egészségügy;koronavírus;

2020-11-07 06:00:00

Érvénytelenítették a kórházigazgatói pályázatokat

Lapunk úgy tudja: a fővárosban öt csúcskórház működne, kettő a budai, kettő a pesti oldalon és az ötödik a Honvédkórház lesz.

A döntés előtt, az utolsó „percekben” érvénytelenített több tucat, a nyár végén, kora ősszel meghirdetett kórházigazgatói és gazdasági vezetői pályázatot a szaktárca az elmúlt napokban – értesült a Népszava. A hét elején számoltunk be arról, hogy januárban nemcsak új törvény, de rendszerátalakítás is lesz az egészségügyben. Emiatt írták felül a korábban megkezdett pályáztatást és ahelyett negyven új posztra keresnek vezetőket. Hozzájuk tartoznának egy-egy régiók kórházai, rendelőintézetei, alapellátói is. Ezt az információnkat pénteken Kásler Miklós humán miniszter erősítette meg az Életközelben című videoközleményében.

Kásler Miklós miniszter a videoközleményében beszélt arról az öttagú bizottságról, amely az állami kórházak vezető tisztségére tesz majd javaslatot. Azt mondta, ez a magyar egészségügy teljes átalakulásának a része, de nyilvánvalóan összefügg a járvánnyal is. Hiszen – tette hozzá – a pandémia „rendkívül markánsan mutatott rá a magyar egészségügy erényeire, erősségeire, de a hiányosságaira is”.

Ennek megfelelően – emelte ki – sokirányú változás kezdődött meg: átalakul a magyar egészségügyi ellátás struktúrája is, és a megyei kórházak felértékelődnek, irányítani fogják a megyében lévő városi kórházakat. Utóbbiak pedig összefogják az alapellátás családi orvosait, praxisközösségeit, járóbeteg-szakrendelőit. „Tehát a megyei kórházigazgatóknak más képességekre van szükségük ahhoz, hogy a megnövekedett feladatoknak eleget tudjanak tenni. Éppen ezért olyan szakértőket kértünk fel, akik ismerik a magyar kórházak világát” – jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy a legalkalmasabb embereket keresik a pozíciókra. Korábban írtuk, hogy mások mellett ebbe a bizottságba korábbi államtitkár, országos tisztifőorvos, MTA-munkatárs is meghívást kapott.

Lapunk úgy tudja: a fővárosban öt csúcskórház működne, kettő a budai, kettő a pesti oldalon és az ötödik a Honvédkórház lesz. A negyven intézmény a megyei kórházakból, az országos intézetekből és az öt fővárosi csúcskórházból jön össze. Úgy tudjuk, a jelenlegi országos intézetekről leválasztják a korábban azokhoz csatolt kórházakat. Így például Covid-ellátás szakmai centrumát jelentő a Dél-Pesti Centrumkórházból is kiválik az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet. Az utóbbi az egykori Szent László kórház területén működik majd, míg a Dél-Pesti Centrumkórház az egykori Szent Istvánban marad. Hasonlóan szétválasztják a Péterfyt és az Országos Traumatológiai Intézetet, amely bő évtizede működik egy intézményként.