Előfizetés

Parragh javaslata kivéreztetné az önkormányzatokat

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.11.08. 18:42

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Ne kelljen a kis és közepes vállalkozásoknak iparűzési adót fizetniük egy évig – ezt javasolta többek között Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek vasárnapi találkozójukon. A cégeknek ez jövőre akár több száz milliárd forintos könnyítést jelentene, ugyanakkor az önkormányzatoknál ugyanekkora hiányt.
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap egy Facebook-videóban jelentette be, hogy a pihenőnapon fogadta az MKIK elnökét. A videóból semmi lényeges nem derült ki, a miniszterelnök elmondása szerint a várható egészségügyi intézkedésekről tájékoztatta a kamarai főnököt. Parragh László is megszólalt az RTL Híradójában, ahol elmondta, hogy két lényeges javaslatot tett a kormányfőnek kis és közepes vállalkozások (kkv) helyzetének megkönnyítésre: az első javaslata szerint a társasági nyereségadó kilenc százalékos kulcsát öt százalékéra kellene csökkenteni átmenetileg egy esztendőre, illetve a önkormányzatoknak fizetendő iparűzési adófizetési kötelezettséget egy évre fel kellene függeszteni. Az MKIK elnöke egy fél mondatban utalt arra, hogy mindenkinek vannak költségei – így az önkormányzatoknak is – de a cégeket szerinte így kellene tehermentesíteni. A társasági adóból idén az kormánynak alig 300 milliárd forint bevétele keletkezett, ennek kieső kisebbik fele 130-150 milliárd, ami összevetve az atlétikai stadion 203 milliárd forintos árával, egy jelentős, de nélkülözhető tétel az állami költségvetésben. Ezzel szemben a helyi iparűzési adó (hipa) egy éves felfüggesztése sokkal nagyobb falat: az elfogadott 2021-es költségvetés szerint jövőre az adót kivető önkormányzatok mintegy 860 milliárd forintos bevételre tesznek szert hipa-ból és más adókból, mint például az idegenforgalmi adó. Így a javaslat mintegy 800 milliárd forintos kieséssel járna, már ha a kormány azt megfontolná és minden cégre vonatkozna. Parragh László ugyanakkor arról beszélt, hogy az adófelfüggesztést csak a kkv-k támogatására használnák, vagyis a lehetőséggel csak az 500 fő alatti cégek élhetnének. A nem kkv cégek száma Magyarországon néhány százra rúg, vagyis a javaslat ezzel a megkötéssel is több száz milliárd forintos forráskiesést jelentene az önkormányzatok számára.  A teljes önkormányzati szektor bevétele 3000 milliárd forint, azaz közel minden harmadik forintot elvenne a javaslat. A hipa-t majdnem minden település kiveti, a 3200 önkormányzatból csupán 370-ben nem szednek adót. Az adó mértéke a cégek árbevételének 0-2 százaléka lehet, ugyanis az adó kivetéséről és annak mértékéről az önkormányzatok rendeletben dönthetnek. A hipa bevétele ugyanakkor koncentráltan jelennek meg a nagyvárosok költségvetésben: Budapesten például 170 milliárd folyik be belőle. 

Schmidt Jenő: Ha kiesik a hipa, az államnak kell pótolni

Nem eszik ilyen forrón a Parragh-féle javaslatot – reagált az ötletre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő lapunknak kifejtette, hogy az ezermilliárdos éves iparűzési adó bevétel nagy részét, legalább 800 milliárdot olyan kötelező feladatok ellátására fordítják a települések, mint a bölcsődék, óvodák, szociális ellátás, könyvtár vagy művelődési ház működtetése. Ha kiesik ez a hatalmas összeg, a működés kiadásait az államnak kell fedezni a központi költségvetésből, ami a legnagyobb önkormányzati szövetség vezetője szerint kezelhetetlen terhet jelentene a központi költségvetésnek. Ha pedig viccnek szánta a hipa felfüggesztését a kamarai elnök – nevetett fel Schmidt Jenő –, viccelni ő is szeret, ezért azt kérdezi Parragh Lászlótól, miért is kötelező a kamarai tagság és regisztrációs díj megfizetése Magyarországon? (Gulyás Erika

Parragh elmondta, mit javasolt Orbánnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 17:20

Fotó: Népszava
A miniszterelnök és az MKIK elnöke a Karmelita kolostorban tanácskozott.
A társasági nyereségadó 5 százalékra csökkentését egy esztendőre és az iparűzési adó akár egy évre szóló felfüggesztését javasolta Parragh László Orbán Viktor miniszterelnöknek – ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke mondta el az RTL Híradónak.
Vasárnap mi is beszámoltunk arról, hogy Parragh és Orbán a Karmelita kolostorban tanácskozott. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: A megbeszélésen a koronavírus-járvány elleni védekezés gazdasági vonatkozásait tekintették át. A kamara elnöke ismertette a miniszterelnökkel az MKIK véleményét és javaslatait.

Az MSZP könnyítené a közműfeltételeket

M. I.
Publikálás dátuma
2020.11.06. 19:32
Illusztráció
Fotó: Népszava
A közműcég a tartozás miatt kikapcsolt szolgáltatás törlesztés utáni visszakötéséért, illetve az előre fizetős mérőért ne kérhessen plusz pénzt – javasolja az MSZP.
Ha az áram- vagy gázellátásból kikapcsolt lakossági fogyasztó rendezi valamennyi lejárt tartozását, a szolgáltató annak tudomására jutását követő 24 órán belül köteles kezdeményezni a díjmentes visszakapcsolást – javasolja a közműcsatlakozások könnyítését célzó, a parlament előtt fekvő kormányjavaslathoz az MSZP. Az ellenzéki párt indítványa szerint kérelem esetén az előre fizetős mérő felszerelési költségei a szolgáltatót terhelnék. Indoklásukban kifogásolják, hogy jelenleg a visszakötés díjköteles, miközben a tartozás megtérítése is erőn felüli áldozatvállalást követel. Az MSZP úgyszintén szorgalmazza, hogy az előrefizetős mérők felszerelése ne csak a szociálisan rászorulók, hanem valamennyi fogyasztó számára váljon ingyenessé.