Előfizetés

Elárvereznek egy darabot az Eiffel-torony csigalépcsőjéből

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.11. 13:54

Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP
Az eredeti csigalépcsőt a lift beszerelésekor feldarabolták és múzeumoknak ajándékozták. Vagy ahogy most is, árverésen eladták.
A csaknem három méter magas lépcsőszelvényt december 1-jén bocsátja áruba az Artcurial aukciósház, amely 30 és 40 ezer euró közötti leütési árral számol. A lépcsődarab az első és a második szintet összekötő feljáróból származik, melynek egy másik darabját 2016-ban félmillió euróért árverezte el az Artcurial. 
Az árverésre bocsátott, 1889-ből származó csigalépcsőt 1983-ban bontották le, amikor liftet szereltek be a toronyba. A lépcsőt összesen 24 részre vágták, annak csupán egyetlen darabja maradt az Eiffel-toronyban, az 58 méter magasan lévő első emeleten. 
Három lépcsődarabot franciaországi múzeumoknak adományoztak, egyet-egyet a párizsi Orsay- és a La Villette-múzeumnak, egyet pedig nancy-i Vastörténeti Múzeumnak.
A lépcső többi része árverésen kelt el és szétszóródott a nagyvilágban, így megtalálható az Eiffel-torony egy-egy kicsiny darabja például a kaliforniai Disneylandben, a New York-i Szabadság-szobor közelében vagy Jamanasi japán városban.
A most aukcióra bocsátott lépcsődarab egy külföldi magángyűjtőtől származik.

Botrány a legendás Diana-interjú körül

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.11.11. 13:06

Fotó: ANTONIO SCORZA / AFP
Független vizsgálat indítására kényszerül a BBC, miután nyilvánosságra került, hogy hamis feltételezések alapján vállalta el 1995-ben a walesi hercegnő a monarchia tekintélyét alaposan megtépázó beszélgetést.
November 20-án huszonöt éve lesz annak, hogy 23 millió brit tekintette meg a BBC felfokozott izgalommal várt interjúját a "világ legszebb asszonyával", Diana hercegnével. A beszélgetés beváltotta a hozzá fűzött "reményeket", amennyiben meghökkentő leleplezésekkel szolgált a királyi családról, különösen Károly walesi hercegről. Diana huszonhárom évvel ezelőtti végzetes párizsi autóbalesete óta a BBC Panorama magazinja által jegyzett műsor és a hercegnő által megszellőztetett titkok történelmi jelentőségre tettek szert. Emlékeztetőül: ebben hangzott el először az azóta szállóigévé vált kifejezés, mely szerint "a házasságban hárman voltak"; Diana alkalmatlannak nevezte Károlyt a királyi címre és bevallotta, maga is "hűtlenné" vált a "rajongásig szeretett" James Hewitt katonatiszthez fűződő kapcsolattal, bár később "alaposan cserben lett hagyva". A "szívek királynője" részletesen beszámolt mentális problémáiról, öngyilkossági kísérleteiről, étkezési zavarairól is. Hangsúlyozta, hogy bár szeretet nélküli házasságban él, mint elvált szülők gyermeke nem akar formálisan elszakadni Károlytól.   
Az udvar tudomása és áldása nélkül létrejött interjú után azonban II. Erzsébet felszólította a walesi hercegi párt, adja be a válókeresetet.

Negyed évszázados rejtély, miért éppen a majdnem teljesen ismeretlen BBC-munkatársra, Martin Bashirra esett a választás, hogy interjút készítsen Diana hercegnővel. Bár a választ a világszerte a közszolgálatiság példaképének tekintett BBC bennfentesei már huszonöt évvel ezelőtt is rebesgették, a sötét magyarázat csak a mostani kerek évforduló kapcsán került nyilvánosságra. A történet úgy szól, hogy az akkor 32 éves Bashir egy grafikussal, Matt Wiesslerrel két hamis számlakivonatot gyártatott, melyek részei voltak egy "bizonyítékokkal teli" dossziénak. A fiatal riporter ezekkel a hitelesnek álcázott papírokkal győzte meg Spencer grófot, Diana öccsét arról, hogy az ő és a hercegnő szolgálatában álló udvaroncok információkat árusítanak Dianáról, titkosszolgálati megbízásra összeesküvést szőnek ellene, sőt, hogy a kiszámíthatatlanságából és bosszúvágyából származó esetleges további károknak elejét vegyék, az életére törnek. A walesi hercegnő megszólaltatásának jogáért olyan brit médianagyságok harcoltak, mint David Frost, a Nixon elnökkel készült inkrimináló interjú szerzője, vagy Charles Moore, a The Sunday, majd a The Daily Telegraph főszerkesztője. Matt Wiessler már 1995 végén színt vallott a BBC-nek, a Panorama akkori, azóta elhunyt főszerkesztőjét riasztva, hogy egy betörés során ellopták tőle a hamisítványokat tartalmazó Bash1 és Bash2 címkét viselő diszkeket. A BBC akkori hírfőszerkesztője, későbbi, alig néhány hete távozott vezérigazgatója, Tony Hall tessék-lássék belső vizsgálatot indított az ügyben, de sem Wiesslert, sem Spencer grófot nem hallgatta meg. Bashirt "tisztességes és tiszteletreméltó" embernek nyilvánította, noha a csalást csak azzal magyarázta, hogy "nem gondolkodott".   
A botrányról szóló kétrészes, a hét elején sugárzott Independent Television (ITV) dokumentumfilmjében Spencer gróf azzal indokolta 15 éves hallgatását, hogy ugyan a bankszámla-hamisításokról értesült, nem tudott a BBC cinkosságáról.

Ebbe csak két héttel ezelőtt avatta be Andy Webb újságíró, aki az információszabadságról szóló törvény révén szerzett bizonyosságot. A BBC új vezérigazgatója, Tim Davie most új, független, az "igazság teljes felderítéséhez" vezető vizsgálatot kezdeményezett. Ez arra is ki fog térni, hogy állítólag az a korabeli, őt minden gyanú alól felmentő levél is hamisítvány, amit Martin Bashir Diana hercegnőtől kapott. (Bashir később, az ITV számára készült dokumentumfilmben Michael Jacksonnak is súlyos erkölcsi károkat okozott.) Csaknem két évtizedes amerikai tévés tevékenysége után Bashir 2016-ban a vallási műsorok főszerkesztőjeként tért vissza a BBC-hez. A műsorszolgáltató egyelőre nem tudja felelősségre vonni, mert év eleji Covid-19 megbetegedésének szövődményeként nemrégiben súlyos szívműtéten esett át. 

Magasabb fokozatba kapcsol a Budapest Bike Maffia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.11. 12:53

Fotó: Népszava
Bár két programot le kell állítaniuk, de ahogy a koronavírus tavaszi hullámában, úgy most is segítenek.
„Hogy leállunk-e? Nem. Most leszünk igazán elemünkben”

- írta Facebook-oldalán a Budapest Bike Maffia (BBM).

Az új járványügyi korlátozások következtében a jótékonysági szervezetnek ideiglenesen le kell ugyan állítania a +1 Szendvics és a Vitamin Kommandó elnevezésű akcióját, de ahogy a járvány tavaszi hullámában tették, továbbra is segítenek. 
Mint írták, elkülönítettek egymillió forintot, melegételt főzetnek és adnak rászorulóknak. 
„Vásárolunk, gyűjtünk, logisztikázunk, osztunk és egy, a BBM életében soha nem látott akcióra készülünk.”

A tavasszal indult Vitamin Kommandó az összegyűjtött vitaminokat idősotthonokba, hajléktalanellátó, illetve olyan bentlakásos intézményekbe juttatja el, ahol idős, legyengült immunrendszerű, azaz a koronavírus által leginkább veszélyeztetett emberek élnek.
Mi is írtunk már a +1 Szendvics – diákok a rászorulókért projektről, amely 2016 áprilisa óta iskolásokkal segíti a hajléktalan embereket, illetve az átmeneti, nappali vagy éjjeli szállók munkáját. Arra kérik a szervezők a diákokat, hogy egy héten egyszer eggyel több szendvicset vigyenek magukkal az iskolába. Mint a honlapjukon írják, a „sok kicsi, sokra megy” elv és az összefogás ereje működik: a programnak köszönhetően átlagosan havi 4000 szendvics, 60 kg gyümölcs, 40 kg tartós élelmiszer, illetve alkalmanként üdítők és tisztálkodószerek jutnak hajléktalan emberekhez. Minden évben 35-40 iskola gyűjt rendszeresen adományokat, 2019 óta óvodák, egyetemek és vállalatok is csatlakoztak a programhoz.
A Budapest Bike Maffia 2011-ben ételadományok elkészítésével és gyűjtésével kezdte a munkáját, az adományokat bringával vitték el az utcán és a szociális ellátásban élő hajléktalan embereknek. Az évek során rengeteg önkéntes csatlakozott, aminek köszönhetően új projekteket és akciókat indíthattak, amelyeknek célja a figyelemfelkeltés és a szemléletváltás is. Az iskolai programok az érzékenyítést, a közösségépítést, az önkéntesség népszerűsítését célozzák. Az elmúlt években több vidéki nagyvárosban és külföldön is indult Bike Maffia: Debrecen, Pécs, Székesfehérvár, Szeged és Miskolc után Pereira (Kolumbia) városában is működésbe léptek a bringás segítők.