Előfizetés

Ukrán vezetők között tarol a vírus, a csehek és a belgák már túl vannak a csúcson

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.11. 21:12
Ukrajnában a korlátozások ellen tüntető vendéglősök verték a fazekakat
Fotó: Stringer /
Eltérő intenzitással támad a koronavírus Európában, mind több országban csökken az esetek száma, de sokan figyelmeztetnek: messze még a vége.
Ukrajnában már a parlament elnöke, Dmitro Razumkov is megfertőződött koronavírussal. Ezt ő maga hozta nyilvánosságra szerdán a Facebookon. A házelnök azt írta, hogy különben jól van, házi karanténba vonul, és onnan folytatja tovább a munkáját. Nem sokkal később Olekszij Reznyikov miniszterelnök-helyettes, a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője tette közzé a Facebookon, hogy neki is pozitív lett a koronavírus-tesztje, és már hétfő este óta házi karanténban van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy elkapta a vírust, szintén aznap derült ki, hogy hivatalvezetőjének, Andrij Jermaknak is pozitív lett a PCR-tesztje. Azóta mindketten házi karanténban dolgoznak. Zelenszkij felesége és hétéves fia még a nyáron esett át a fertőzésen. Szintén koronavírusos volt, de már meggyógyult két vezető ellenzéki parlamenti politikus, Petro Porosenko exelnök, aki az Ellenzéki Szolidaritás élén áll, és Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza párt vezetője. Az ukrán törvényhozás tagjai közül már többtucatnyian fertőződtek meg koronavírussal. Németországban Angela Merkel kancellár közölte szerdán Berlinben, hogy a járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, és a tél végéig kitarthat a védekezés. Kiemelte, hogy a vírus elleni oltás fejlesztéséről ugyan kedvező hírek érkeznek, de az eredmények nem mutatkoznak meg jelentős mértékben. A gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett német szakértői csoport szerint a járvány a második világháború utáni német történelem egyik legmélyebb válságába taszította a gazdaságot.
Mindenkit érint a koronavírus – művészeti installáció Kölnben
Fotó: ROLF VENNENBERND / dpa Picture-Alliance via AFP
A német Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 18 487 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez nagyjából 7 százalékos növekedés az egy héttel korábbihoz képest.  Nagy-Britanniában szerdán már meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ugyanakkor van remény arra, hogy „a dolgok most már jobbra fordulnak”. Ennek alapja a kormányfő szerint, hogy immár reális kilátás a koronavírus elleni oltás, a másik az, hogy tömegessé vált a gyorstesztek alkalmazása. Csehországban pedig egyenesen azt valószínűsítették, hogy országuk a koronavírus-járvány terjedésének legutóbbi adatai szerint „már túl van a csúcson”. Ezért Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint érdemes mérlegelni az óvintézkedések óvatos és fokozatos enyhítését. Robert Plaga oktatásügyi miniszter bejelentette: az általános iskolák első és második osztályos tanulói jövő szerdán visszatérnek az iskolapadokba. A csehek október első felében zárták be az általános iskolákat, de ez a lépés nem talált egyértelműen pozitív fogadtatásra. A szülők egy része is ellenezte, mert a kiskorú gyerekek nem maradhattak otthon felügyelet nélkül, ami sokak számára komoly gondot okozott. A középiskolák és az egyetemek már október elején áttértek a távoktatásra.  
Belgiumban bíznak a kutatókban, csökken az esetszám
Fotó: Valentin Bianchi / Hans Lucas via AFP
Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a koronavírus-járvány terjedésének üteme Belgiumban – közölte szerdán a belga közegészségügyi intézet. Az országban a múlt heti adatokhoz képest közel egy hete 46 százalékkal kevesebb az új fertőzött, és csökkent a kórházba szállítottak száma is. A Belgiumban rendelkezésre álló 2000 intenzív osztályos ágy közül jelenleg 1470 foglalt, az ilyen ellátásra szorulók száma a remények szerint tovább mérséklődik.

Kerüld a kávézókat és az edzőtermeket!

Az éttermek, a kávézók, az edzőtermek és más beltéri helyszínek voltak a felelősök a koronavírus-fertőzések mintegy 80 százalékáért a járvány első hónapjaiban az Egyesült Államokban kutatók elemzése szerint. A Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Stanford, az Északnyugati Egyetem, a Microsoft Research és a Chan Zuckerberg Biohub kutatói tíz amerikai nagyváros – New York, Los Angeles, Chicago, Dallas, Washington, Houston, Atlanta, Miami, Philadelphia és San Francisco – lakosainak a mozgását modellezték a március 1. és május 2. közötti mobiltelefonos adatok alapján. Mintegy 98 millió amerikai mozgását követték nyomon otthonukból 553 ezer helyre. Ezen helyszínek területének nagysága alapján kiszámolták, hogy hány ember tartózkodott egy időben négyzetméterenként az adott helyszínen.  – Az éttermek messze a legkockázatosabb helyek, négyszer olyan kockázatosak, mint az edzőtermek és a kávézók, amelyeket a szállodák követnek az új fertőzések tekintetében – idézte a The New York Times című amerikai napilap honlapja Jure Leskovecet, a Stanford Egyetem kutatóját. A szakemberek a kevésbé kockázatos helyek között említették az autókereskedéseket és a benzinkutakat.

Már több mint 50 ezer ember halt meg a koronavírus miatt Nagy-Britanniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.11. 20:38

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Eddig 34,5 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1 256 725 lett pozitív az országban.
Meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ugyanakkor van remény arra, hogy a dolgok most már jobbra fordulnak. A brit egészségügyi minisztérium szerda este közzétett napi összesítése alapján
az elmúlt 24 órában 595 halálesetről érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe –
eddig 50 361 halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségnek.

Nagy-Britannia – az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után – a világon az ötödik, Európában az első olyan ország, ahol meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.
A londoni egészségügyi minisztérium adatai szerint a szerda estével zárult 24 órában országszerte 22 950 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Nagy-Britanniában eddig 34,5 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1 256 725 lett pozitív.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben. Az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban, és ez a vizsgálati módszer arra vall, hogy valószínűleg megállt a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések számának növekedése. A statisztikai hivatal legutóbbi heti felmérése szerint Angliában, Nagy-Britannia messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében az október 31-én zárult egy hétben 618 700 – hozzávetőleg kilencven lakosonként egy – volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma. Az ONS számításai szerint azon a héten tízezer lakosonként naponta 8,38 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábban mért 9,52 helyett. Ez azt jelenti, hogy a korábbi folyamatos emelkedés után 50 ezer körüli szinten stabilizálódott a naponta bekövetkező új angliai fertőződések száma október utolsó hetében. Az ONS becslései szerint az eggyel korábbi héten 51 900 új koronavírus-fertőzés történhetett napi átlagban. Boris Johnson brit miniszterelnök az új halálozási adatokra reagálva szerda este kijelentette: minden egyes haláleset tragédia, de a kormány nagyon nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az Angliában e hónap eleje óta érvényben lévő, négy hétre szóló korlátozások eredményeként jobbra fordulnak a dolgok. Johnson hangsúlyozta:
a remény egyik forrása az, hogy immár reális kilátás a koronavírus elleni oltás, a másik az, hogy tömegessé vált a gyorstesztek alkalmazása.

Liverpoolban múlt péntek óta tart a koronavírus-gyorstesztek tömeges kipróbálása. A program alapján a félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik. Boris Johnson a program elindítását bejelentő nyilatkozatában közölte: meggyőződése, hogy a tömeges tesztelés és az oltás megjelenése lehetővé teszi a koronavírus legyőzését jövő tavaszra.

Preventív őrizetben tartaná a potenciális terroristákat az osztrák kormány

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.11. 19:37
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: SVEN HOPPE / AFP
Azt is lehetővé kívánják tenni, hogy a hatóságok megfoszthassák osztrák állampolgárságuktól és jogosítványuktól a lehetséges támadókat.
Az osztrák kormány preventív jellegű fogva tartást tervez alkalmazni azoknak a terrorizmussal megvádolt személyeknek az esetében, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket – jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán.
„Ha a mentális problémákkal küzdő bűnelkövetőket egy életre bezárhatják, ha veszélyt jelentenek, akkor a veszélyt jelentő terroristákat is élethosszig bezárva lehet tartani”

mondta sajtótájékoztatóján Kurz több mint egy héttel a négy halálos áldozatot követelő bécsi merénylet után.

A terrorizmus szempontjából kockázatot jelentő egykori elítélteknek elektronikus nyomkövetőt kell hordaniuk – olvasható a szövegezésre váró jogszabály-tervezetben. A konzervatív-zöld kormánykoalíció
azt is lehetővé kívánja tenni, hogy a hatóságok megfoszthassák osztrák állampolgárságuktól és jogosítványuktól a lehetséges terrorista támadókat.

Emellett létrehoznának egy központi jegyzéket, amelybe minden imámnak regisztráltatnia kellene magát, valamint egyszerűsítenék a „politikai iszlám” elleni fellépést is. Sebastian Kurz leszögezte: az intézkedéscsomag nem az országban élő mintegy 700 ezer muszlim ellen irányul, hanem csak a szélsőségesek ellen. Werner Kogler alkancellár pedig rámutatott, hogy a tervezett új törvények a „terror minden formájára” vonatkoznak, ide értve a neonácikat is. Egyes szakértők kételyüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy egy határozatlan idejű őrizetben tartásról szóló jogszabály összhangban lenne az Emberi Jogok Európai Egyezményével.
November 2-án egy észak-macedóniai albán családból származó osztrák férfi, Kujtim Fejzulai négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A 20 éves, észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkező férfit decemberben feltételesen szabadon engedték, miután vádat emeltek ellene amiatt, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz Szíriában. A szabadon bocsátás feltétele az volt, hogy Fejzulai rendszeresen találkozzon egy úgynevezett deradikalizációs konzulenssel, aminek eleget tett. Az osztrák kormányra nyomás nehezedik amiatt, hogy kiderült: az osztrák hírszerzés tudott arról, hogy Fejzulai Németországból és Svájcból érkezett radikális iszlamistákkal találkozott júliusban, ám nem cselekedett. A hírszerző szerv ezenkívül információhoz jutott arról is, hogy a férfi lőszert próbált vásárolni Szlovákiában, szintén júliusban.