Előfizetés

Merkely: Két különböző típusú vakcina lesz elérhető

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.15. 10:19
Merkely Béla
Fotó: Népszava
A védettség kialakulásával kapcsolatban azt mondta, az oltás után – vagy ahol szükséges, a második oltást követően – egy-két héten belül „várható olyan fajta védettség, amely komoly nyájimmunitást fejthet ki”.
Az egészségügyben dolgozók, látván a járványügyi helyzetet, szinte biztos, hogy kihozzák magukból a maximumot – mondta az egészségügy teljesítőképességéről a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. „Nyilvánvalóan emberek vagyunk és el tudunk fáradni”, tehát a tartós, maximális teljesítményt nagyon hosszan „nem tudjuk biztosítani” – tette hozzá ugyanakkor Merkely Béla. Mint mondta, az egészségügyben dolgozók azért örültek az úgynevezett restrikciós intézkedéseknek, mert ettől azt várják, két-három hét múlva csökken a kórházakba érkező betegek száma, és ennek következtében tudnak kicsit pihenni, hogy
„a hátralévő hónapokban megint csak közel maximális teljesítményt tudjanak nyújtani minden egyes beteg esetében”.

Kitért arra is: a Semmelweis Egyetem az egyik legnagyobb ellátója az országnak, 2200 ágyuk és néhány száz rehabilitációs ágyuk van, és kétnaponta tartanak operatívtörzs-ülést, vagyis folyamatosan nyomon követik, „milyen fokú” a betegek beáramlása az egyes járványosztályokon, klinikákon. Mint mondta, az egyetemnek 40 klinikája van, és ezek szükség esetén kisegítik egymást, átcsoportosítják a munkaerőt, ha szükséges. Jelezte: fontos az is, hogy „le is cseréljék” a munkaerőt. Példaként elmondta, a rezidenseket a Covid-ellátásban kéthavonta cserélik, hogy „tudjanak egy kicsit pihenni, és aztán ismételten visszaengedjük őket”.
„A Semelweis Egyetem klinikáin sok beteg van, de az elszántság maximális, kollégáink minden reggel elkötelezetten és elszántan lépnek be az egyetem kapuján, hogy a betegeinket gyógyítsuk"

– szögezte le.

Az olaszországi kórházak leterheltségéről napvilágot látott hírekre reagálva Merkely Béla azt mondta, nagyon reméli, hogy ilyen Magyarországon nem fog bekövetkezni, „ennél jobb logisztikánk van nekünk”. Hozzátette: a nagy ellátóknak – mint a Semmelweis Egyetem és a nagy orvosegyetemek – előbb saját intézményükön belül kell az erőforrást megfelelő módon mobilizálni és irányítani. Megjegyezte: ha ez nem elég, és úgy látják, egy-két héten belül „nem lesz elég humán erőforrás”, akkor azt időben kell jelezni az operatív törzsnek. Szólt arról is, hogy az SE 56 embert adott kölcsön más kórházakba a koronavírus-járvány második hullámának kezdetén. Közölte: a tervek szerint 900 ágyig „kell felmenni”, de jelenleg közel 600-an fekszenek az SE klinikáin. Merkely Béla szólt arról is, hogy
alapvetően két különböző típusú vakcina lesz elérhető.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat vakcinájáról – amelyről a héten jelentették be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el – azt mondta, ez egy különleges, „messenger RNS” típusú védettséget ad; előre megtervezi az örökítőanyag a vírussal szembeni antitestet, és ezt fogja leképezni. Vagyis – magyarázta – nem aktív immunizálást csinál, hanem beviszi az információt a szervezetbe, és a szervezet ezen információnak a birtokában fogja legyártani azokat a nélkülözhetetlen ellenanyagokat, amelyek a vírus behatolásakor likvidálják a szervezetből, lecsökkentik a mennyiségét és ennek következtében biztosítják az immunitást – tette hozzá. Úgy vélte, a 90 százalékos immunitás „nagyon magas szintű eredmény”, és lehet rá alapozni. Mint mondta, a többi hagyományos vakcina: ott egy vírust – leggyakrabban adenovírust – alkalmaznak vektorként, és abban a vírusban van a Covid-19 speciális fehérjéje kódolva. Amikor az adenovírus – amely egyébként nem betegíti meg a szervezetet – mégis bejut a szervezetbe, ez ellen a szervezet fog megfelelő ellenanyagot termelni, és egy esetleges Covid-fertőzéskor már a szervezetben kódolva ott van az antitest és a lehető leggyorsabban belép a hadrendbe és megakadályozza a fertőzést – magyarázta. Merkely Béla szerint a csaknem tízfajta vakcina, amely készül, „kellő szortimentet ad nekünk” a megfelelő választáshoz. Fontosnak nevezte hogy a világ minden országában várják a vakcinát, így százmilliós, milliárdos tételben kell ezeket legyártani. Biztos benne, hogy a gyógyszergyárak már elkezdték az ígéretes vakcinák gyártását, és folyamatosan zajlik az engedélyeztetésük – tette hozzá. Úgy vélte, azokat már a részeredmények, a fázis-2 vizsgálatok alapján benyújtották az amerikai és európai hatóságokhoz, amelyek a fázis-3 vizsgálatok végén így viszonylag gyorsan be fogják fejezni az engedélyezést, és a vakcina jövő év elején rendelkezésre áll.
A Pfizer-féle vakcina véleménye szerint már decemberben Európában lesz. Elmondta azt is, azt -80 Celsius-fokon kell tárolni, vagyis megfelelő logisztikát kell kidolgozni az oltáshoz. A védettség kialakulásával kapcsolatban azt mondta,
az oltás után – vagy ahol szükséges, a második oltást követően – egy-két héten belül „várható olyan fajta védettség, amely komoly nyájimmunitást fejthet ki”.

Fontosnak ítélte a „nyájvédettséget”, amelynél figyelembe kell venni a betegségen már átesettek védettségét és a vakcina által nyújtott védettséget, és ennek kell együtt kitennie 60-70 százalékot. Megjegyezte: mivel arról nincs adat, hányan estek át a betegségen, az egyetemek reprezentatív mérést terveznek a tömeges oltás megkezdése előtt. Ez alapján be tudják határolni, hogy egy életkori csoportban a lakosság hány százaléka esett át a fertőzésen, mert azoknak valószínűleg nem kell vakcináció.

Meghalt 107 beteg, újabb 4238 fertőzöttet diagnosztizáltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.15. 09:30

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen.
4238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 140 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3097 főre emelkedett, 31 599-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, és a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (34 384) és Pest megyében (18 635) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (10 538), Borsod-Abaúj-Zemplén (7357), Hajdú-Bihar (6486) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (6443). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1976). 
Mint írják, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. „A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása” – teszik hozzá. Hozzáteszik: ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, melyekről itt írtunk bővebben.

A kambodzsai külügyminiszter szerint Szijjártó bocsánatot kért a nehézségekért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.15. 09:11

Fotó: KKM/Boros Mátyás / MTI
A magyar külügyminiszter november 12-én telefon hívta fel Prak Sokhonn-t.
A khmertimeskh.com azt írja, Szijjártó Péter „mély” sajnálatát fejezte ki és bocsánatot kért az általa okozott nehézségekért a kambodzsai külügyminisztertől – vette észre a Telex. A cikk szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter november 12-én telefon hívta fel Prak Sokhonn-t, aki – Szijjártóhoz hasonlóan – a beszélgetésről hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt.  
A magyar külügyminiszter egyébként a közösségi oldalon azt írta, „az előbb telefonon beszéltem kambodzsai kollégámmal, Prak Sokhonn barátommal. Átadta miniszterelnökének személyes üdvözletét és üzenetét, hogy minél előbb gyógyuljak meg. Egyetértettünk abban, hogy visszataszító, sőt gusztustalan, hogy egyesek valamifajta politikai vagy médiahaszon reményében feszültséget akarnak kelteni a két nemzet között és szórakoznak azokon, akik elkapták ezt a betegséget.”
A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya később a Telexhez eljuttatott közleményében azt írta, hogy „a külügyminiszter közvetlenül a kambodzsai indulás előtt negatív mintát adott. Mivel negatív eredmény után indult el, senki sem állíthatja megalapozottan, hogy a külügyminiszter fertőzött meg bárkit Kambodzsában”. A megalapozottság kérdéséről egyébként korábban már Menczer Tamás külügyi államtitkár is írt egy hosszabb bejegyzést Facebook-oldalán.
A külgazdasági és külügyminiszterről múlt héten érkezett a hír, hogy koronavírusos lett, amikor ázsiai útján Kambodzsából Thaiföldre érkezett. Még aznap hazarepült, családjától is elkülönítve karanténba vonult. A politikusnak később erősödtek a tünetei, de felesége és gyerekei Covid-tesztje negatív lett.