Előfizetés

Müller Cecília: A legrosszabbra készülünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 12:24

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos értékelése szerint a koronavírus-járvány adatai alapján Magyarország az európai középmezőnyben van.
Laposítsuk el ismét a járványgörbét, csökkentsük a kontaktusok számát, ne kerüljünk közel egymáshoz – szólított fel mindenkit az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Miután ismertette az ismét rekordszámú fertőzés- és halálozásszámot jelző reggeli járványügyi adatokat, azután elmondta: a koronavírus-járvány terjedése az egész világon, különösen Európában, így hazánkban is exponecnciálisan növekvő szakaszban van, ami az ellátórendszerre jelentős terhet ró.
„Elérkezett az idő, amikor számítanunk kell a fertőzöttek számának további emelkedésére, kórházi ellátások szükségességére”

– emelte ki a szakember.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, amit Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban már jelzett: 
„Át kell ütemeznünk a halasztható ellátásokat, műtéteket, és erről még pénteken rendelkezés születik. Noha sok ágy és lélegeztetőgép rendelkezésre áll, ehhez ellátó-személyzet is kell, a lehető legrosszabb helyzetre készülünk.”

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozással kapcsolatban kiemelte: országszerte 19 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük, 4 alkalommal figyelmeztetést, 8-szor helyszíni bírságot szabtak ki, 7 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A A járványügyi védekezési szabályokat csütörtökön 97 esetben szegték meg. – Elenyésző a figyelmeztetések száma, 96 százalékban súlyos szankciók járnak például a maszkviselés szabályainak megszegéséért: az érintetteknek átlagosan 22 ezer forintos bírságot kell fizetniük.

Cáfol az SE: Nem kezelnek lélegeztetőgépet a pszichiáterek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 11:54

Fotó: Shutterstock
A Semmelweis Egyetem közleménye szerint csak kórházi kezelést és megfigyelést végeznek a Balassa utcai klinikán.
Álhír terjed a Semmelweis Egyetem (SE) Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájáról – közölte Facebook-oldalán a felsőoktatási intézmény. Kiemelték, az egyetem józsefvárosi Balassa utcai épületében kialakított Covid-ellátóhelyen olyan betegeket látnak el, akiknél indokolt ugyan a kórházi kezelés és megfigyelés, de nem szorulnak intenzív terápiás ellátásra és gépi lélegeztetésre.
Vagyis a pszichiátereknek és neurológusoknak nem kell lélegeztetőgépet kezelniük. Az érintett intézményben dolgozó orvosok és egészségügyi szakdolgozók belgyógyászokkal és pulmonológusokkal együtt vesznek részt koronavírusos betegek ellátásában – írták.

Száz fölött az egy nap alatt Covidban elhunytak száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 09:48

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Magyarországon is tomboló koronavírus-járványban péntekre csaknem ötezernyi új fertőzöttet találtak.
Péntek reggelre 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a legfrissebb adatokat a kormányzati tájékoztató oldal. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2250-re emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 74 162 ember. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.  Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.  Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon, A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük – hívták fel a figyelmet.