Előfizetés

Hétfőtől már csak maszkban kocsmázhatunk

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.29. 12:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A sört még nem maszk nyílásain kell beönteni, de viselését rendőrök is számon kérhetik rajtunk.
Újabb járványügyi szigorítást jelentett be csütörtökön az operatív törzs: Kiss Róbert rendőr-alezredes elmondta, november 2-ától már a szórakozó és vendéglátóhelyeken is kötelező lesz a védőmaszk viselése, nem csak a felszolgáló személyzetnek, de a vendégeknek is. A védőfelszerelést csak addig lehet leoldani, amíg valaki eszik vagy iszik, más esetben az arcon kell, hogy maradjon Ha valaki nem tartja be az új szabályt, az étterem személyzete felszólíthatja a távozásra. A szigorítás vonatkozik a stadionok vendéglátóhelyiségeire is - jelentette be Kiss.
A szigorítás abszurdnak tűnhet, de súlyát jelzi, hogy a rendőrség kocsmákban, éttermekben is ellenőrizheti a maszk viselését, a hatóság pedig saját hatáskörben akár be is záratja azt a helyet, ahol nem viselik a védőeszközt.

Az alezredes beszámolója szerint az elmúlt 24 órában 69-szer léptek fel a járványügyi szabályok megszegése miatt; ebből 16 esetben jártak el a buszon, tömegközlekedési eszközön a maszkokat hanyagoló utasokkal szemben, de közülük 14-et csak figyelmeztettek a szabály betartására. A boltokban 53 embert kaptak el, mert nem viseltek maszkot – közülük 26 személyt figyelmeztettek, 13-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 14-et pedig feljelentettek. Házi karanténban jelenleg 25585 ember tartózkodik, ennek mintegy felét, több mint 11800 főt ellenőrizték is a rendőrök az elmúlt nap folyamán.

Elkezdték kiszállítani a gyerekeknek szánt influenzavakcinát

A Nemzeti Népegészségügyi Központot ezúttal is Galgóczi Ágnes osztályvezető képviselte, aki a napi járványadatok ismertetése mellett az influenzaoltás fejleményeiről számolt be. Mint elmondta, a felnőtteknek szánt, háromkomponensű vakcinát már kiküldték a háziorvosoknak, a 3 éves kor alatti gyerekeknek elkülönített oltóanyagot pedig csütörtökön és pénteken osztják ki a kormányhivatalok között – a háziorvosok majd a hivataloktól igényelhetik a vakcinát. A szülők kérhetik, hogy az influenza elleni védőoltást a kötelező oltásokkal kapják meg a kicsik – mondta Galgóczi, hangsúlyozva, hogy mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek szánt oltóanyag hatékony és biztonságos, az oltás után jelentkező bőrpír, duzzanat, hőemelkedés természetes reakció. Arra is kitért, hogy a Belügyminisztérium 200 mintavételi csapattal segíti a tömeges igénylések miatt kifulladó mentők munkáját.
A Somogyi Hírlap kérdésére – igaz-e, hogy Magyarországon is találtak már olyan betegeket, akik a második hullámban újrafertőződtek – Galgóczi nem válaszolt,

csak a nemzetközi tapasztalatokat emlegette, melyek szerint volt már ilyen eset. A lap másik felvetésére viszont reagált, és elmondta, jelenlegi ismereteik szerint a fertőzésen való átesés átlagosan 6 hónapos védettséget jelent a koronavírus ellen. Az RTL Klub arról érdeklődött, hogy a kórházak hogy bírják kapacitással a növekvő járványhullámot – az NNK képviselője szerint jól, kérdésre pedig azt is elmondta, hogy eddig 933 egészségügyi dolgozót kellett átvezényelni a különböző intézmények között.

Nem csak végzős egyetemistákat toboroznak a mintavételi munkához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 11:51
19500 lesz egy teszt
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A dékáni körlevélben ötöd és hatodéveseket hívnak be, a szállásukat, étkezésüket állják.
Lapunk csütörtökön számolt be róla, hogy az egyre emelkedő fertőzésszám miatt az Országos Mentőszolgálat munkatársai naponta immár több ezer helyre nem tudnak eljutni, hogy mintát vegyenek. Az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitási gondokat. A kommunikációs igazgató szerda este a közmédiának azt mondta, annak érdekében, hogy időben tudjanak tesztelni, végzős orvostanhallgatók bevonásával 200 új mintavételi helyszínt állítanak fel, ezzel megduplázzák a kapacitásukat. AZ OMSZ Facebook-oldalának csütörtöki posztja szerint elkezdődött a végzős hallgatók eligazítása.
Portálunkhoz azonban eljutott egy olyan körlevél, melyben nem csak végzős, hanem ötödéves és hatodéves medikusokat toboroznak a tesztelési munkára. Olyanokat kérnek fel, akiknek van jogosítványuk és legalább kétéves vezetői tapasztalatuk, a szállást és étkezést biztosítják. Azokat próbálják első körben behívni, akiknek nincs fontos gyakorlata vagy vizsgahete. A legfrissebb hazai járványügyi adatokat ide kattintva találja! 

Újra romlott a levegő minősége Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.29. 11:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Szmoghelyzetet még nem jelent a jelenlegi aeroszolszennyezettségi helyzet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi előrejelzésének megfelelően keddtől újra növekedésnek indult és szerdára magas szintűvé vált az aeroszolszennyezettség Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Csütörtökön a csapadékos, szeles időjárás hatására csökkenhet a káros anyagok szintje a levegőben; pénteken és szombaton napközben alacsony marad a légszennyező anyagok koncentrációja, majd szombat estétől várhatóan ismét növekedés kezdődik.
Hétfőn és kedden nem várható változás az időjárásban, így továbbra is magas marad a légszennyező anyagok koncentrációja – jelezték. Hozzátették, hogy a jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

Emelkedett a magas szállópor-tartalom is

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképe szerint tizenkét településen kifogásoltnak minősítették a levegőt. Ezek: Budapest, Tököl, Vác, Székesfehérvár, Várpalota, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok.
Az NNK már a múlt héten felhívta a figyelmet, hogy a fűtési szezon hatására nő a légszennyezettség.