Előfizetés

Olasz bort és francia pezsgőt vásárolt gyermekéhezés elleni tanácsadóként Hegedűs Zsuzsa

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.10.30. 13:56
Hegedűs Zsuzsa
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Három év pereskedés után adta ki a kormány a számlákat a DK-nak.
Egy palack minőségi chianti olasz vörösborért 36 ezer forintot, továbbá négy palack francia luxuspezsgőért 15-15 ezer forintot fizetett közpénzből Hegedűs Zsuzsa, a gyerekéhezés ellen küzdő miniszterelnöki főtanácsadó – közölte a DK a Miniszterelnöki Kabinetirodától kiperelt számlák alapján. Hegedűs tevékenységének számláit azt követően kérték ki még 2017-ben, hogy a szociológus több alkalommal is szolgálati Audi A6-os autóval látták, illetve korábbi sajtóhírek szerint a havi 136 ezer forintos reprezentációs keretének terhére 1,5 millió forintot költött éttermi szolgáltatásra. A DK pénteki sajtótájékoztatóján Sebián-Petrovszki László pártigazgató azt mondta, „feketén-fehéren kiderül, hogy a közpénzt luxusitalokra költötte”. Sebián-Petrovszki szerint a tanácsadó fideszes politikusokhoz hasonlóan „megtestesíti a rongyrázást”, illetve képmutatásként értelmezte, hogy Hegedűs „képes arra, hogy luxusautóval viszi a csirkét és a malacokat” a szegényeknek, miközben elvileg vidéken ő demonstrálná, hogy ez a kormány mennyire a szegények mellett van. – Egyelőre csak a kiperelt számlák felét tudtuk átnézni, mert olyan rossz minőségben küldte át őket a minisztérium, hogy komoly munkaórákat kell még beletegyünk, hogy kibogarásszuk, mire költötte még Hegedűs az adóforintjainkat – mondta lapunknak Sebián-Petrovszki László. Megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, hogy az alkoholos italokat milyen célból vásárolta Hegedűs Zsuzsa, ha válaszuk megérkezik, azt ismertetjük.

Az SZFE hallgatói szerint a blokád alatt fertőtlenítették az egyetemet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 13:50

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az új kancellár korábban azt mondta, a fertőtlenítők nem jutottak be az épületbe.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szerint nekik nem céljuk sem az egyetem működésének akadályozása, sem önmaguk vagy a munkatársak veszélyeztetése. Ezzel reagáltak Szarka Gábor kancellár nyilatkozatára – írja a 444. Szarka Gábor korábban azt mondta, hogy azért kellett meghosszabbítani az őszi szünetet, mert az épületeket elfoglaló diákok a karbantartókat sem engedték be, és azokat sem, akik fertőtlenítették volna az épületeket. A diákok viszont azt állítják, hogy hallgatói kísérettel mind a karbantartási munkálatok, mind a járványügyi fertőtlenítés megtörtént október 22-28. között, vagyis a tanulmányi félév eredeti rendje szerint megtartott őszi szünetben, október 29-től pedig a tanórák zavartalanul zajlanak tovább az épületekben. A hallgatók szeptember eleje óta tartják blokád alatt az egyetem Vas utcai épületét, később az intézmény más épületét is elfoglalták. Tiltakozásukból, követeléseikből a fenyegetések ellenére sem engedtek, miközben egyre zavarosabb a jogi helyzet.

A budapestiek is beleszólhatnak abba, hogy milyen legyen a Nagykörút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 13:21

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A válaszok alapján alakítja ki a főváros a Nagykörút megújításának koncepcióját.
A budapestiek véleményét várja a Főpolgármesteri Hivatal arról, hogy milyennek szeretnék látni a fővárosi Nagykörutat. Az enbudapestem.hu/nagykorut oldalon található online kérdőívet november 11-ig lehet kitölteni – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A válaszok alapján alakítják ki a Nagykörút megújításának a koncepcióját, és a tervezés későbbi fázisában – 2021 elején – a konkrét elképzelésekről is elmondhatják majd a budapestiek a véleményüket.    Megjegyezték, hogy a Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, ezért a Főváros a Nagykörút komplex megújítását tervezi, amelynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető és élettel teli körút kialakítása.
„Olyan helyszín, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni”

– áll a közleményben.

Céljuk, hogy a tervezés a szakmai és civil szervezetek és az érintettek folyamatos bevonásával és tájékoztatásával valósuljon meg. A tervezési folyamat 2020 őszén indul és 2021. tavasz végére készül el a koncepció.    Emlékeztettek arra, hogy a Nagykörút a több mint 120 éve kiépült körút közlekedési szerepe mellett széles gyalogos felületeivel és nívós üzleteivel kezdettől fogva Budapest egyik legmagasabb presztízsű „főutcája” volt. 
„Mára azonban a Nagykörút régi fénye megkopott: az üzletek vásárlóerejét a körúti plázák szívták el, ezért sok üzlethelyiség áll üresen. Az autóforgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt a Nagykörút élhetetlenné vált, a közterületek és a patinás épületek megújítása elmaradt, ami miatt az ingatlanok piaci értéke csökkent. A levegőszennyezés és a szűkülő élettér miatt a körúti fák állapota is folyamatosan romlik”

– indokolták a felújítást.

Szakmai és civil szervezetek jelentkezését is várják. A tervek szerint velük közös szakmai workshop-sorozatot indítanak, a részvételre november 20-ig lehet jelentkezni.