Előfizetés

Koronavírus – A cukorbetegség megduplázza a halálozás kockázatát

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.13. 15:55

Fotó: FRANCK FIFE / AFP
A diabéteszes emberek sebezhetőbbek, legalább kétszer nagyobb a Covid-19-cel összefüggő halálozás kockázata.
„Nyilvánvalóvá vált, hogy közegészségügyi vészhelyzet alatt a diabéteszes emberek sebezhetőbbek, legalább kétszeres eséllyel alakul ki náluk súlyos betegség vagy haláloznak el”, miután megfertőződtek az új típusú koronavírussal – állapította meg az a kutatás, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi szaklap közölt.    
„Azok az emberek, akik cukorbetegek, de nem, vagy nem megfelelően kezelik a diabéteszüket, vagy más betegségeik is vannak, különösen veszélyeztetettek” – erre jutottak többek között Ausztrália, Kína, a Dél-Afrikai Köztársaság és az Egyesült Államok tudósai és orvosai.
A diabéteszes felnőttek száma a világon 2019-ben a becslések alapján 463 millió volt. Tavaly mintegy 4,2 millióan haltak meg a cukorbetegség vagy szövődményei következtében a tanulmány készítői, köztük a hongkongi Kínai Egyetem és az Imperial College London tudósai szerint.
A Johns Hopkins Egyetem globális adatösszesítése alapján majdnem 1,3 millió ember halt meg a SARS CoV-2 okozta Covid-19 következtében. A hivatalos adatok alapján több mint 52 millióan kapták el a vírust, noha az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) októberben azt közölte, a valós szám akár 700 millió fölött is lehet.
Magyarországon 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. 
Mint megírtuk, nemrég látott napvilágot egy olyan, szintén brit kutatás, amely szerint már kis életmódváltoztatás is jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Néhány kilós fogyás, a fizikai aktivitás növelése mintegy felére csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Védheti az egészséget a szellőztetés

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.13. 10:52

Fotó: Christoph Schmidt / AFP / DPA
A helyiségek optimális páratartalma megakadályozhatja a súlyos légúti megbetegedések, de akár a koronavírus-fertőzés kialakulását.
A hatékony szellőztetés legnagyobb jelentősége az egészség megőrzésében és visszanyerésében, illetve az életminőség javításában rejlik – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A helyiségek optimális páratartalma megakadályozhatja a súlyos légúti megbetegedésekért felelős penész kialakulását, a lakásszellőztetés biztosítja a friss levegőt, ami által kevésbé leszünk fáradékonyak, ki tudjuk magunkat pihenni, nő a koncentrációképességünk – írták.
Hozzátették, hogy a fűtési szezonban kevesebbet nyitunk ablakot, ezért a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével jár, amelyek különböző légúti megbetegedéseket, asztmát, illetve allergiát okozhatnak.
Nagyon fontosnak tartják, hogy ebben az időszakban is naponta többször valamennyi ablakot sarkig tárjuk, és így 
rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk.

Nem kell megvárni, amíg a falak lehűlnek, a párás, szennyezett meleg levegő pár perc alatt kitódul a lakásból, és helyére friss, tiszta levegő áramlik be.
Azt is tanácsolták, hogy a fűtés megkezdése előtt érdemes portalanítani a lakásban és a fűtőtestet is takarítani kell. A bútorokon, a szőnyegekben, kárpitozott bútorokon megült porban sok, nyáron leülepedett pollen halmozódik fel. A szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten vagy a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Amikor ezeket üzembe helyezik, a feláramló meleg levegő magával ragadja a szennyezőanyag szemcséit, amelyeket belélegzünk.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lakás levegőminősége légtisztítókkal is javítható. A légtisztítók elsősorban a por, a pollen, dohányfüst és a baktériumok szintjét csökkentik a lakótérben, egyes típusaik a vírusok és illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is alkalmasak. Ezek a készülékek azonban a penész és atkaszennyeződés megszüntetésére nem alkalmasak – tették hozzá.
Mivel a fűtési szezonban a nyílászárók általában zárva vannak, a jó szigetelés miatt gyakorlatilag megszűnik a lakóterek természetes légcseréje. Ennek következtében a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Egészségkárosító hatása ugyan csak magas koncentráció esetén van, rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.
Az elégtelen légcsere következtében a belső térből származó egyéb légszennyező anyagok mennyisége is feldúsulhat. A használati és berendezési tárgyakból, építőanyagokból, illetve főzés, festés, dohányzás során is rengeteg veszélyes anyag kerülhet a levegőbe. Ezek többségének egészségkárosító hatásuk lehet, ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés – áll a közleményben.
Mint megírtuk, a koronavírus-fertőzés kockázata a zárt beltéri helyiségekben a legnagyobb, ennek veszélye a kézmosás, a maszkviselés és a távolságtartás mellett a rendszeres szellőztetéssel is csökkenthető. Szellőztetés nélkül az aeroszolok a levegőben maradnak, és az idő múlásával egyre sűrűbbé válnak. A beltéri, rosszul szellőztetett helyiségekben való hosszabb ideig tartó beszéd, éneklés a fertőzés kockázatát is növeli. 
A márciusi Washington állambeli kóruspróbán, amikor 61 emberből 53 kapta el a vírust és ketten meghaltak, az volt a baj, hogy bár tartották a távolságot és a higiéniai szabályokat, két és fél óráig énekeltek a teremben szellőztetés és maszkviselés nélkül. Az aeroszolok 14 méterről is képesek voltak fertőzni. A kutatók szerint, ha viseltek volna maszkot, a próba rövidebb lett volna és szellőztettek volna, csak ketten kapták volna meg a vírust.
Erre az eredményre jutott a nyáron elvégzett németországi koncertkísérlet is, amelyről szintén beszámoltunk. A vizsgálat megmutatta, hogy a maszkviselés, a távolságtartás és a résztvevők számának korlátozása mellett a jó szellőzés is kulcsfontosságú a koronavíus-járvány idején tartott tömegrendezvényeknél. Fontos, hogy a zárt térben tartott rendezvények látogatóinak számát az aktuális fertőzési esetszámokhoz igazítsák, de alapfeltétel a jó szellőztetőrendszer, amely a terem levegőjét rendszeresen friss levegővel cseréli. A szakértők számításai szerint rossz szellőzés esetén a fertőzés kockázata 70 százalékkal emelkedik.

Lyme-kór ellen védő fehérjét azonosítottak

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.13. 10:50

Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A felfedezés segíti a kullancscsípéssel terjedő betegség diagnosztizálását és kezelését.
Felfedeztek egy olyan fehérjét a Yale Egyetem kutatói, amely segít megvédeni a gazdaszervezetet a kullancscsípés terjesztette fertőzéstől, a Lyme-kórtól. Észak-Amerikában a Lyme-kór a baktériumközvetítő állat által terjesztett leggyakoribb betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű spirochéta (spirálformájú mikroorganizmus, baktérium) okoz. 
A betegség lefolyása változatos, a fertőzöttek többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, amelyeket könnyen lehet antibiotikummal kezelni. Egyes esetekben azonban a kezeletlen fertőzés átterjedhet a szívre, az ízületekre, az idegrendszerre és más szervekre – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás.
A kutatók több mint ezer emberi gént juttattak élesztőbe, és elemezték kölcsönhatásukat a Borrelia burgdorferi 36 mintájával. Találtak egy fehérjét, a peptidoglikánfelismerő protein 1-et (PGLYRP1), amely korai jelzőrendszerként működik az immunrendszer számára, amikor a szervezetet baktériumfertőzés éri. Ennek hiányában egy Lyme-kóros egérnek sokkal magasabb a baktériumszintje, mint annak, amelynek van ilyen fehérjéje, és a fehérjehiányos egér az immunrendszer rendellenes működését mutatja – írták a kutatók tanulmányukban.
„Segítheti a fertőzés elleni harcot, ha stimuláljuk az emberi szervezet képességét arra, hogy több ilyen fehérjét állítson elő” – mondta Erol Fikrig járványtani professzor, a tanulmány egyik szerzője.
Erol Fikrig és kollégái azt is vizsgálják, hogy a magasabb PGLYRP1-fehérjeszintű emberek kevésbé hajlamosak-e a Borrelia burgdorferi okozta fertőzésre, ami segítene megmagyarázni azt, hogy egyes fertőzöttek miért győzik le könnyebben a betegséget.