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt kedden – írja az MTI. Guido Bertolini, a lombardiai kórházak sürgősségi osztályainak vezetője úgy vélte, szükségessé vált a régió azonnali lezárása, minden tevékenység leállításával, ahogy az márciusban is történt. Giuseppe Sala milánói polgármester kijelentette, a döntést a következő két hétben hoznák meg, ha a helyzet tovább rosszabbodik.
A járványterjedés ismételt gócpontjának számító Lombardiában regisztrálták ismét a legtöbb új beteget, több mint ötezret egy nap alatt. Második helyen Campania tartomány áll, napi majdnem háromezer esettel.

 Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a római egészségügyi tárca szakértője kijelentette, Milánót és Nápolyt azonnal le kell zárni. Ezekben terjed a leggyorsabban a betegség: Milánóban a munkakapcsolatok sűrűsége, Nápolyban az intenzív társadalmi élet miatt. A "legfertőzöttebb" városok között tartják számon Genovát is. 
Országosan egy nap alatt 21 994 új fertőzöttet szűrtek, 221 beteg halt meg. Az aktív betegek száma meghaladja a 255 ezret, a halottaké elérte a 37 700-at, kórházban majdnem 14 ezren vannak, több mint 1400-an intenzív osztályon.

 Az intenzív osztályok kevesebb mint hétszáz beteget tudnak még fogadni a nem Covid-19 betegekkel együtt.
A halottak száma és az intenzív osztályra egy nap alatt bekerült 127 beteg a járvány terjedésének kezdeti, március eleji időszakát idézi. A húsz olasz tartományból nyolc lépte túl az egészségügyi veszélyességi szintet. A Közegészségügyi Intézet (Iss) az idős korosztály védelmét hangsúlyozta megjegyezve, hogy a lakosság egynegyede hatvanöt év feletti. 
Hétfőtől lépett életbe a vendéglátóipart sújtó korlátozás, amelynek értelmében a bároknak, presszóknak, éttermeknek este hat órakor be kell zárniuk. Az intézkedések nyomatékosítására Rómában például éjszakára lezárják az ismertebb tereket is, hogy a fiatalok ne tudjanak összegyűlni.

Ötmilliárd eurós mentőöv a vendéglátásnak

 kormány kedden ötmilliárd eurós csomagot fogadott el a vendéglátás támogatására: a vendéglátóhelyeket március előtti bevételük legalább százötven százalékkal növelt összegével támogatják, de maximum százötvenezer euróig. Havi ezer euróra emelték az idegenforgalomban, valamint a kulturális ágazatban munka nélkül maradtak támogatását. Január 31-ig befagyasztották az elbocsátásokat.