Előfizetés

Érvénytelenítették a kórházigazgatói pályázatokat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.11.07. 06:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Lapunk úgy tudja: a fővárosban öt csúcskórház működne, kettő a budai, kettő a pesti oldalon és az ötödik a Honvédkórház lesz.
A döntés előtt, az utolsó „percekben” érvénytelenített több tucat, a nyár végén, kora ősszel meghirdetett kórházigazgatói és gazdasági vezetői pályázatot a szaktárca az elmúlt napokban – értesült a Népszava. A hét elején számoltunk be arról, hogy januárban nemcsak új törvény, de rendszerátalakítás is lesz az egészségügyben. Emiatt írták felül a korábban megkezdett pályáztatást és ahelyett negyven új posztra keresnek vezetőket. Hozzájuk tartoznának egy-egy régiók kórházai, rendelőintézetei, alapellátói is. Ezt az információnkat pénteken Kásler Miklós humán miniszter erősítette meg az Életközelben című videoközleményében.
Kásler Miklós miniszter a videoközleményében beszélt arról az öttagú bizottságról, amely az állami kórházak vezető tisztségére tesz majd javaslatot. Azt mondta, ez a magyar egészségügy teljes átalakulásának a része, de nyilvánvalóan összefügg a járvánnyal is. Hiszen – tette hozzá – a pandémia „rendkívül markánsan mutatott rá a magyar egészségügy erényeire, erősségeire, de a hiányosságaira is”. Ennek megfelelően – emelte ki – sokirányú változás kezdődött meg: átalakul a magyar egészségügyi ellátás struktúrája is, és a megyei kórházak felértékelődnek, irányítani fogják a megyében lévő városi kórházakat. Utóbbiak pedig összefogják az alapellátás családi orvosait, praxisközösségeit, járóbeteg-szakrendelőit. „Tehát a megyei kórházigazgatóknak más képességekre van szükségük ahhoz, hogy a megnövekedett feladatoknak eleget tudjanak tenni. Éppen ezért olyan szakértőket kértünk fel, akik ismerik a magyar kórházak világát” – jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy a legalkalmasabb embereket keresik a pozíciókra. Korábban írtuk, hogy mások mellett ebbe a bizottságba korábbi államtitkár, országos tisztifőorvos, MTA-munkatárs is meghívást kapott. Lapunk úgy tudja: a fővárosban öt csúcskórház működne, kettő a budai, kettő a pesti oldalon és az ötödik a Honvédkórház lesz. A negyven intézmény a megyei kórházakból, az országos intézetekből és az öt fővárosi csúcskórházból jön össze. Úgy tudjuk, a jelenlegi országos intézetekről leválasztják a korábban azokhoz csatolt kórházakat. Így például Covid-ellátás szakmai centrumát jelentő a Dél-Pesti Centrumkórházból is kiválik az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet. Az utóbbi az egykori Szent László kórház területén működik majd, míg a Dél-Pesti Centrumkórház az egykori Szent Istvánban marad. Hasonlóan szétválasztják a Péterfyt és az Országos Traumatológiai Intézetet, amely bő évtizede működik egy intézményként.

A teljes ellenzék megszavazza a veszélyhelyzeti törvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 21:40

Fotó: Kovács Attila / MTI
Az ellenzék tudja támogatni a 90 napos hosszabbítást, kisebb garanciális feltételekkel.
A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői is megszavazzák az Orbán Viktor által kedd este bejelentett rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot – tájékoztatta Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes a péntek délutáni döntésük után az atv.hu-t. Orbán Viktor kedd este jelentette be, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt újra veszélyhelyzetet rendelt el, az alkotmány szerint ugyanakkor 15 napig érvényes. A miniszterelnök az Országgyűléstől azt kérte, szavazzák meg a rendkívüli jogrend 90 nappal történő meghosszabbítását.  Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökre hétpárti egyeztetést hívott össze. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélés után kiderült, az ellenzék tudja támogatni a 90 napos hosszabbítást, kisebb garanciális feltételekkel.  Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy az MSZP kész megszavazni a négyötödös parlamenti kivételes eljárást is (így egy nap alatt megtárgyalhatják és el is fogadhatják a törvényt ) és magát a törvényt is a 90 napos veszélyhelyzetről, hiszen a legfontosabb követelésük teljesül a 90 napos határidő megszabásával. Hangsúlyozta, hogy megszavazzák a javaslatot, ha a Fidesz nem csempész bele még a szavazás előtt valamilyen meglepő módosítást. A hvg.hu-nak az LMP, és a Jobbik is azt mondta, hogy komoly a helyzet, szükség van erre, ezért a tavaszinál is súlyosabb válsághelyzetben minden segítséget megadnak. Az MSZP és a Párbeszéd viszont azt is szeretné, hogy az ellenzéki frakcióvezetők is Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a különleges jogrenddel kapcsolatban alkotmányos aggályok merülnének föl, és a taláros testület három nap alatt döntsön az indítványról. Az ellenzéki frakciók kedden a házszabálytól való eltérést is megszavazzák, ez a négyötödös döntés teszi lehetővé, hogy már kedden meglegyen a zárószavazás is a 90 napos hosszabbításról. Csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a törvényt

Karácsony Gergely: Egy indítvány a 4,5-szeresére emeli a Fővárosi Vízművek által befizetendő adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 21:39

Fotó: Fővárosi Vízművek / Facebook
A főpolgármester szerint abszurd, hogy egy önkormányzat külön adót fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek.
Eddig azt hallgattuk a kormány bülbülszavú tagjaitól, hogy a kormány nem támogat semmiféle adóemelést. Erre ma megjelenik egy fideszes módosító indítvány, ami az eddigi 4,5-szeresére (!) emeli a Fővárosi Vízművek által befizetendő adót – írta Karácsony Gergely péntek este Facebook-oldalán. A főpolgármester megjegyezte, hogy az önmagában abszurd, hogy egy önkormányzat külön adót fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek. 
„Aljas cinizmus ez, végletekig sarcolják, be akarják dönteni Budapestet és más nagyvárosokat. Talán a járvány kezelésében kellene a határozottság nem az ostoba és káros sarcpolitikában”

– állapította meg a politikus.