Előfizetés

Rendhagyó az idei „bajuszos” kampány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 15:37

Fotó: Andreas Arnold / dpa Picture-Alliance / AFP
Elindult a Mosoly a bajusz alatt – MentstManust!-Movember elnevezésű férfiegészség-védő mozgalom.
Bár ez az év minden szempontból rendhagyó, idén is elindult a movember, a férfiegészség hónapja. A MentsManust! Mozgalom szervezői a bajszaik alól igyekeznek mosolyt csalni az arcokra novemberben. A „bajuszos” kampány, amelynek résztvevői egy teljes hónapra „elfelejtik” a borotvát, hogy felhívják a figyelmet a férfiak egészsége, a prosztatarák-szűrések fontosságára és a megelőzésre, 2009-ben indult. Így tehát az idén tizenkettedszerre indult akció ezúttal főleg online zajlik. „Mivel nem lehet megtartani az országos PSA-szűréssel egybekötött ingyenes tanácsadásokat, úgy döntöttünk, az internet segítségével hirdetjük az egészséges életvitelt, online hívjuk fel a férfiak figyelmét a testi és lelki egészségük fontosságára” – mondta a mozgalom alapítója, Honti Dániel. 
A kampányban, amelynek idei mottója az egészség, a fizikai és szellemi jó közérzet megteremtése és fenntartása, hasznos tanácsokat és tippeket adnak a pozitív, lelkileg-testileg kiegyensúlyozott mindennapi életvitelhez, és közismert személyiségeket is megkérdeznek, mit tesznek hétköznapjaikban a boldogságuk érdekében. 30 napon keresztül a mozgalom Facebook-oldalán a testmozgástól az egészséges recepteken, a pozitív gondolatokon és a zenén át számos mosolyra serkentő tartalmat lehet találni.
A kampányt idén is támogató Jameson Irish Whiskey minden, belvárosi vendéglátóhelyen eladott üveg után 1000 forintot ad a MentsManust! Mozgalomnak. A megnövesztett arcszőrzetek szépségét értékelik, a szerződött barber shopok pedig egynapi bevételüket ajánlották fel. Az összegyűlt összegből a szűrési módszereket fejlesztik és arra fordítják, hogy minél több férfihoz el tudjanak jutni – írták a szervezők.
Ebben az évben - a járványügyi szabályok betartása mellett – kétezer PSA-szint mérést végzett céges rendezvényeken a MentsManust! A szűrt férfiak 12 százalékának volt megnövekedett PSA-értéke. A PSA-mérés, vagyis a prosztata specifikus antigén vizsgálata a prosztatarák korai felismerésének első fázisa. A vénás vérvétellel kapott mintából korai stádiumban felfedezhető a tumor akkor is, ha az tapintással még nem érzékelhető. 
Magyarországon évente több mint 4500 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, szakmai becslések szerint több mint húszezren vannak, akik már szembesültek a betegséggel. Az életkilátások és az életminőség javításáért a betegek is sokat tehetnek – írta a prosztatarákos férfiakat segítő 10 Ezer Lépés Program közleményében. 
Nemzetközi tanulmányok szerint lényegesen kisebb a prosztatarák következtében bekövetkező halálozás azon férfiak körében, akik a diagnózis után is rendszeresen – legalább hetente három alkalommal és legalább 30 percen keresztül – a pulzusszámot tartósan emelő sportot, fizikai aktivitást végeznek. 
A Janssen által támogatott programban részt vesz a Magyar Rákellenes Liga, urológusok, onkológusok, gyógytornászok is. A Facebook-oldalon prosztatarákos betegeknek szóló információkat, gyógytorna videókat, prosztatarákos férfiak történeteit bemutató riportokat tesznek közzé és a tervek szerint szakmai előadásokat is közvetítenek majd.

Francia szakemberek: A járványnak több egymást követő hulláma lehet a tél végén

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 16:58

Fotó: DAMIEN MEYER / AFP
„Nehéz hónapok előtt állunk egy szélsőségesen nehéz helyzetben” – hangsúlyozták.
A koronavírus-járvány Európát jelenleg sújtó második hulláma nem a végső, és a tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán egymást követő, több hullámra kell számítani – jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács.
„Nehéz előre látni, mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az magán a víruson, az időjárási viszonyokon, valamint a vírus terjedésének megfékezésére foganatosított intézkedéseken, s azok társadalmi elfogadottságán, azaz hatásán is múlik”

– írták legutóbbi, október 26-i keltezésű véleményükben a francia döntéshozókat segítő szakemberek, két nappal azelőtt, hogy az Emmanuel Macron államfő által összehívott védelmi tanács általános lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről döntött.
„Nehéz hónapok előtt állunk egy szélsőségesen nehéz helyzetben”

– fogalmazott a hétfőn nyilvánosságra hozott véleményében a tudományos tanács, amely a második hullám végét az év végére vagy a jövő év elejére feltételezi. A testület azt javasolja, hogy erre az időpontra a jelenlegi 40 és 50 ezer közötti napi esetszámot maximum 5 és 8 ezer közé kell korlátozni, és a vírus terjedését szigorúan ellenőrzés alá kell vonni. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy bármilyen intézkedéseket is foganatosítson a kormány,
„azok nem lesznek elégségesek újabb hullámok elkerülésére a második után”.

A tudományos tanács az október 26-i véleményében az általános karantén kihirdetését szorgalmazta, amelyet a kormány végül meg is tett.
„Több egymást követő hullám lehet a tél végén és 2021 tavaszán különböző dolgoktól függően”

– írták a szakemberek, kiemelve az időjárási viszonyokat és a kormány stratégiájának hatékonyságát. A francia szakemberek szerint az európai kormányok a járvány egymást követő hullámainak kezelésével fognak szembesülni az első oltóanyagok és ellenszerek bevezetéséig, amelynek időpontjára a tudományos tanács „talán 2021 második negyedévét” jelölte meg.

A Baby Shark lett minden idők legnézettebb YouTube-videója

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 16:19

Fotó: Youtube/Pinkfong
A bonyolultsággal nem vádolható, de legalább fülbemászó gyerekdal a Despacitót győzte le.
A rendkívül fülbemászó dallamú gyerekdal, a dél-koreai Pinkfong Baby Shark című slágere lett minden idők legnézettebb videója a YouTube-on. A hétmilliárd feletti nézettségi számot produkáló videó legyőzte a korábbi rekordert, a Puerto Rico-i Luis Fonsi és Daddy Yankee 2017-es világslágerét, a Despacitót – írta hétfőn online kiadásában a The Guardian.
A Baby Shark több mint négy évvel a feltöltése után érte el a rekordnak számító nézettséget. A régóta gyerekdalként ismert sláger eredeti szerzője ismeretlen. Globális jelenséggé azt követően vált, hogy a tízéves koreai-amerikai énekes, Hope Segoine elénekelte. 
Az oktatási anyagokkal foglalkozó Pinkfong cég készített videót a dalhoz, amely először Délkelet-Ázsiát, majd az Egyesült Államokat és Európát is meghódította. Bár csak 1 perc 21 másodperces, repetitív ritmusa végtelen ismétlésre csábít. A brit slágerlistán a hatodik, az amerikain a 32. helyig jutott. A fülbemászó dallamnak számos feldolgozása született, elkészítette remake-jét Luis Fonsi is, a koronavírus-járvány idején pedig elterjedt a kézmosásra buzdító változata is. A dal nyomán slágertermékek sora, a Baby Sharkot megidéző könyvek és egyéb tárgyak is készültek. 
Jonathan Wright gyermekdal-szerző 2019-ben azzal érvelve beperelte a Pinkfongot, hogy mivel 2011-ben hasonló verziót készített a dalhoz, övé szerzői jog. Az ügyben egyelőre nem született döntés.
A múlt hónapban ismét egy feltételezett jogsértés középpontjába került a dal: egy oklahomai börtön három dolgozóját kegyetlenséggel vádolták, mivel állítólag megbilincselt fogvatartottakat arra kényszerítettek, hogy két órán keresztül a Baby Sharkot hallgatva álljanak. David Prater kerületi ügyész szerint az ismétlődő dal „aránytalanul nagy stresszt jelentett a fogvatartottak számára, akik nagy valószínűséggel már így is szenvedtek”.