Előfizetés

Kifulladóban a mentők

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.10.29. 06:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. Úgy tudjuk, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni.
Folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé – jelentette be szerdán az országos tiszti főorvos az operatív törzs szokásos tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik. Ám úgy látszik, így az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ért a mintavételi kapacitásainak a végére. Információink szerint hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők. Lapunk kérdésére az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitási gondokat. Mint írta: az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma. 
Győrfi Pál közölte, a kezdeti néhány száz feladat után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is. Hozzátette: kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. Ezt nincs is okunk kétségbe vonni, ám más forrásból úgy tudjuk: nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. A mentők egyik minta begyűjtője lapunknak azt mondta: naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember. Ezért is érnek ki olykor több nap múlva a PCR-tesztre várókhoz. 

Orvostanhallgatókat vonnak be

A Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki – mondta Győrfi Pál szerda este a közmédiának. Kifejtette, a plusz 200 mintavételi egység gyakorlatilag megduplázza a kapacitásukat. Így Győrfi Pál szerint nemcsak tarthatók lesznek az eddigi rövid határidők, hanem lehet, hogy ezen még csökkenteni is tudnak.

Müller Cecília szerint miközben a nyugat-európai országok egészségügyi intézményeit az összeomlás fenyegeti, Magyarországon nem következett és nem is következik be az egészségügyi rendszerek túlterhelése, mert előre megszervezték a betegek ellátását. A terepen dolgozók azonban ezt árnyaltabban látják: szerda estére a covidosok ellátásában már nemcsak a diagnosztika akadozott, hanem a fővárosi és a közép-magyarországi régió betegeinek a budapesti intézményekben nem volt hely, ezért őket a mentők a néhány napja hadrendbe állított váci, illetve ceglédi kórházakba vitték. Mint emlékezetes: a miniszter a múlt hétvégén utasította az intézményvezetőket, hogy a hónap végére az ágyak újabb tíz százalékát, s ezzel összesen 30 százalékát tegyék szabaddá a covidos betegek számára. Azaz hétfőtől tovább bővül a kórházi kapacitás. Erre szükség is lesz, mert csak mentővel immár naponta 200-300 beteg kerül kórházba. Lapunknak szakértők azt is elmondták, hogy a 30 százalékos ágyfelszabadítás mellett szinte elkerülhetetlen a tervezhető ellátások korlátozása. Ám amíg erre nincs miniszteri utasítás, addig a kórházaknak minden beteget fogadniuk kell, ez pedig egyre nehezebb feladat elé állítja a rendszert. Ráadásul a fővárosi kórházakban hetek óta tart a kormányfő által bejelentett felújítási program. Így egyes részlegeket a festők számára is ki kellett üríteniük. A zavart fokozta egy szerda reggeli miniszteri levél is, miszerint aki lázas, illetve 37,8 foknál magasabb a hője, nem mehet be a kórházba. A betegek (így például lázgörcsösök, tüdőgyulladásosok, szeptikusok, húgyúti infekciósok míg a lázukat le nem viszik) sem. Az utasítás alig hat órát volt érvényben, amikor a kórházfenntartó körlevélben jelezte: „a levél tartalmát szíveskedjenek tárgytalannak tekinteni. Az EMMI tájékoztatása szerint a módosított utasítást a későbbiekben küldik.”

Örült tempóban nő a betegek száma

Szerdára 2291 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 65 933 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Tegnap közülük meghalt 43 beteg. Továbbra is felszálló ágában van a koronavírus-járvány, a legjobb védekezés pedig az előírt intézkedések betartása -  erről Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója beszélt a közrádiónak adott interjújában. "A tapasztalat azt mutatja, a megfertőződött emberek nagy többsége nem kerülte a nagy rendezvényeket, megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott" - mondta. Mint emlékezetes, az elmúlt héten két nagyobb rendezvény is bekerült a sajtókba, egyrészről az október 23-i ellenzéki tüntetés az SZFE mellett, bár itt a többség rendesen viselte a maszkját, valamint a Ferencváros és az Újpest FC labdarúgó mérkőzés, amin teltház volt, és a fotók tanúsága szerint rengetegen nem tartották be az előírásokat szurkolás közben. Lapunk megkérdezte a járványügyi szakembert, vajon ezekre a nagy rendezvényekre gondolt-e. Szlávik János röviden csak annyit mondott: ő az esküvőkre szokott gondolni.

Karanténszoftvert kell használnia annak, akinek van hozzá eszköze

Szerdától szigorodtak a karantén szabályokat megszegők ellen alkalmazható szankciók. Így például a maszkviselési szabályok negligálói akár 150 ezer forintos helyszíni bírsággal is sújthatók. Egyszerűbbekké válnak egyes eljárások, így például a Magyarországra belépőknek a határon kell nyilatkozniuk arról, pontosan milyen címen töltik a 10 napos karantén idejét. Az utazó ezt követően csak a megadott lakcímre mehet. Az útját kizárólag egészségügyi, műszaki vagy menetrendi okból szakíthatja meg, hazaérkezése után a bejárati ajtóra köteles kitenni a piros figyelmeztető jelzést. Ha van megfelelő informatikai eszköze, akkor köteles alkalmazni az úgynevezett karanténszoftvert, amellyel a hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy valóban a megadott lakásban tartózkodik-e. A lakást csak orvosi utasításra betegség, illetve életveszély vagy súlyos kárral fenyegető veszélyhelyzet esetén szabad elhagyni.    

Az EMMI nem tart attól, hogy az orvosok tömegesen hagynák el a pályát az új egészségügyi jogviszony miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.28. 18:27

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly / MTI
Pedig egy friss felmérés szerint az orvosok 40 százaléka otthagyná a közellátást.
A Magyar Orvosi Kamara nyolcezer orvost kérdezett meg, és a felmérésükből kiderült, hogy 77 százalékuknak az orvosbérekről szóló törvény a jelen formájában elfogadhatatlan. Az EMMI azonban nem tart attól, hogy tömegesen hagynák el az orvosok a pályát – számolt be az ATV Híradó a minisztérium közleményéről. A csatorna arra kérdezett rá, hogy mi az EMMI véleménye a felméréséről, és nem félnek-e attól, hogy sok lesz ezután a pályaelhagyó az egészségügyben. 
„A Magyar Orvosi Kamara javaslatát fogadta el a Kormány, és ezután a parlament megszavazta minden idők legnagyobb orvosi béremelését, ami kedvező feltételeket nyújt az orvosok számára. Az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt. A Kormány, ahogy a törvény előkészítése során egyeztetett a MOK-kal, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozása során is egyeztetni fog. Nem tartunk attól, hogy orvosok tömegesen hagynák el a pályát”

– válaszolta a minisztérium.

A MOK felmérése szerint az orvosok 40 százaléka otthagyná a közellátást is, és csaknem harmaduk (5110-en) névvel is nyilatkozott arról, hogy ez év végével az új jogviszonyt nem fogja felvállalni. A nemrég elfogadott új törvény magasabb jövedelmet és a hálapénz büntetőjogi szankcionálását ígéri, de „ezért cserébe” megfosztja az orvosokat a közalkalmazotti státuszuktól. A jövőben eltilthatók a másodállásaiktól, valamint vezényelhetőkké válnának békeidőben is, akár két évre is áthelyezhetik őket az ország bármely pontjára. A kamara emiatt kompromisszumos javaslatot készített a törvény módosítására, amelyet elküldött Pintér Sándor belügyminiszternek. Ez keretek közé szorítaná az orvosok vezénylését békeidőben, és meghatározná, mely esetekben tilthatnák el őket másodállástól. 

Felhős, esős csütörtökünk lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.28. 17:49

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.
Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég, de délelőtt főként keleten, délután nyugaton lehetnek rövid napos időszakok – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A késő délelőtti óráktól nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon néhol zivatar is kialakulhat. Megélénkül, néhol meg is erősödik az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.