Orbán Viktor;Kossuth Rádió;koronavírus;

2020-11-13 08:39:17

Orbán szerint ha elfogadják a jogállamisági mechanizmust, akkor az EU-ból Szovjetuniót csináltak

– Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a magyarok pénzét nem lehet elvenni - hangsúlyozta.

A csütörtöki magyar-izland focimeccs eredményével indult Orbán Viktor péntek reggeli interjúja a Kossuth Rádióban.

Kijelentette, hogy a meccs nem futball, hanem harc volt, és a vikingeket harcban legyőzni „azért valami”.

Az egészségügyi kapacitásról azt mondta, hogy ellátni bármennyi beteget tudunk, de az a fontos, hogy olyan ellátásban részesüljenek, ami esélyt ad nekik a gyógyulásra. Az új korlátozásokkal szerinte 99 százalék fölötti az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, és mindenki megkapja a szükséges ellátást. Azzal együtt, hogy a honvédséget, egészségügyi hallgatókat is bevonják, az orvosokat pedig átvezénylik. 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjait mozgósították ahhoz, hogy a mintavételhez a medikusok szállításában vegyenek részt.

A pécsi klinika vezető professzora a napokban jelezte, hogy nagyon rossz állapotok vannak náluk, 24 órán belül kaptak még ápolókat. Orbán Viktor szerint ez nem vezénylés, hanem átirányítás. 

Az Operatív törzs péntek reggeli ülését követően a miniszterelnök ismertette az iskolák helyzetét. Eszerint

– Egyelőre nem csak az egészségügyi rendszer, hanem az oktatási rendszer is bírja a terhelést – állapította meg. 

A vakcinával kapcsolatban arról beszélt, hogy nagyon szigorúak a magyarországi gyógyszerszabályok, amit időnként merevnek és poroszosnak érez, de ez garantálja a biztonságunkat, és hogy ne kapjanak rossz gyógyszert az emberek. Úgy fogalmazott, hogy majd mindenki azt a vakcinát választja, amit jónak gondol. Szerinte az amerikai üzleti fejlesztés, az orosz oltóanyag pedig állami fejlesztés. Azt kérte, hogy mindenki addig tartson ki, amíg megérkezik a vakcina. Az biztos, hogy a járványok el szoktak múlni. Ha van vakcina, akkor sokkal gyorsabban szűnik meg. Szerinte kérdéses, hogy ha megszűnik a járvány, akkor el is tűnik a vírus, vagy itt marad velünk.

A gazdaságvédelmi intézkedések elegendőek lesznek-e? Orbán Viktor erre azt felelte, hogy az új korlátozások – bezárások, kijárási tilalom – azonnal és érzékenyen érintenek bizonyos ágazatokat. Ezért ad például az állam a vendéglátásban 50 százalékos bértámogatást. Új döntésként jelentette be, hogy 

A gazdasági intézkedések alapvetően adócsökkentések, mivel – ahogy ismét kijelentette – ez egy munka alapú társadalom. 

Az iparűzési adó felfüggesztéséről és a társasági nyereségadó csökkentéséről azt mondta, hogy meredek, de ezen fel lehet kaptatni, a kellő arányt kell eltalálni. Hangsúlyozta, hogy az adócsökkentés a munkahelyek megtartásához kell.

Miután az uniós pénzeket a jogállamisághoz kötné az EU, Magyarország közösen megvétózná azt Lengyelországgal. Orbán Viktor lassan egy Tolsztoj-regényhősnek érzi magát, annyi levelet írt a témában. Elmondása szerint csütörtökön tárgyalt erről is Angela Merkel német kancellárral.

Elmondása szerint lesz pénz, a gazdaság működni fog, a háttérben folyó technikai vita pedig nem érinti a fejlesztéseket. Leszögezte, hogy ha ezt a jogszabályt elfogadják, akkor az EU-ból Szovjetuniót csináltak. „Eszi, nem eszi, nem kap mást”, objektív kritériumok nélkül, ideológiai alapon zsarolni akarnak másokat, nem ezért hoztuk létre az Európai Uniót. Hozzátette, hogy régen ezt a kommunista világban úgy hívták, hogy szovjet-ellenes tevékenység.

Kövér László házelnök vetette fel, hogy lehet az új kritériumokról beszélni, de módosítani kell az alapszerződést. Orbán erre azt válaszolta, hogy beszélni mindenről lehet, de most nem erről kell beszélni, hanem arról, hogy hányan halnak meg, hogy tartsuk életben az egészségügyet, hogy élesszük fel a gazdaságot. Ezzel kell foglalkozni és erről kell döntéseket hozni. Teljesen érthetetlen, hogy komoly emberek Brüsszelben felcserélik a dolgok fontossági sorrendjét. Magyarország megoldja a problémáit, mi is tudunk hitelt felvenni. Egy rövid mondatban ezt azzal támasztotta alá a miniszterelnök, hogy nemrég 2,5 milliárd eurónyi hitelt vett fel Magyarország a pénzpiacról.