Budapest;Parragh László;iparűzési adó;

2020-11-10 06:40:00

Parragh: Spóroljanak Karácsonyék!

Nagy esélyt lát az iparűzési adó jövő évi eltörlésére Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Pontosan mit javasolt a kormányfőnek az iparűzési adóval kapcsolatban vasárnap?

Bajban vannak a gazdasági szereplők, márpedig ilyenkor nem elvenni kell, hanem adni. Az iparkamara nevében ezért azt a javasoltam, hogy a mikro- kis és közepes vállalkozások (kkv) helyzetének megkönnyítése érdekében jövő évre függesszék fel vagy teljes egészében töröljék el az iparűzési adófizetési kötelezettséget. Ez az adó nagy terhet jelent főleg a mikro- és kisvállalkozásoknak. Amikor Karácsony Gergely főpolgármester azt mondja, hogy 2 százalékról 2,5 százalékra emeljék fel az iparűzési adó mértékét, akkor valójában 20 százalékkal többet szedne be a járvány miatt egyébként is megtépázott vállalkozásoktól. Ez őrült nagy pénz. Elengedése érdemben segítheti a cégeket, míg az önkormányzatoknak 10 százalékos bevételkiesést jelent. A kamara a gazdaság működőképességének fenntartása érdekében a vállalkozások terheinek csökkentését támogatja.

A fővárosi önkormányzatnak ez 62 százalékos bevételkiesést jelentene.

Hol van az megírva, hogy öt helyettes kell a főpolgármester mellé? Tudom, hogy ez populistán hangzik, de attól még igaz. A fővárosi önkormányzatnak önmérsékletet kellene gyakorolnia és el kell kezdeni valóban takarékoskodni és kigazdálkodni a működési költségeit.

Budapesten 135 milliárdot kellene megspórolni. Ez elég messze van a helyettesek fizetésétől.

Az MKIK elnökeként a vállalkozók érdekeit kell képviselnem. Elfogadhatatlannak tartom, hogy azért kerüljenek a vállalkozások nehéz helyzetbe, hogy a főváros kitermelje a bérfejlesztést. Meglátjuk mi lesz a két erőhatás - az önkormányzati, illetve a gazdasági érdekek - eredője.

Az iparűzési adóbevétel kétharmada a nagyvállalatoktól származik, így kétséges, hogy ez a lépés valóban a kis- és középvállalkozásokon segítene.

Ez matematikailag ugyan igaz, de összességében mégis hamis állítás. A multik által befizetett adó ugyanis a kisebb cégektől származik. Egy ilyen kormányzati intézkedés pozitív hatása a gazdaság kapillárisain keresztül leszivárog a kisvállalkozásokhoz.

Hogy fogadta Orbán Viktor miniszterelnök a javaslatot?

Erős esélyt látok arra, hogy a javaslatom át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre. Én az elengedés mellett vagyok. Ami pedig az időtartamot illeti, egy év elegendő lehet, hiszen néhány hónap múlva nagy eséllyel meglesz a vakcina, őszre mindenkit beolthatunk és a gazdaság visszazökkenhet a normál kerékvágásba.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a kieső adóbevételt a kormánynak pótolnia kell, különben az önkormányzatok nem tudják ellátni a kötelező feladataikat, ez viszont a központi költségvetést terhelné meg kezelhetetlen mértékben.

Ennek a kérdésnek többféle vetülete létezik, a kormány dönt arról, hogy számára melyik a fontosabb.

Mennyire ért egyet azzal az állítással, miszerint ez a lépés valójában az önkormányzati rendszer régóta rebesgetett átalakításának gazdasági megalapozása?

Az is régi állítás, hogy az iparűzési adó nem igazságos. Győr például egyedül zsebeli be az autógyártól az adót, miközben a dolgozók nem csupán ott élnek, hanem például a közeli Nyúl községben és Pannonhalmán, közben azok a települések semmit se kapnak, viszont a gyár munkaerő vonzása miatt növekvő lakosságnak nyújtott közszolgáltatásokat nekik kell fizetniük. Az iparűzési adót tehát jobban szét kellene teríteni.