Előfizetés

Orbán Viktor: 30 napig ingyen internetezhetnek, akik digitális oktatásban vesznek részt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.14. 11:31

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A kormányfő a diákokat arra kérte, hogy a tantermen kívüli oktatást ne tekintsék vakációnak.
A digitális oktatással érintett családok segítéséről írt alá kormányrendeletet Orbán Viktor. A miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy eszerint
„a helyhez kötött internet-szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli digitális munkarendben működő, középfokú iskolában fennálló jogviszonyra tekintettel”.

Ez azt jelenti, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt és internetet használnak, azok ingyen használhatják az internetet erre az időszakra. Erről a cégekkel is egyeztetni fognak. A kormányfő a diákokat arra kérte, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak.

Megújul a fővárosi közbringarendszer

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.14. 10:13

Fotó: Népszava
Átalakítják a Mol Bubit, a BKK szerint erre a téli időszak a legideálisabb.
Tavasszal a jelenleginél modernebb, a változó felhasználói igényekhez igazodó Mol Bubit vehetnek birtokukba a fővárosi közbringarendszer használói – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint a jelenlegi üzemeltetői szerződés november 29-én lejár, amelyet a BKK nem hosszabbított meg az átmeneti hónapokra, tehát a szolgáltatás tavaszig szünetelni fog. Hozzátették, hogy a leállás egyébként is elengedhetetlen lett volna a rendszer átalakításához, erre pedig a téli időszak a legideálisabb: ilyenkor az átlagosnál 90 százalékkal alacsonyabb a kerékpárok kihasználtsága. A várható fejlesztésekről azt írták, 1200 új, a jelenleginél könnyebb kerékpár érkezik Budapestre, ez az állomány – igény esetén – még 400 biciklivel bármikor bővíthető. A tervek szerint rugalmas tarifarendszer lép életbe, amelyben a BKK-bérlettel rendelkezők jelentős kedvezményekre számíthatnak. Az üzemeltetéséhez új informatikai háttér épül ki. Felhasználóbarát, új applikáció is érkezik, amellyel egyszerűen és gyorsan lehet igénybe venni a szolgáltatást. Megmarad a jelenleg rendelkezésre álló 158 dokkoló, de a BKK a jövőben újszerű – úgynevezett free-floating – megoldásokat is tesztelni fog: 
ezzel az is lehetővé válhat, hogy az ügyfelek a kerékpárokat előre kijelölt virtuális dokkolóknál helyezzék el.

– A Mol Bubi új rendszerében azonban továbbra sem lesznek elektromos meghajtású biciklik. Ennek az az oka, hogy az e-kerékpárok jelentősen növelnék a közbringarendszer fenntartását, ugyanis ezeknek a járműveknek nemcsak a beszerzése, hanem az üzemeltetési költsége is többszöröse egy hagyományos bicikliének – áll a közleményben.
Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója októberben a fejlesztéseket többek között azért kritizálta, mert álláspontja szerint a BKK szembemegy az európai trenddel és a városvezetői szándékokkal is. Közölte, hogy ez alapján a Bubi által lefedett terület 5 éven át érdemben nem fog bővülni, az állomások száma szinte változatlan marad 2026-ig, ráadásul csaknem 900 biciklivel kevesebbet lehet majd használni, ami 40 százalékos kapacitáscsökkenést jelent. A Bubi 2014 szeptemberében indult el 1100 kerékpárral és 76 dokkolóállomással.  

Újabb 107 beteg meghalt, és 4836 koronavírussal fertőzöttet regisztráltak az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.14. 09:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kórházban 7029 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 531-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 4836 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 136 723-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 107, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2990-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu.  31 126-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 102 607 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti.
Kórházban 7029 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 531-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (33 256) és Pest megyében (17 993) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (10235), Borsod-Abaúj-Zemplén (7250), Hajdú-Bihar megye (6454) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (6428). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1928).    Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy egész Európában és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Ismertették a szerda óta érvényben lévő új korlátozásokat – éjszakai kijárási tilalom, gyülekezési tilalom, üzletek este 7 órás bezárása –, és kérték mindenki együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában.