Előfizetés

Hangfelvételen, ahogy a közmédiában kijelentik, nem az ellenzéket tolják és akinek ez nem tetszik, felmondhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 15:01
Bende Balázs
Fotó: Kovács Attila / MTI
Látlelet az ún. „közszolgálati” média működéséről.
Eddig sem voltak különösebb illúziók, hogy milyen szempontok mentén készülnek az MTVA műsorai,
de a Szabad Európa által megszerezett felvételek egyértelművé teszik, hogy a magát függetlennek feltüntető, közmédiának nevező, valójában állami média milyen szinten szolgálja ki a hatalmat.

A cikk szerint 2019. március 4-én délelőtt a külpolitikai rovat minden munkatársa emailt kapott Bende Balázstól. Ebben arról adott tájékoztatást, hogy március 25-én értekezletet tart, amin kötelező megjelennie mindenkinek. Ez úgy kezdődött, hogy begyűjtötte a telefonokat és levitte a hírigazgató, Németh Zsolt irodájába. A majdnem másfél órás értekezletről azonban egy hangfelvétel került a portál birtokába. Ezen pedig Bende Balázs igen határozott instrukciókat adott beosztottjainak azzal kapcsolatban, hogyan kell majd dolgozniuk az EP-kampány alatt. Bende Balázs itt közölte, hogy nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, az azonnal adja be a felmondását. Majd ezt követően arról értekezett, bár lehet néhányan megúszhatták „töltelék anyagokkal”, innentől kezdve mindenki a kampány frontvonalába kerülhet.
A portál megjegyzi, a jövő évben már százmilliárdból gazdálkodhat az állami média, mivel folyamatosan megemelik az oda csoportosítható összegeket.

Müller Cecília: A magyar települések 85 százalékát érinti a járvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 14:39

Fotó: koronavirus.gov.hu
Ennyi helyen regisztráltak már fertőzést. Viszonylag kevesen szegik meg a kijárási tilalmat, és ismét több vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen.
Egész Európában nagy a baj, de Magyarországon még jó helyzetben vagyunk

– erről beszélt az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint bár a számok nem összehasonlíthatóak, de európai összevetésben jól állunk. Ha valaki fertőzötten elhunyt Magyarországon, akkor őt koronavírusos betegnek tekintjük, függetlenül a halál okától. Hangsúlyozta, mindenkinek magas színvonalú ellátást szeretnének adni, aki rászorul.  A bevezetett intézkedésekről szólva elmondta, azok a kontaktusok számának a csökkentésére irányulnak. A cél az, hogy a vírus továbbadását megakadályozzuk. 
Úgy kell tekintenünk a másikra, mint aki hordozza a vírust. Mivel már nem tudható, ki a fertőzött, ezért kellett lépni, és ezért kell a higiénés szabályokat is betartani, mert felelősek vagyunk egymásért.

Müller Cecília tájékoztatása szerint az elhunytak között volt egy húsz éves beteg is. 7 százalékos azoknak az aránya, akiknél nem találtak semmilyen alapbetegséget. Kitért arra is, hogy
a pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már fertőzést.

A mintegy 1600 magyarországi szociális intézmény közül 174 helyen találtak fertőzötteket.
Az operatív törzs műveleti vezetőhelyettese arról számolt be, hogy az elmúlt este elenyésző volt a lakossági ellenőrzés és a legtöbb embernél volt igazolás. Kiss Róbert beszámolója szerint 273 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, ebből 80 figyelmeztetés született. Ebből öten olyan kutyasétáltatók voltak, akik túlmentek kedvencükkel a számukra engedélyezett 500 méteres körzeten. 8 emberrel szemben pedig csoportosulás miatt intézkedtek. A vendéglátóhelyek ellenőrzése is tovább folytatódott. 7 helyet zártak be ideiglenesen az elmúlt 24 órában, mert az előírásokat megszegte a tulajdonos.  Kiss Róbert egyúttal nyomatékosan kérte az ilyen helyek tulajdonosait, hogy tartsák be az intézkedéseket.

Joe Biden üzent a magyaroknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 13:40

Fotó: TANNEN MAURY / AFP
Egy korábban felvett üzenettel köszöntötte elnöki pozíciójában a demokrata politikust Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.
Tom Lantosnak, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa néhai magyar származású képviselőjének szobrát még 2018 elején adták át Budapesten. Az alkalomra Joe Biden videóüzenetet küldött a résztvevőknek. Ez nem kapott akkoriban nagyobb publicitást, de a gesztus különös súlyt kapott akkor, amikor a politikust megválasztották amerikai elnöknek. Joe Biden a két évvel ezelőtti megszólalásában azt mondta, Tom Lantos az emberi jogok őrzőjeként kiállt a világon bármely pontján. Emiatt is emlékezett meg jó és hálás szívvel az egykori politikusról Biden.  A kerület polgármestere, Tóth József azt írta, 
"Magyarország Joe Biden személyében - Tom Lantos örökségeként - saját nagykövetet kapott a Fehér Házban. A mi döntésünk, hogy élünk vele vagy harcolunk ellene."

Joe Bidennek és feleségének egyébként nem ismeretlen hely Magyarország, hiszen a pár 1977-ben – Tom Lantos javaslatára – a Balatonon töltötték nászútjukat. 
A szobor avatása 2018-ban
Fotó: Népszava