Oktatás;koronavírus;járvány;

2020-11-05 06:29:00

„Magukra hagyták az iskolákat”

Azonnali lépéseket követelnek a szakszervezetek a diákok, tanárok védelme érdekében.

Csalódottsággal vegyes felháborodással fogadták a pedagógusok, hogy az egyre fokozódó járványhelyzetben Orbán Viktor miniszterelnök kedden semmilyen intézkedésről nem tett bejelentést, ami a diákok, pedagógusok és más iskolai dolgozók védelmét szolgálná. Az oktatásirányítás szerint minden rendben, de az érintettek nem így látják.

– Özönlenek hozzánk a panaszok, több iskolában még a kollégáknak sem árulják el, vannak-e koronavírus-fertőzöttek – nyilatkozta lapunknak Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke. Tud olyan budapesti intézményről, ahol az egyik pedagógus két hétig távol volt, de a vezetés személyes adatokra hivatkozva semmit nem akart elárulni a hogylétéről. Csak később derült ki, hogy koronavírusos volt, de kontaktkutatás nem történt. Van olyan – szintén fővárosi – intézmény is, ahol a hét elején a tantestület 20 százaléka hiányzott. Komjáthy Anna szerint magukra hagyták az iskolákat.

A PDSZ egy állásfoglalást is közzétett, amelyben arról írtak: kritikus a helyzet az oktatásban, és most már nincs más megoldás, mint visszaállítani a digitális munkarendet minden intézményben. Komjáthy Anna hozzátette, elsősorban azokon a településeken kellene bezárni az iskolákat, ahol megjelent a koronavírus – még akkor is, ha az adott intézményben egyelőre nem történt fertőzés.

Komolyabb fellépést vár a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Szabó Zsuzsa elnök azt mondta, a tavaszihoz hasonló teljes iskolabezárást nem tartanák jónak, viszont ott, ahol akár csak egy fertőzött diák, tanár vagy más iskolai dolgozó van, legalább tíz napra azonnal el kellene rendelni a távoktatást. Azok pedig, akik karanténba kerültek, csak negatív vírusteszt birtokában mehessenek vissza az intézménybe.

– Tudjuk, hogy ez nem könnyű lépés, különösen, ha alsó osztályos kisgyermekek is érintettek, akik otthoni felügyeletre szorulnak. De a családbarát kormány oldja meg, hogy legalább az egyik szülő 100 százalékos táppénzzel otthon maradhasson – fogalmazott Szabó Zsuzsa. Hangsúlyozta, azonnal tenni kellene valamit a krónikus betegséggel küzdő pedagógusok védelme érdekében, hogy ne történjen több haláleset.

A múlt heti őszi szünetet követően már több pedagógus halálhíréről lehetett olvasni: Tiszafüreden, Nyíregyházán, Ercsiben, Makón is tanárok hunytak el, néhányuk bizonyítottan koronavírus-fertőzést követően. Szerdán meghalt a kecskeméti Piarista iskola egy lelkész-tanára is, igaz, ő már nyugdíjas volt, egy ideje nem tanított az intézményben.

– A megfelelő védőtávolság betartásával, a maszkhasználattal, a rendszeres kézmosással és takarítással jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély – közölte megkeresésünkre az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ. Hozzátették, a biztonság érdekében születtek meg azok a korlátozó intézkedések és rendeletek is, amelyek jelentősen megszigorították az iskolákba történő belépés szabályait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) azt szerettük volna megtudni, szeptember elseje óta pontosan mennyi oktatási intézményben kellett rendkívüli szünetet, digitális munkarendet elrendelni, de csak annyit írtak: tanévkezdés óta átlagosan az intézmények 2-5 százalékát érinti a járvánnyal kapcsolatos tanügyi intézkedés. Ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 feladatellátási-hellyel számolunk, akkor ez 270-675 feladatellátási helyet jelent. Az Operatív Törzs tegnapi tájékoztatója szerint szerda reggelig 67 óvodában és 6 iskolában volt rendkívüli szünet, 42 osztályban és 16 iskolában digitális munkarend.