Előfizetés

Szijjártó Péter koronavírusos lett

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.04. 08:15

Fotó: Soós Lajos / MTI
A külgazdasági és külügyminiszter jelenleg Thaiföldön van, de már megkezdődtek az egyeztetések a hazaszállításáról.
Az ázsiai tárgyalások során, a Bangkokba történő érkezést követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus-tesztje pozitív lett - tájékoztatta az MTI-t Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke. Szijjártó Péter kambodzsai munkalátogatását követően utazott Thaiföldre, ahol több kétoldalú tárgyalás is várt volna rá. Sajtófőnöke szerint a helyi szabályoknak megfelelően 
a külügyminiszter jelenleg egy bangkoki kórházban tartózkodik, és mivel tünetmentes, megkezdődtek a hazaszállításával kapcsolatos egyeztetések.

Hozzátette: Szijjártó Pétert közvetlenül az Ázsiába történő indulás előtt is tesztelték, ami akkor negatív eredményt hozott. A miniszter hazatérése után karanténba vonul annak érdekében, hogy se családját, se másokat ne fertőzzön meg.

A BKK is reagált Orbán bejelentésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.04. 08:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
A sűrített menetrend már nyár óta érvényben van – állítja a közlekedési vállalat.
"Karácsony Gergely főpolgármester még nyár közepén döntött arról, hogy a járatok a reggeli csúcsidőszakban, hosszabb idősávban – egészen 9 óráig - sűrűbben közlekedjenek Budapesten. A sűrített menetrend azóta is érvényben van a főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen és egyéb frekventált vonalakon közlekedő buszjáratokon" – reagált Orbán Viktor tegnapi bejelentésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). 
Közleményükben hangsúlyozták, hogy másokhoz hasonlón ők is csak a sajtóból értesültek a kormány szándékáról, mely szerint sűríteniük kell a közösségi közlekedési járatok csúcsidei közlekedését. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK ugyanakkor tavasz óta intézkedések sokaságával, jelentős anyagi áldozatvállalással támogatta a járvány elleni védekezést, és ezután is mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot nyújtsa az utasoknak. Mindemellett bejelentették azt is, hogy november 7-étől az M3 metróvonal középső szakaszának felújításával járó pótlására további 100 autóbuszt és 10 villamost biztosít. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK eltökélt célja, hogy tovább bővüljön a fővárosi járműállomány, és a mostanihoz hasonló helyzetekben több modern, nagy kapacitású jármű legyen bevethető. Ebben nagy segítséget jelentene, ha a kormány támogatná Budapestet abban, hogy új trolikat, buszokat, villamosokat vásárolhasson – írták.

„Hasznosítani kellene a szlovákiai covid-teszt tanulságait”

Danó Anna Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.11.04. 07:25

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak.
Egy nap alatt 20 százalékkal nőtt Magyarországon a koronavírus miatt elhunytak száma: míg hétfőre virradóan 70, addig a következő huszonnégy órában 84 áldozata volt a járványnak. Nem csak az elhunytak, a fertőzöttek száma is jelentősen nőtt. Kedd reggeli közlés szerint egy nap alatt újabb 3989 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 86769-re bővült az azonosított fertőzöttek köre, miközben a mintavételek száma 1.111.991. Vagyis a tesztek mintegy 7,8 százaléka lett pozitív. Összehasonlításul: Szlovákiában a hétvégén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, a lakosság kétharmadát, 3,63 millió embert vizsgáltak meg, és 38 359 esetben, a teszteltek 1,06 százalékánál mutatták ki a vírust. – Nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy covid tesztelés tanulságait – mondta lapunknak Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos, aki szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak. A hagyományos módszerrel Szlovákiában is csak napi 2-3 ezer fertőzöttet találtak, a nagy szűréssel viszont egy hétvége alatt 38 ezret. Így őket el lehet különíteni és ezzel megakadályozni, hogy továbbadják a fertőzést. Falus szerint hasonló haszna lenne annak is, ha megismételnék legalább a nyári Huncover vizsgálatot, amikor 17 ezres reprezentatív szűréssel térképezték fel a lakosság átfertőzöttségét. A szlovákiai nagy felmérést Magyarország 200 medikussal segítette, 154-en a Semmelweis Egyetemről, 50-en pedig a Debreceni Egyetemről utaztak ki. A Semmelweis Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Tripolszky Bálint a Népszavának azt mondta: – A feladatban önkéntesen lehetett részt venni, a jelentkezők kiválasztásánál azt vettük figyelembe, hogy a legtapasztaltabbakat küldjük. Az önkéntesek kétharmada ötöd, illetve hatod éves hallgatókból, egyharmaduk pedig már végzett orvosokból, rezidensekből állt, akik a hazai Huncover országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket. Tripolszky Bálint azt is elmondta, arról csak utólag értesültek, hogy az önkéntesek ezer eurós tiszteletdíjat kaphatnak Szlovákiától, így az elsődleges motivációban ez nem játszott szerepet.

Blokkolta a kérdéseket a Fidesz

Elmaradt a járványügyi védekezésért felelős vezetők keddi meghallgatása a parlament népjóléti bizottságában, miután a kormánypárti képviselők egyéb elfoglaltságukra hivatkozva távol maradtak. Emiatt hiába jelent meg a bizottság ülésén Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, Menczer Tamás külügyi államtitkár, az ülés elmaradt. Így nem is kérdezhették őket a képviselők. A bizottsági ellenzéki elnöke, Korózs Lajos bejelentette: november 9-re újra összehívja az ülést. D. A.