Előfizetés

Müller Cecília: Ne a kiskapukat keressük

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.13. 11:59

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az elmúlt napon 324 emberrel szemben intézkedett a rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt.
Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs pénteki tájékoztatóját a rendőrségi adatok ismertetésével kezdte, és megköszönte a jogkövető magatartást azoknak, akik betartják a járványvédelmi szabályokat. A gyülekezési tiltás megszegése miatt három ember ellen intézkedett a rendőrség csütörtökön. Az elmúlt napon 324 ember tényszerűen megszegte a kijárási tilalmat. Emlékeztetett arra, hogy a munkáltatói igazolást kell bemutatni ahhoz, hogy valaki mentesüljön az esti kijárási tilalom alól. Elmondása szerint egy VI. kerületi mobiltelefon boltban két dolgozó – egyikük az üzemeltető volt – nem viselt maszkot, a rendőrség bezáratta az üzletet.    Az elmúlt napon 5437 házi karantént rendelt el a rendőrség, így jelenleg 36 166-an vannak karanténban az országban. Müller Cecília országos tisztifőorvos megjegyezte, hogy Európában az egészségügy a teljesítőképessége határához érkezett. Megerősítette, hogy újabb 5097 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 131 887-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2883-ra emelkedett. Kórházban 6690 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen. Megjegyezte, hogy Magyarországon is változatlanul emelkedő szakaszban van a járvány. Azt mondta, nem csak az a cél, hogy ne kerüljenek kórházba az emberek, hanem hogy el se kapjuk a fertőzést, ezért a vírus átadásának lehetőségét kell csökkenteni. Hangsúlyozta a szabályok betartásának jelentőségét, és kérte, hogy ne a kiskapukat keressük. Elmondása szerint kissé rosszul érintette az a panasz, hogy fiatalabb dolgozók egy-két gyógyszert beszedve bemennek a munkahelyükre, és ott megfertőzhetnek másokat. Úgy fogalmazott, hogy volt idő, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez ma életveszélyes, hiszen így egy egész munkaközösséget kitesznek a fertőzésnek.
– A szuperdolgozó helyett ne váljunk kérem szuperfertőzővé

– jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bővítették a tesztelő-kapacitást mobil-szűrőállomásokkal. Ezek többségében szűrőbuszok, csütörtökön kettőt már beállítottak, hétvégére pedig hat helyszínen lesznek jelen. Kérte, hogy senki ne álljon sorba, mert ezeket a szűrőegységeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa ezt megrendelte. Vagyis ez nem egy szabadon igénybe vehető szűrési lehetőség, mert előzetes konzultációhoz van kötve.  A gyorsteszt értékelése 15-20 percet vesz igénybe, negatív eredmény esetén a PCR-vizsgálatot is elvégzik. A szennyvíz-vizsgálatok azt mutatják, hogy számos helyen emelkedik a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja. Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Miskolcon, Salgótarjánban és Szolnokon is emelkedett a mennyiség. Ez azt is jelenti, hogy ott 4-8 nap múlva várhatóan emelkedik a fertőzöttek száma. Látható, hogy az egész ország területén jelen van a vírus, és ennek kell meghatároznia hozzáállásunkat a járványhoz. Bejelentette azt is, hogy 
a mai napon újabb adag influenza elleni oltóanyagot szállítottak ki a háziorvosoknak. Kérte, hogy a veszélyeztetett csoportok jövő héten jelentkezzenek a háziorvosnál.

Újságírói kérdések: A fiatal, 50 év alatti elhunytaknál többnyire a cukorbetegség az alapbetegség. Müller Cecília elmondta, hogy ez főként 2-es típusú diabétesz, amelyet jellemzően életmódbeli okok idéznek elő. Közölte, hogy Magyarországon a cukorbetegség népbetegségnek számít, és az ebben szenvedőket bárminemű fertőzésre hajlamossá teszi. Napi bevitelként az őszi, téli hónapokban C-vitaminból 500 mg-ot, D-vitaminból 2000 nemzetközi egység javasolt. Ennél magasabb mennyiséghez mindenképpen érdemes a háziorvossal konzultálni. Kiss Róbert közölte, hogy 147 településen haladja meg a tízezret a lakosság száma. Szerdától ott az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták a köztéri maszkhasználatot. A védelmi intézkedések betartását alapvetően a rendőrség ellenőrzi, de ebben a Magyar Honvédség is közreműködhet.  

14 milliós bírságot kapott a BKK

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.13. 11:51

Fotó: Népszava
Tizennégy millió forint bírságot szabott ki a fővárosi kormányhivatal a Budapesti Közlekedési Központra (BKK), mert a társaság úgy értékesített jegyet a repülőtéri járatára április és október között, hogy az a koronavírus-járvány miatt nem is közlekedett.
A kormányhivatal közleményében azt írta: a fogyasztóvédelmi eljárás megállapította, hogy a BKK tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben, amely során több mint 14 millió forinttal károsította meg a vásárlókat. A közlekedési társaság akkor járt volna el megfelelően, ha a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és Deák Ferenc tér között közlekedő, 100E jelzésű járat közlekedtetésének felfüggesztésekor a jegyek értékesítését is felfüggesztette volna - tették hozzá. A BKK korábbi tájékoztatása szerint a 100E közlekedésének leállásáról tavasszal tájékoztatták az utasokat, de mivel a leállást rövid időre tervezték, továbbra is lehetett elővételben jegyet váltani a járatra. A félreértések elkerüléséért többi között a pénztárakban tájékoztatták erről a vásárlókat, július óta pedig a fel nem használt jegyek teljes vételárát visszatérítik. Ennek ellenére az elmúlt fél évben több mint 15 ezren vásároltak repülőtéri vonaljegyet. A további felesleges vásárlások megelőzéséért október elején módosították a jegyértékesítő automaták szoftverét, így azóta már nem vásárolható azokban jegy a 100E járatra. Közölték akkor azt is, hogy a társaság elismeri a felelősségét, a fel nem használt jegyek eladásából származó 14 millió forintot visszatérítik a vásárlóknak, illetve jótékony célra fordítják.  

Ellehetetlenül Budapest zöldség- és gyümölcsellátása - Karácsony Pintérhez fordult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.13. 11:49

Fotó: Népszava
A főpolgármester levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azért, hogy a kijárási korlátozás ne tegye tönkre a Nagybani Piac működését - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
A vészhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló - köznyelvben kijárási korlátozásként ismert - kormányrendelet alapján az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével este 7 és reggel 5 között tartózkodni tilos, és az üzleteket reggel 5-ig zárva is kell tartani - írják.  Bár az üzlet fogalmát ez a rendelet nem szabályozza, a kereskedelemről szóló törvény ezt megteszi, ez alapján pedig a Budapesti Nagybani Piac ennek megfelel. A Nagybani Piac viszont hagyományosan este 7 és éjfél között tart nyitva, így biztosítva, hogy a kiskereskedők reggelre már friss zöldséggel és gyümölccsel várhassák a vevőket. A kormány ezzel a döntéssel teljesen ellehetetleníti a Nagybani piac működését, ezzel kárt okozva magyar termelők és kereskedők százainak, valamint a budapestieknek és természetesen a környéken élőknek - teszik hozzá. A főpolgármester ezért levélben fordult Pintér Sándor miniszterhez azzal a kéréssel, hogy a módosítsa a szabályozást, és az ne vonatkozzon az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységet végzőkre. Amíg ez nem történik meg - az Alaptörvény 28. cikkében megfogalmazott a józan észre vonatkozó jogalkalmazói megfelelés alkotmányi parancsát követve -, arra kérte fel a Nagybani Piac Zrt.-t, hogy az ellátásbiztonság érdekében ne változtasson a korábbi nyitvatartásán - tájékoztat a közlemény.