Előfizetés

15 milliárd forintért elkelt a Rubik-kocka

M.K.
Publikálás dátuma
2020.10.28. 16:18

Fotó: Shutterstock
Kanadai kézbe kerül az ikonikus kirakós játék, miután a Spin Master megvette a magyar találmány tulajdonjogait.
A Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget – írta a telex.hu a Huffington Post hírére hivatkozva. Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő kiszáll-e a cégből, illetve hogy mennyiben részesedik a vételárból. A kanadai cég elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy egyre másra vásárolja fel a Rubik-kockához hasonló ikonikus játékokat. Rubik Ernő az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról. A kockáról, valamint annak tanulságairól írt hosszabb cikket a hétvégi Washington Postba Rubik Ernő. ,,A kocka kirakása olyan kihívás, amely kortól, végzettségtől és nemzetiségtől függetlenül sok embert megfertőz, ugyanakkor egyfajta metaforává is vált, amit akkor használnak, ha egy ügy megoldása nagyon összetett - írta a Kossuth-díjas feltaláló. Rubik szerint a kockának van olyan aspektusa, ami a jelenlegi pandémiás időkre is érvényes. A kocka több mint 43 trillió kombinációt tartalmaz, de csak egyetlen kiindulási, illetve megoldási pozíciója van. Ha a maga egészében nézzük a megoldási folyamatot, akkor reménytelennek tűnhet, tudni kell hozzá, mi történik az összes oldalon - a rendet nem lehet rákényszeríteni a kockára, kísérletünk akkor kudarcba fullad. A megtekert kocka reményvesztettséget, dühöt, szorongást, az elveszettség érzetét keltheti bennünk, ilyenformán pedig az idei pandémiás évben könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha egy ördögi Rubik-kocka foglyai lennénk. De kocka kirakása nem lehetetlen: összpontosítás és kitartás kell hozzá, a folyamat pedig nyitottságra és kíváncsiságra ösztökél. Ugyanakkor azt Rubik is elismeri, hogy csak kevés ember tudja magától kirakni - a legelső kirakása neki például egy hónapba telt. Viszont szinte bárki megtanulhatja másoktól a helyes stratégiákat és algoritmusokat. Napjainkban súlyos problémával kell szembenéznünk, legfontosabb feladatunk pedig, hogy "feltörjük azt a kódot", amivel megállíthatjuk a járványt - véli Rubik. Amikor az emberiség valamilyen válsággal szembesül, nem szabad elfelejteni, hogy hasonlóságaink túltesznek a különbözőségeinken. A nagyszabású és innovatív megoldásokhoz nyitott eszmecsere és szoros figyelem szükségeltetik - akárcsak a kocka esetében. Mindannyian egy rejtvényt próbálunk megfejteni, és egy olyan kihívás esetében, amely átvitt értelemben olyan összetett, mint egy Rubik-kocka. Bátorság kell ahhoz, hogy a kíváncsi és találékony elmékre tudjunk hagyatkozni.

Infó

Az egyetemi tanársegédként dolgozó ifjabbik Rubik Ernő 1974-ben, oktatási segédeszközként találta fel a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelynek a Bűvös kocka nevet adta. Rubik 1979-ben ismerte meg a magyar származású brit üzletembert, Tom Kremert, akivel közösen vitték sikerre a bűvös kockát.

6000 éves selyemhernyószobrot találtak Kínában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.28. 16:16

Fotó: Xiaxian County Culture and Tourism Bureau
A hatóságok szerint ez az országban talált legrégebbi ilyen lelet.
Hatezer éves selyemhernyószobrot találtak az észak-kínai Sanhszi tartományban. A faragott csíkokkal díszített, világosbarna gránit szobrot a Hszihszian megyében zajló régészeti ásatások során tárták fel.  
A felfedezés arra utal, hogy már hatezer éve létezett a selyemhernyó-tenyésztés a megyében, a grániton lévő különleges mintázat azt jelzi, milyen nagy jelentőséget tulajdonítottak az ősök a selyemhernyóknak – vélte Duan Tian-csing, a Csilini Egyetem kutatója.
Az ősi kínai kultúra egyik fontos bölcsőjének számító Hszihszian megyéről azt tartják, hogy itt tanította meg az ősöknek a selyemhernyó-tenyésztést az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója, az időszámítás előtti 2600 vagy 2500-as években uralkodó Sárga Császár legendás főfelesége, Lej-Cu. A szakértők szerint a szobor felfedezése újabb bizonyíték a legenda valódiságára és újabb nyomot jelent a selyem eredetének és elterjedésének kutatásában.
Áprilisban a közép-kínai Honan tartományban találtak egy 5000 éves selyemhernyószobrot. A tartományi főváros, Csengcsou régészeti intézetének szakemberei szerint a közelben fekvő újkőkori lelőhelyeken talált selyemmaradványok arról árulkodnak, hogy Csungjüan régió évezredekkel ezelőtti lakói kiválóan értettek a selyemhernyó-tenyésztéshez.

Még 235 millió kilométert kell megtennie a NASA marsjárójának

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.28. 14:12

Fotó: NASA/JPL-Caltech
Ennyit már meg is tett; éppen félúton jár a Mars felé a Perseverance.
Már 235 millió kilométert tett meg a júliusi kilövése óta és még ugyanennyit fog megtenni a marsjáró, amíg a tervek szerint február 18-án elérkezik a Mars légkörébe a NASA keddi közlése szerint. „Bár úgy gondolom, nem lesz egyszerű, különösen úgy, hogy legtöbbünk otthonról dolgozik, azért hatalmas mérföldkőről van szó” – mondta Julie Kangas, a NASA irányítója.
A szakértő hozzátette, hogy bár a Marshoz való eljutáshoz szükséges távolság felét tette meg, a marsjáró légvonalban nem félúton van a két világ között: a Föld 42,7 millió kilométerre van „mögötte”, míg a Mars 17,9 millió kilométerre van „előtte”.
Jelenleg a Perseverance és a Föld közötti jelátvitelhez 2 perc 22 másodpercnyi időre van szükség, a landoláskor 11,5 perc lesz a jel útja a marsjáró és a földi irányítás között – olvasható a NASA honlapján.
Az újgenerációs robot akkora, mint egy kisebb autó, arra tervezték, hogy ősi mikrobiális élet jelei után kutasson a vörös bolygón, tanulmányozza klímáját és földrajzát, kőzet- és talajmintákat gyűjtsön és utat nyisson a bolygó felfedezése előtt az emberek számára.
Az 1040 kilogrammos marsjáró a Jezero nevű 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a bolygó felszínén. A robot egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson.
A Perseverance kíséretében az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezik, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni levegőből végzett vizsgálatokkal. Az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül.
A tervek szerint a NASA 2024-re asztronautákkal érkezik a Marsra, megkezdve az első emberi legénységgel operáló missziót a vörös bolygón.