Előfizetés

A Bibliában is szereplő királyság várromjait találták meg a Golán-fennsíkon

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.12. 13:56
Barak Tzin
Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
A várat 3000 éve, Dávid és Salamon király uralkodása idején, egy domb tetejére, az El-Al patak gázlója fölé, egy hatalmas bazaltsziklákból építették.
Háromezeréves várromot találtak a Golán-fennsíkon, az erőd a Bibiában is szereplő Gesúr királysághoz tartozhatott – írta a Haaretz.com cikkében.
A hatalmas erődítményre egy hónappal ezelőtt bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei, amikor a fennsíkon lévő Hispin falu bővítése előtt régészeti feltárásba kezdtek. A nagyjából egyhektáros területen, egy domb tetején, az El-Al patak gázlója fölé emelt ókori várat hatalmas bazaltsziklákból építették, falai 1-1,5 méter vastagok voltak.
Egykori urai a magaslatról ellenőrizhették a környező vidéket és az édesvízforrásokat. Az ásatáson két gyűrűt és egy doboló, valószínűleg termékenységistennőt ábrázoló szobrot is találtak, egy bazaltsziklába két, karjait szétvető agancsos figurát véstek. Az ilyen figurákat a Gesúrban is jellemző holdisten kultuszával azonosítják, és ezért úgy vélik a régészek, hogy Gesúr királyságának nyomait találták meg. 
Hasonló elemeket leltek korábban a Kinneret északi partjánál E-Tellnél, egy szintén Gesúrhoz köthető vaskori lelőhely feltárásán is.
A Kinnerettől északra korában megtalált települést Gesúr egykori fővárosának tekintik, és az ettől 15 kilométerre Hispinnél előbukkant erődítmény ennek a királyságnak lehetett a része. „A Hispinben fellelt alakok kevésbé kidolgozottak, de egyértelműen ugyanannak az istennek az ábrázolásai” – vélekedett az ásatásokat vezető Barak Cin régész.
A Biblián kívül kevés ismeretünk van a Gesúr nevű városállamról, a régészeti maradványok alapján szarvakat viselő holdistent imádtak, és egyelőre nem sikerült tárgyi bizonyítékot találni vitatott kapcsolatukra az ősi izraelitákkal vagy Dávid és Salamon királyságával.
A helyszínen talált cserepek korának elemzése alapján a korai vaskorban, az i.e. 11-10. században épült az erőd; ez a bibliai időszámítás szerint Dávid és Salamon király kora, az az időszak, amikor a Biblia ezt a királyságot több ízben is említi. A mai Észak-Izraelben található Gesúr városállam Dávid király szövetségese volt i.e. 1000 körül, Dávid a Talmaj nevű gesúri király Makaa nevű lányát feleségül vette, és a fiuk volt Absolon.
 A tudósok egyelőre vitatkoznak azon, hogy Gesúr lakói valójában izraeliták voltak-e, vagy az arámi kultúrához tartoztak, amelynek középpontjában a közeli Damaszkusz királyság állt, ahol a holdistennek hódoltak.
A szakértők egy része szerint a Biblia erre vonatkozó részei az i.e. 7. század körül születtek, és az akkori állapotokat vetíthették vissza több száz évvel korábbra.
A feltárást a környéken élő önkéntesek tucatjai segítették munkájukkal, és az IAA megígérte, hogy a helyszín megőrzése és látogathatóvá tétele érdekében megváltoztatják Hispin környékének fejlesztési terveit.

Kis életmódváltoztatás is jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.12. 09:45

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / AFP
Néhány kilós fogyás, a fizikai aktivitás növelése mintegy felére csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát egy nagyszabású brit kutatás szerint.
Kisebb életmódváltoztatások, köztük 2-3 kilogrammnyi súlycsökkenés, a fizikai aktivitás növelése mintegy felére csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapította meg a nyolc éven át tartó Norfolki Cukorbetegség-megelőzési Tanulmány (NDPS). Az eredményeket a JAMA Internal Medicine című tudományos folyóiratban ismertették a kutatók, akik több mint 1100 prediabéteszes (cukorbetegséget megelőző állapot) embert vontak be a vizsgálatba. Az Exeteri Egyetem közleménye szerint ez volt a legnagyobb diabéteszmegelőzési kutatás a világon az elmúlt 30 évben.
A kutatásban egyszerű életmódbeli változtatásokat vizsgáltak, amelyek segítették az embereket a csekély súlycsökkentésben, fizikai aktivitásuk növelésében. Fontos volt, hogy ezek a változások legalább két évig tartsanak és a fogyást ne kövesse hízás.
„Örülünk az eredményeknek, mivel eddig senki sem volt nagyon biztos abban, hogy egy életmódprogrammal megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség az általunk tanulmányozott prediabéteszes populáció körében, mivel nem folyt olyan klinikai vizsgálat, amely ezt megmutatta. Most kimutattunk egy jelentős hatást a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése terén, és nagyon optimisták lehetünk azzal kapcsolatban, hogy 
még egy szerény súlycsökkenés és a fizikai aktivitás növelése is nagy hatással van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatára”

– mondta Mike Sampson, Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház (NNUH) konzultánsa, a program fő koordinátora.

Az NDPS kutatási program 2011 és 2018 között folyt 135 kelet-angliai háziorvosi praxis részvételével, ahol 144 ezer emberről mutatták ki a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Közülük 13 ezer embernél végeztek éhgyomri vércukormérést és HbA1c-vértesztet a prediabétesz megállapítására, majd több mint ezer prediabéteszes embert vontak be egy klinikai tesztbe, amelyben hétköznapi, pragmatikus életmódváltoztatásokat vizsgáltak egy kontrollcsoporttal összehasonlítva kétéves követéssel.

Prediabétesz

Olyan állapot, amelyben a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem annyira, mint cukorbetegség esetén. Tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, veszélyessége abban rejlik, hogy már ilyenkor megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázata.

„Az NDPS-programot csoportokban folytattuk, ami kevésbé költséges, mint az egyénekre összpontosított beavatkozás, amely korábban megmutatta hatékonyságát optimális körülmények között. A programban részt vevő minden 11 emberből egy esetében megelőztük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ami valódi áttörés – magyarázta Max Bachmann, a Kelet-Angliai Egyetem professzora.
Magyarországon 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. Ezek közül nagyjából 90 százalékban fordul elő kettes típusú cukorbetegség.

Több mint 16 millió forintért kelt el Federer „vesztes” ütője

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.11. 15:22

Fotó: ALEXANDER KLEIN / AFP
Ezzel kapott ki Nadaltól a kilenc évvel ezelőtti Roland Garros döntőjében.
Rekordáron, 55 ezer dollárért (16,7 millió forint) kelt el az a teniszütő, amellyel Roger Federer a 2011-es – vesztes – Roland Garros-döntőben játszott. A piros-fehér színű Wilson Six One Tour modellre a Goldin Auctions online aukcióján lehetett licitálni. A nyertes összeg a legnagyobb, amelyet valaha férfi játékos ütőjéért adtak árverés keretében – írta az insidethegames.biz.
Federer ütője ügynökének hitelesítő levelével és egy ugyancsak hitelesített autogrammal került kalapács alá. A francia nyílt bajnokság kilenc évvel ezelőtti döntőjében a címvédő Rafael Nadal volt a svájci sztár ellenfele, és a spanyol teniszező négy szettben nyert. Azóta már mindketten 20-szoros Grand Slam-győztesek és ezzel csúcstartók a férfi teniszben.
Eddig, 2007 óta Fred Perry ütője „tartotta” a rekordot ebben a kategóriában, egy gyűjtő 32 ezer dollárt áldozott azért a fakeretes sportszerért, amelyet a legendás brit játékos 1934-ben, első wimbledoni győzelme során használt. A legtöbbet ugyanakkor – 125 ezret – azért az ütőért adták, amellyel minden idők egyik legjobb női játékosa, az amerikai Billie Jean King játszott, amikor 1973-ban, egy bemutató mérkőzésen megverte a volt férfi világelső Bobby Riggst Houstonban.