Előfizetés

Gumilövedék, gránát, könnygáz – Ismét lecsapott Minszkben a karhatalom

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.15. 14:34

Fotó: STRINGER / AFP or licensors
Egy gyanús körülmények között elhunyt festőművész miatt dühödtek fel a tüntetők.
Több tucat kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok vasárnap Minszkben, a reggel kezdődött megmozdulásokat egyebek közt könnygázzal igyekeznek feloszlatni

– közölték szemtanúk és fehérorosz sajtóorgánumok. Az emberek egy a héten meghalt társukról akartak megemlékezni, akit szerintük a rendfenntartók öltek meg – tudósít az MTI. Az állami hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva azt írja, a rendőrség gumilövedékekkel igyekezett feloszlatni a tömeget, az Interfax orosz hírügynökség pedig azt közölte, hogy a Puskinszkaja metróállomásnál könnygázt is bevetettek. A városban leállt a mobilinternet-szolgáltatás, és az AFP francia hírügynökség újságírói szerint a tüntetés előtt körülbelül 15 metrómegállót lezártak. A Twitter közösségi oldalra kirakott videók szerint tüntetések kezdődtek Breszt városában is. „Lukasenko könnygázt, gránátokat és lőfegyvereket vetett be a tüntetők ellen. Sokan megsebesültek” –közölte Szvetlana Tyihanovszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Twitteren. Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő elnök a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. 
A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A tüntetések kezdete óta több ezer embert letartóztattak. A megmozdulások újabb lendületet vettek azt követően, hogy szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Raman Bandarenka 31 éves festőművészt. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azzal, hogy „a verekedés során megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.
Tömegek rótták le kegyeletüket Minszkben a tisztázatlan körülmények között meghalt aktivistára.
Fotó: Viktor Tolochko
A fehérorosz belügyminisztérium részéről azt közölték, hogy Bandarenka civilekkel dulakodott, és így szerezte a sérüléseit. Lukasenko részvétét fejezte ki a családnak, és „őszinte, pártatlan” vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Koronavírusos az ukrán egészségügyi miniszter

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.15. 14:12
Makszim Sztepanov
Fotó: Sergii Kharchenko / AFP / NurPhoto
Az elmúlt napon 10 681 esettel 535 857-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma az országban.
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint tízezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter is elkapta a vírust.
Makszim Sztepanov, az egészségügyi tárca vezetője a Facebookon közölte, hogy megfertőződött, pozitív lett a PCR-tesztje, ezért házi karanténban folytatja a munkáját, beleértve napi online tájékoztatóit is.

Felszólította Ukrajna lakosságát, hogy tartsák be a karanténszabályokat, kerüljék a zsúfolt helyeket saját és hozzátartozóik biztonsága érdekében.
A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 681 esettel 535 857-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 95 áldozattal 9603-ra. Eddig 241 444-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 284 810-re emelkedett.

Előző nap megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel a legtöbb új beteget – 921-et –, velük eddig már több mint 50,6 ezer fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 15 újabb áldozattal 965-re nőtt. Az elmúlt napon is sok, 1227 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. Eközben vasárnap tartják a helyhatósági választások második fordulóját azokban a nagyobb városokban, ahol első körben egy polgármesterjelöltnek sem sikerült megszereznie a szavaztok több mint felét. Hét településen járulnak a választók ismét az urnákhoz: Herszonban, Odesszában, Szumiban, Kramatorszkban, Luckban, továbbá a Kijev megyei Ukrajinkában és a Hmelnickij megyei Kamjanec-Pogyilszkijben. A szavazóhelyiségekben továbbra is kötelező egyebek mellett a maszkviselés és a távolságtartás továbbá a helyiség, illetve a bútorok időnkénti fertőtlenítése.

Két ember meghalt a perui tüntetéseken

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.15. 13:43

Fotó: ERNESTO BENAVIDES / AFP
A szombati volt a hatodik egymást követő nap, hogy utcára vonulnak Limában és más nagyobb városokban.
Ezrek vonultak utcára Peru több városában helyi idő szerint szombaton, az elnök elmozdítása ellen tiltakozva, a rendőrség a fővárosban könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a tömeget, híradások szerint ketten meghaltak. Az ENSZ helyi képviselője az utóbbi napokban azzal vádolta a rendőrséget, hogy aránytalan erőt alkalmaz a tüntetőkkel szemben.
A szombati volt a hatodik egymást követő nap, hogy utcára vonulnak Limában és más nagyobb városokban. A tüntetők szerint Martín Vizcarrát nem demokratikus módon távolították el a hatalomból.

Vizcarrát a perui parlamenti képviselők hétfőn mozdították el hivatalából, két hónappal azt követően, hogy túlélt egy másik hasonló leváltási kísérletet. Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti elnök látja el ügyvivő jelleggel.
Noha helyszíni beszámolók szerint a tüntetők Merino-ellenes jelszavakat is skandáltak, maga Merino azt mondta, az emberek a növekvő munkanélküliség miatti elégedetlenségükben vonultak utcára.

Vizcarrát azzal vádolják, hogy 2011 és 2014 között, még Moquegua megye kormányzójaként mintegy 637 ezer dollárnyi (192 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek. Az AP hírügynökség mindazonáltal rámutat arra, hogy Vizcarra éppen a korrupciógyanús ügyek feltárásával nyerte meg a peruiak rokonszenvét. Vizcarra következetesen tagadta az állításokat, és azt vetette az ellenzék szemére, hogy az ország stabilitásának aláásására törekszik.